Many Items That Are In High Demand Among U.s. Consumers Are No Longer Manufactured In The United States. One Such Item Is Mobile Phones. Most Of The Mobile Phones That Are Purchased In The United States Are Imported From China. This Is One Product That Co (2023)

1. [PDF] ECO 212 – Macroeconomics Yellow Pages ANSWERS Unit 1

  • Missing: _______ | Show results with:_______

  • %PDF-1.5 %µµµµ 1 0 obj <>>> endobj 2 0 obj <> endobj 3 0 obj <>/Font<>/ProcSet[/PDF/Text/ImageB/ImageC/ImageI] >>/MediaBox[ 0 0 612 792] /Contents 4 0 R/Group<>/Tabs/S/StructParents 0>> endobj 4 0 obj <> stream xœ–oOÛ0ÆßWêwðKûEÏÿ=!´Q؃A'4¡½¨XaÕZº±Mß~wIÃê6Q•4mο<Ïù|Û»`ûû{gã“#¦Øáјý‚“à˜ÂO}¥}”†yc$°Ûåp°w²œÞÏ;Z±Ã;>3¶A‚5ép‚¡o—*²ÉÝp ˜±F:_U`D*vO§wÃÁ g⛜Ǔ¸Þ€78HQ†Ä¼òÒ׸~,F–…ççLŒ×ÂrÀƒ¾7ùµFÝ¢Qû$MÌ ûJÂÁöà6ƒ:D©t®hû±Ï±QKcóØ31‚À§(öÇÕ¬º‚ÄW+š/ÅÈó¹¹êþ¯ÙÎX,«ØI®iI®vNZÏ\ðÈg'M’PP–åQ¶ÆG$~Aé'ý÷³’:ã¼1wª³m꼓 ÕY'“YCÞãø1ŠüŠT\£(U×Ã%ÖÃUIŽõ2éœÔ)Çeenè¬‚Æ °ÌéГç_\6:ʘÅr÷zü„–æT¿…ÃàT@É¡ŽRç£;…mAZ&ßæÑEºz cË6ì ©#u0 вëU¦˜¤$ô£@Å÷šuhkh Âø¾BÚVnCQIê~”¶¶¦P—‚^×Á^ÒSŠï `›~Zò¶…5ª¤2­×ñé£Ð–àiM%þ~6­ZòB@äO…ÆJër\·¾Žõ )Hh\^Ï´‹UOŸO— –u9?Ð êÅOµPR®ùú_²R9©îWµ‡ÙšU͹´'¡³¥¡´5z±9Yó¼ûb“Lv+vTˆv—»žœyåàu½Ê&ÄðoM"¦õ$½¦;՟õdn§„vNJHÚLHõ›®$¦‹¯4ìO)OuAg_ʾW¸&§çw4•w$~;›žNKE†û‚†SJ!h%uÊcµ×Åò;Ñ/™Aÿ±‰½ /UÂWÏEùßO´¡¨2Ñ@Æ*:ÂWFíòؤ])ÚÁNt‘ŒAÆä±Þ¸ídµìô€U |)o»i±EüÈ3Id endstream endobj 5 0 obj <> stream xœíÙ±qA±Ï?iÉP]uÆqô@œmw?Ÿwü<ðÒä×hÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕiÕ}[«·Þ»ØY«û›µºwq³V÷ï.nÖêþÝÅÍZÝ¿»¸Y«ûw7kuÿîâf­îß]ܬÕý»‹›µúßw €?ßöGðäîâf­îß]ܬÕý»‹›µºwq³V÷ï.nÖêþÝÅÍZÝ¿»¸Y«ûw7kuÿîâf­îß]ܼØê‰o{ïZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZuZu‹­~ÇN_n endstream endobj 6 0 obj <> endobj 7 0 obj <> endobj 8 0 obj <> endobj 9 0 obj [ 10 0 R] endobj 10 0 obj <> endobj 11 0 obj <> endobj 12 0 obj <> endobj 13 0 obj <> endobj 14 0 obj <> endobj 15 0 obj <> endobj 16 0 obj <> endobj 17 0 obj <>/XObject<>/ProcSet[/PDF/Text/ImageB/ImageC/ImageI] >>/MediaBox[ 0 0 612 792] /Contents 18 0 R/Group<>/Tabs/S/StructParents 1>> endobj 18 0 obj <> stream xœÅ[moÜ6þnÀÿAȧݦÅWI‡ @'Ág\Šºè‡â>lüŽØ»Ž_ëœ!% Å¥–R{8ÝìJ3Ô虇Ù!]~-Þ¾=<þøÏ£¢|÷®øpô±øp²¿wøY\'û{¼(í¼¨+…*ª²a¼.Nn÷÷Êâ>¾ìïý±ø}©W×K^/N—\/®–¢\˃f±±¿›ÅÅRJ÷ûqy ¸»n•ðšÆÏO˃zñ°lì5^Fzx÷Ôj¸kÀ}½…Ç’g»!¬Ê‡eåÔ~]ÈÅ |ÃëðÜ?Aÿõo–²^¬PGYwx[;;ᆻ¶Z å¿ÂÝ[â‡@Ãܝá8pgµlõð¾ßƛaŸ¶¸ß/ÿ(–ÿ)N~Þßûd=^i]¡¤aBSWü±HË6LViÙâÓñÇ¢ 4à tÁKV֚™`jΤrC¾-˪~ZpøÙlSVLסrdûág5d/kVêPí“u/b îÝ$ à€¦ 5-cäâúÔz Z|Ag܃?7/Ö3–Ç‘9Ñd%g¦J¿E„ªÈFÕTL‰¹¨å)¨Rµ÷7HÄ »²x˜Åõó9"x_À…ß50±Ù×Ô¸DÔRVF¨ÉlÔ´dªš‹Qž‚Uû Áőèyjaق ¯E'útk&ä¸Ù¬°ÕiÙr@^mAƒ¯oçUÕø!‡“o;Þ\ŠH3o¥"57å\Œ£ˆ7ÄÛk{G/.»å§ú=ãøhþg»Xl¬¶î*øà<\Fð)Wð€>/â7Ñ)(‡ÿW8L†¥æi("¿èl¿Íêj–_¨æ¿Pµ¡«ýl º½ƒ²/W€~µ £.€K¯xmŠ|kïúEÚôK6uýSÎr|Ó@ˆJ"¹Çd»‡ÆçMª9Á=Tm«{Bp¶>;’îöþëõª³¡8’›Ÿn%¹Ì™vi°¯|Çð*wiЍ–s—ª

2. [DOC] Chapter 14: SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS:

  • So the United States has a dominant strategy of high tariffs. If the United States imposes low tariffs, then Mexico is better off with high tariffs, since ...

  • ÐÏࡱá > þÿ , . þÿÿÿ ! " # $ % & ' ( ) * + ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿì¥Á 7 ø¿ „ê bjbjUU >b 7| 7| Îå µ ÿÿ ÿÿ ÿÿ l † † † † † † † š ºL ºL ºL 8 òL L >M Ü š x j &P

3. Chapter 3: Trade Agreements and Economic Theory | Wilson Center

  • Missing: phones

  • Economists have had an enormous impact on trade policy, and they provide a strong rationale for free trade and for removal of trade barriers.  Although the objective of a trade agreement is to liberalize trade, the actual provisions are heavily shaped by domestic and international political realities. The world has changed enormously from the time when David Ricardo proposed the law of comparative advantage, and in recent decades economists have modified their theories to account for trade in factors of production, such as capital and labor, the growth of supply chains that today dominate much of world trade, and the success of neomercantilist countries in achieving rapid growth.

4. [DOC] Multiple choice questions - Kansas State University

  • Chapters 8-13 analyze the role of population, production factors, and technology in economic development, with special emphasis in Chapter 13 on the environment ...

  • ÐÏࡱá > þÿ 9 ; þÿÿÿ 4 5 6 7 8 w ø y ú { ü } þ  A  C Ä E Æ G ñ * + , ø y ÿ T Û ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿì¥Á @ ø¿ .H bjbjîFîF IV Œ, Œ, .· U Î ÿÿ ÿÿ ÿÿ ˆ " " " " $ Ð Ð Ð P ” ´ œ ç* Ê \ ô P P P f à à à * * * * * * * $ ±, R / À 8* i lv e ^ à lv lv 8* " " P f ÿ ¡* JÕ JÕ JÕ lv ¢ "   P f * JÕ lv * JÕ JÕ ‚ º „  @ r' f P pRúóNãÅ Ð Š NI ># F f( ¬ ·* 0 ç* „# î Ã/ \Ó Ì Ã/ Œ r' & ´ Ú 2 " " " " Ã/ r' ô à š! ]: JÕ ]R 4 ‘e Û Ã Ã Ã 8* 8* Äý Ð (Õ " Ð SHAPE \* MERGEFORMAT EMBED PBrush Study Guide to accompany Economic Development Ramesh Mohan Bryant University EMBED MSPhotoEd.3 EMBED MSPhotoEd.3 Study Guide to accompany Economic Development Ramesh Mohan Copyright © 2005 E. Wayne Nafziger Economic Development. The contents or parts thereof, may be reproduced in print form solely for classroom use with Nafziger, Economic Development provided such reproduction bears copyright notice, but may not be reproduced in any other form without prior written consent of E.Wayne Nafziger or Cambridge University Press, in any network or other electronic storage or transmission, or broadcast for distance learning. Table of Contents PART I PRINCIPLES AND CONCEPTS OF DEVELOPMENT 1. Introduction 2. The Meaning and Measurement of Economic Development 3. Economic Development in Historical Perspective 4. Characteristics and Institutions of Developing Countries 5. Theories of Economic Development PART II POVERTY ALLEVIATION AND INCOME DISTRIBUTION 6. Poverty, Malnutrition, and Income Inequality 7. Rural Poverty and Agricultural Transformation PART III FACTORS OF GROWTH 8. Population and Development 9. Employment, Migration, and Urbanization 10. Education, Health, and Human Capital 11. Capital Formation, Investment Choice, Information Technology, and Technical Progress 12. Entrepreneurship, Organization, and Innovation 13. Natural Resources and the Environment: Toward Sustainable Development PART IV THE MACROECONOMICS AND INTERNATIONAL ECONOMICS OF DEVELOPMENT 14. Monetary, Fiscal, and Incomes Policy, and Inflation 15. Balance of Payments, Aid, and Foreign Investment 16. The External Debt and Financial Crises 17. International Trade PART VI DEVELOPMENT STRATEGIES 18. Development Planning and Policymaking: the State, and the Market 19. Stabilization, Adjustment, Reform, and Privatization Introduction ________________________________________________________________________ The textbook is organized into six parts. The first five chapters focus on principles and concepts of economic development. Chapters 6-7 examine income distribution, including a discussion of the distribution between urban and rural areas and the process of agricultural transformation. Chapters 8-13 analyze the role of population, production factors, and technology in economic development, with special emphasis in Chapter 13 on the environment and natural resources. Chapters 14-17 discuss the macroeconomics and international economics of development. Chapter 18 looks at planning for economic development, and Chapter 19 analyzes stabilization, adjustment, reform, and privatization. Fill-in Questions Davos ___________________________________ International Monetary Fund ___________________________________ less developed countries (LDCs) ___________________________________ policy cartel ___________________________________ Porto Alegre ___________________________________ World Bank ___________________________________ World Economic Forum ___________________________________ World Social Forum ___________________________________ Multiple-Choice Questions 1. Which of the following are not third-world regions? a. Latin America. b. Asia. c. Africa. d. Australia. 2. Which of the following countries are not newly industrialized countries (NICs)? a. Taiwan. b. North Korea. c. Singapore. d. Hong Kong. 3. Which country is not a transitional economy a. China. b. Russia. c. Hungary. d. Mexico. 4. Development economics focuses primarily on the poorest ___________ of the world's a. population. b. two-thirds. c. one-third. d. 28 percent. e. 5 percent. 5. The poorest region of the world is a. the Middle East. b. sub-Saharan Africa. c. Asia. d. Latin America. 6. Of the world's population, what portion lives in developing countries? a. approximately 35%. b. approximately 80%. c. nearly 10 billion people. d. less than 1 billion people. 7. In which of the following countries would you expect material lifestyles to be most like those in the United States? a. Nigeria. b. Japan. c. India. d. Mali. 8. Compared to the income of the family of Balayya discussed in the text, the Smiths' family income was roughly a. twice as large. b. 10 to 12 times as large. c. 200 times larger. d. -three-fourths as large. 9. Which of the following could be considered critical questions in development economics? a. How do the poorest 2/3 of the world live? b. What are the major theories of economic development? c. What factors affect labor skills in the third world? d. all of the above are correct. 10. Which of the following characteristics are most likely found in developing countries? a. high population growth rates. b. large number of people living in poverty. c. very traditional methods of agricultural production. d. all of the above e. none of the above 11. Which of the following could not be considered a major economic system? a. capitalism. b. communism. c. socialism. d. physical quality of life index. e. none of the above. The Meaning and Measurement of Economic Development ________________________________________________________________________ Economic growth is an increase in a country's per capita output. Economic development is economic growth leading to an improvement in the economic welfare of the poorest segment of the population or changes in educational level, output distribution, and economic structural change. Although economists classify countries by income category, rankings by measures of the level of economic welfare form a continuum rather than a dichotomy. The third world of Africa, Asia, and Latin America is very diverse, ranging from the least developed countries with a low per capita income and little industrialization to newly industrializing countries. The GNP of LDCs is understated relative to that of the United States because LDCs have a higher portion of output sold outside the marketplace, a smaller share of intermediate goods in their GNP, and a large percentage of labor intensive, unstandardized goods having no impact on the exchange rate. The per capita GNP of LDCs relative to the United States increases by one and one half to more than four times when adjustments are made for purchasing power. Purchasing-power parity national income data are preferable, when available, because they are a more accurate reflection of relative welfare. Per capita GNP is an imperfect measure of average economic welfare in a country. For example, social indicators, such as the UNDP’s Human Development Index (HDI), suggest that Chile and Poland have done better in meeting the basic needs of the majority of its people than South Africa, which has roughly the same average income level. The Gender Development Index (GDI), which adjusts HDI for gender inequality, does better in reflecting the adverse effect of gender disparities on social progress. Economists who emphasize basic needs stress providing food, housing, health, sanitation, water, and basic education in LDCs, especially for low income groups. However, despite the view that these needs are rights, resources may be too limited in LDCs to guarantee their fulfillment. Some economists wish to substitute the goal of liberation, or freedom from external economic and political control, for that of economic development, which they understand as implying economic growth dependent on Western techniques, capital, institutions, and consumer goods. However, the countries they choose as examples fall far short of the liberation they espouse. Amartya Sen contends that freedom of choice is the ultimate goal of economic life. The relationship between incomes and achievements and between wealth and satisfaction with life may be weak, depending on factors other than income. Fill-in Questions Apartheid ___________________________ Asian tigers ___________________________ basic needs approach ___________________________ comparison resistant services ___________________________ developed countries (DCs) ___________________________ disparity reduction rate ___________________________ economic development ___________________________ economic growth ___________________________ economies in transition ___________________________ first world ___________________________ Fisher ideal index ___________________________ Gender-related Development Index (GDI) ___________________________ GDP (gross domestic product) ___________________________ GNP (or GNI) ___________________________ GNP (or GNI) per capita ___________________________ GNP (or GNI) price deflator ___________________________ high income countries ___________________________ Human Development Index (HDI) ___________________________ indicative planning ___________________________ International Comparison Project (ICP) ___________________________ international economic order ___________________________ Laspeyres price index ___________________________ least developed countries (LLDCs) ___________________________ low income economies ___________________________ middle income economies ___________________________ newly industrializing countries (NICs) ___________________________ OPEC ___________________________ (P) price level of GDP ___________________________ Paasche price index ___________________________ Physical Quality of Life Index (PQLI) ___________________________ Purchasing Power Parity (PPP) ___________________________ poverty weighted index ___________________________ real economic growth ___________________________ second world ___________________________ social democracy ___________________________ socialism ___________________________ third world ___________________________ UNCTAD ___________________________ World Trade Organization (WTO) ___________________________ world’s middle class ___________________________ Multiple-Choice Questions 1 . L a s p e y r e s t y p e i n d e x e s u s e w e i g h t s f r o m a . c u r r e n t p e r i o d b . b a s e - p e r i o d . c . f o r e c a s t i n g d . f u t u r e y e a r 2 . T h e f o r m u l a t o c a l c u l a t e P a a s c h e p r i c e i n d e x i s ( o i s t h e b a s e y e a r a n d n i s t h e g i v e n y e a r ) a . P = £P n q n / £p o q n b . P = £P o q o / £p n q n c . P = £P n q o / £p o q o d . P = £P n q n / £p o q o 3 . T u v a l u i s c o m p o s e d o f 9 c o r a l a t o l l s a l o n g a 3 6 0 - m i l e c h a i n i n P o l y n e s i a . T h e y g a i n e d i n d e p e n d e n c e i n 1 9 7 8 . T h e f o r m e r E l l i c e I s l a n d s a r e h o m e t o 9 , 7 0 0 p e o p l e . I f G N P o f T u v a l u i s $ 3 0 0 m i l l i o n i n 2 0 0 5 , G N P p e r c a p i t a i s a . 9700 *(1978 / 2005) b. 300/ 360 c. 300 000 000 / 9700 d. 32.333 4. If GDP for Barbados is $260 million in 2005 and its population is 260, 000, GDP per capita is a. 1000 b. 260 c. 0.001 d. 259740 5. If GNP per capita at constant prices for Liechtenstein a microstate of 29,000 people located on the Rhine River between Switzerland and Austria is US$555 and US$560 in 2004 and 2005 respectively, the real economic growth from 2004 to 2005 is a. 5% b. 0.901% c. 0.090% d. 0.991% 6. Economic growth from current year (c) to previous year (p) is given by a. [(GDPc – GDPp)/ GDPp]*100 b. [(GDPc – GDPp)* GDPp]*100 c. GNPc-(GDPp*100) d. [GDPp – GDPc]*100 7. All of the following are high-income countries except a. Singapore b. U.K c. Japan d. South Africa 8. Which of the following countries is not a low-income country? a. Indonesia b. India c. Malaysia d. Nigeria 9. Economic development refers to economic growth. economic growth plus changes in output distribution and economic structure. improvement in the well-being of the urban population. sustainable increases in Gross National Product. 10. If GNP for Vatican City, the smallest country in the world is 200 million euros in year 2001 and its population is 890, GNP per capita is a. 2000 - 890 b. 200/ 890 c. 200,000,000 / 890 d. 200 11. If GDP for Palau a small country near southeast of the Philippines is $130 million in 2002 and its population is 20,000, GDP per capita is a. 6500 b. 130 c. 0.0065 d. 650 12. If GNP per capita at constant prices for Ghana is US$360 and US$364 in 1996 and 1997 respectively, the real economic growth from 1996 to 1997 is a. 4% b. 1.11% c. 0.011% d. 11% 13. If GDP for Maldives is $435 million in 2002 and the GDP per capita is $1576.087, the population of the country must be a. 276,000 b. 1576.086 c. 0.276 d. 3.623 14. The formula to calculate economic growth from 2001 to 2002 is given by a. [(GDP2002 + GDP2001)/ GDP2001]*100 b. [(GDP2002 – GDP2001)* GDP2001]*100 c. [(GDP2002 – GDP2001)/ GDP2001]*100 d. [GDP2001 – GDP2002]*100 15. According to chapter 2 in the text, which of the following is true? a. The boundary between rich and poor countries has become clearer in 1990s. b. The fastest growing countries must be the ones with the highest-per capita GNP. c. A few poor countries like South Korea and Malaysia in the 1950s grew much more rapidly than some higher-income countries like Uruguay and New Zealand d. Today all high and upper-middle income countries are Western. 16. Which of the following countries is not a low-income country? a. Ethiopia b. Rwanda c. Somalia d. Singapore 17. All of the following are high-income countries except a. the United Kingdom. b. Singapore. c. Japan. d. Hungary. 18. Which of the following country is not a high-income country a. Canada. b. United States. c. Mexico. d. Australia. 19. All of the following are low-income countries except a. United Arab Emirates. b. Armenia. c. Sudan. d. Bangladesh. 20. One classification of development levels used by the World Bank divides countries into three group on the basis of GNP per capita. They are a. NIC, OPEC and G7 b. Low-income, middle-income and high-income c. Southeast, Northeast and Southwest d. Asia, America and Europe 21. The World Bank’s GNP per capita classification for low-income, middle-income and high income countries respectively is a. less than $900, $900-$9,000 and more than $9,000. b. less than $5,000, $5,000-$15,000 and more than $15,000. c. less than $100, $100-$1,000 and more than $1000. d. less than $50,000, $50,000-$150,000 and more than $150 000. 22. OPEC is the a. Organization of Petroleum Exporting Country. b. Organization of Pre- European Commission. c. Oil Producing Economies Caucus. d. Organization of Problematic Economies Committee. 23. The formula for the Laspeyres price index is (o is the base year and n is the given year) a . P = £P o q o / £p o q o b . P = £P o q o / £p n q n c . P = £P n q o / £p o q o d . P = £P n q o / £p o q o 2 4 . T h e P a a s c h e i n d e x u s e s _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ w e i g h t s . a . c u r r e n t - y e a r b . b a s e - y e a r c . f i s h e r i d e a l i n d e x d . P u r c h a s i n g P o w e r P a r i t y ( P P P ) 2 5 . W h i c h o f t h e f o l l o w i n g i s n o t a p r o b lem in comparing developed and developing countries’ GNP? a. GNP is understated for developed countries, since a number of items included in their national incomes are intermediate goods b. The economic contribution of a housewife in a peasant family may not be measured in GNP in poor country. c. GNP is understated for developing countries since many of their labor-intensive good have no impact on exchange rate since they are not traded. d. GNP is overstated for countries where the price of foreign exchange is less than market clearing price. 26. The University of Pennsylvania researchers Summers and Heston compute the price level of GDP as the ratio of purchasing power parity (PPP) exchange rate to the actual exchange rate where a. both exchange rates are measured as the domestic currency price of the US-dollar. b. both exchange rates are not converted into international dollars. c. both exchange rates are pegged. d. both exchange rate are converted into Big Mac PPP formula. 27. PPP is a. a theory that tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in both countries. b. GDP divided by exchange rate. c. a measure of income inequality. d. a measure of infant mortality in developing countries. 28. The Physical Quality of Life Index (PQLI) combines three indicators. They are a. infant mortality, life expectancy and adult literacy rate. b. crime rate, clean environment and quality of housing. c. air pollution rate, water pollution rate and sanitation. d. health, education and environment. 29. Infant mortality a. is defined as the annual number of deaths of infant under 1 year old per 1,000 live births. b. reflects the availability of primary education, the rights of employment and social security. c. is life expectancy up to age 3. d. reflects the availability of hospitals and childcare facilities, and the parents’ wealth. 30. INFANT MORTALITY LIFE EXPECTANCY ADULT LITERACY RATE The three measure of welfare indicators above comprise the a. Purchasing Power Parity. b. Physical Quality of Life Index. c. Human Development Index. d. The Laspeyres index. 31. The Human Development Index (HDI) summarizes a great deal of social performance in a single composite index, combining a. disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index. b. longevity, education and living standard. c. minimum schooling, adult literacy and tertiary educational attainment. d. human resource training, development and R&D. 32. Longevity is a proxy for ___________ in the Human Development Index a. health and nutrition. b. living standard c. infant mortality d. Purchasing Power Parity 33. Which of the following is not one of the Newly Industrialized Countries (NICs)? a. Japan b. South Korea c. Taiwan d. Singapore 34. According to the text, basic needs include a. food, clothing and housing. b. health, education and quality housing. c. adequate nutrition, primary education, health, sanitation, water supply and housing. d. longevity and living standards. 35. Which of the following statement is not true about LDCs? a. Most LDCs have less than 1/10 the per capita GNP of the U.S. b. A greater share of GNP would have to be devoted to education to attain the same primary enrollment rates as in the U.S. c. Setting up western labor standard and minimum wages in labor-abundant LDCs is sensible. d. Most LDCs have a greater shortage of qualified teachers than the U.S. does. 36. Imitating labor standards from rich countries in LDCs may increase a. equality. b. poverty. c. employment. d. human development. 37. Which of the following did Mahatma Gandhi, non-violent politician and leader of India’s nationalist movement, not advocate? a. village economic development. b. handicraft production and labor-intensive technology. c. centralized decision making. d. reduction of material wants. Economic Development in Historical Perspective _______________________________________________________________________ Capitalism rose in the West from the fifteenth to eighteenth centuries with the decline of feudalism, the breakdown of church authority, strong nation states supporting free trade, a liberal ideology tailor made for the bourgeoisie, a price revolution that speeded capital accumulation, advances in science and technology, and a spirit of rationalism. In the last one to one and one-half centuries, sustained economic growth occurred primarily in the capitalist West and Japan. During this period, the economic growth rate of most of these countries was over 1.5 percent yearly. Thus the gap between these countries and the developing countries of Afro Asia has increased greatly. During the late nineteenth century, the Japanese acquired foreign technology, established a banking system, assisted private business people, aided technical improvement in small industry, implemented universal education, and kept foreign exchange rates close to market rates. However, LDCs can learn only limited lessons from Japan, because of its historically specific conditions and because some components of Japan’s model may have contributed to its recent growth collapse. The South Korean and Taiwanese approaches have been similar to those of Japan. Moreover, the Korean-Taiwanese model stressed government-business cooperation alongside government creation of contested markets among businesses. The 1917 Communist revolution in Russia provided an alternative to capitalism as a road to economic modernization. The state took control of economic planning and capital accumulation. In only a few decades, Soviet centralized socialism transformed Russia. Yet the major sources for this rapid growth, increased capital formation and increased labor participation rates, were exhausted in the decade or two before the collapse of communism in 1991. China performed better than Russia during its early industrialization, partly because of China’s institutional changes and market reforms. The economic growth of developing countries since World War II has been much more rapid than before the war. Yet the postwar growth of developing countries has been no faster than the growth of developed countries. Whether this means convergence or divergence depends on the time, scope, and definitions. In the last decades of the twentieth century, eight high-performing Asian economies have experienced rapid growth, despite the Asian financial crisis of 1997-1999. Since 1990, we can add India and other LDCs to this list. On the other hand, some sub-Saharan African and other LDCs have not only experienced a slowdown but a “meltdown,” resulting in declining health, nutrition, and other basic needs for most of the country’s people. Fill-in Questions Asian borderless economy ___________________________ Asian tigers ___________________________ ASEAN ___________________________ Bourgeoisie ___________________________ Bretton Woods international monetary system ___________________________ Capitalism ___________________________ Cartels ___________________________ Chaebol ___________________________ club convergence ___________________________ conditional convergence ___________________________ contested markets ___________________________ convergence ___________________________ divergence ___________________________ European Regional Development Fund ___________________________ Feld'man model ___________________________ Golden Age of Capitalist Growth ___________________________ Green Revolution ___________________________ G-7 ___________________________ import substitutes ___________________________ infrastructure ___________________________ Japanese development model ___________________________ Keiretsu ___________________________ labor participation rate ___________________________ laissez-faire ___________________________ modern economic growth ___________________________ monopsony ___________________________ perestroika ___________________________ Protestant ethic ___________________________ real domestic currency appreciation ___________________________ real domestic currency depreciation ___________________________ Stalinist development model ___________________________ Surplus ___________________________ terms of trade ___________________________ total factor productivity ___________________________ unconditional convergence ___________________________ zaibatsu ___________________________ Multiple-Choice Questions 1. How has the relative gap between GNP per capita for Western Europe and GNP per capita for African less-developed countries changed from the late nineteenth century to the present? a. declined. b. increased. c. remained the same. d. cannot be determined. 2. Keiretsu refers to a. groups of affiliated companies loosely organized around a large bank. b. horizontal manufacturing groups consisting of a core company and its partners. c. stateassisted entrepreneurs. d. financial cliques. 3. Asian tigers or newly industrializing countries (NICs) of East and Southeast Asia include the following except a. South Korea. b. China. c. Taiwan. d. Singapore. 4. During the first twenty-five years after World War II, industrialization in Korea and Taiwan benefited from the following except a. Japanese collaboration. b. United States aid. c. capital inflows. d. rapidly growing demand for manufactured goods in Asia. 5. The 1993 World Bank study entitled The East Asian Miracle (1993) identifies eight high performing Asian economies. Which of the following is not one of them? a. Japan. b. Four tigers. c. Vietnam. d. Thailand. 6. Korea’s keiretsu-like corporate conglomerates is known as a. zaibatsu. b. chaebol. c. laissez-faire. d. bourgeoisie. 7. On what did the Russian-Soviet development model of growth not depend? a. diverting savings from agriculture to industry. b. state-assisted entrepreneurs. c. state-monopolized trading. d. markets for allocating resources. 8. More than seventy percent of the population of fast growers lives in a. China. b. United States. c. Russia. d. Europe. 9. Based on the 2002 population survey, four of the five most populous countries include a. Russia, Pakistan, Bangladesh, and Nigeria. b. China, India, Indonesia, and Brazil. c. Russia, China, India, and South Africa. d. China, Russia, Mexico, and Indonesia. 10. Why has modern economic growth mainly been in western countries? a. a strong Catholic church intervention in the economic decisions. b. an emphasis on trade restrictions. c. the use of the medieval economy. d. the rise of capitalism. 11. Why has the growth of the German and Japanese economies after World War II not been repeated in LDCs? a. low interest rates. b. political instability inhibits world-wide investment. c. human capital or technical skills were lacking. d. real domestic currency depreciation exists. 12. Which two countries have enjoyed a real per capita growth rate of more than 7 % yearly since the 1960s? a. Ghana and Mexico. b. Canada and the United States. c. Sierra Leone and Nigeria. d. Taiwan and South Korea. 13. Perestroika in the Soviet Union refers to a. total market reliance for resource allocation. b. economic restructuring by Gorbachev. c. intensified central planning. d. none of the above. 14. Two countries that still rely on the Soviet communist model of development are a. Ghana and Nigeria. b. Poland and Germany. c. Cuba and North Korea. d. China and Hong Kong. 15. The bourgeoisie refers to a. the monarchy. b. the central planners of the Soviet Union. c. the capitalist and middle class. d. the aristocrats of wealthy nations. 16. ASEAN refers to the a. Association of South East Agro Nations. b. Association of South East Asian Nations. c. Alliance of South East Asian Neighbors. d. Alliance of South Eastern African Nations. 17. Based on Mankiw, Romer, and Weil (1992), with conditional convergence, holding fertility rates, education, and government spending as a share of GDP constant a. income per capita is the same regardless of poor or rich countries. b. income per capita in poor countries grows faster than in rich countries. c. income per capita in rich countries grows faster than in poor countries. d. income per capita in poor countries grows conditional upon foreign aid. 18. The 1993 World Bank study entitled The East Asian Miracle identifies eight high performing Asian economies. Which of the following is not one of them? a. Japan. b. The four tigers. c. Vietnam. d. Thailand. Characteristics and Institutions of Developing Countries ________________________________________________________________________ While LDCs are diverse, they have some common characteristics that especially apply to low income countries. Low income economies tend to have a high percentage of production and labor force in agriculture, low savings rates and technology, relatively rapid population growth, relatively low literacy and skills, and poorly developed institutions. While a disproportional proportion is not democratic, their political systems vary. Some lose substantial savings and income from widespread rent seeking, acquiring private benefits from public resources. A few, especially in sub-Saharan Africa, are failed states, providing virtually no public goods or services to their people. Despite this bleak portrait, LDCs generally have raised real incomes, reduced poverty, increased life expectancy, lowered infant mortality, improved literacy and educational access, narrowed gender disparities, and decelerated population growth, especially in the last half century. Fill-in Questions capital stock _____________________________ clientalism _____________________________ democratization _____________________________ dual economy _____________________________ European Union accession countries _____________________________ export commodity concentration ratio _____________________________ extended family _____________________________ failed states _____________________________ household responsibility system _____________________________ informal sector _____________________________ institutions _____________________________ inverted Ushaped curve _____________________________ nongovernmental organizations (NGOs) _____________________________ peasants _____________________________ political elite _____________________________ prebendalism _____________________________ predatory (neopatrimonial) rulers _____________________________ primary products _____________________________ property rights _____________________________ rent seeking _____________________________ social capital _____________________________ sustained development _____________________________ transparency _____________________________ value-added taxes (VAT) _____________________________ World Trade Organization (WTO) _____________________________ Multiple-Choice Questions 1. As economic development proceeds, income inequality tends to follow a(n) __________ curve a. convex. b. inverted U-shaped. c. L-shaped. d. S-Shaped. 2. Two or more nuclear families of parent(s) and children is known as a. dual family. b. institutional family. c. extended family. d. two-tier family tree. 3. Peasants are a. rural politicians. b. rural cultivators. c. rural industrialist. d. rural religious group. 4. Which of the following statement is true about low-income countries? a. less than 10% of the labor force is in agriculture. b. the average agriculture family produces surplus large enough only to supply a small non-agriculture population. c. one-third of the labor force produce food. d. share of labor force is about 30%. 5. A country’s capital stock is the a. approximated investment minus actual investment.b. inflow of investment from abroad. c. sum of previous gross investment minus depreciation. d. difference between GDP and capital consumption. 6. According to Lewis’s model, the dual economy grows only when a. the modern sector increases its output share relative to the traditional sector. b. agricultural sector uses modern equipment. c. agricultural sector hires labor economically. d. modern manufacturing sector is labor-intensive. 7. Export primary commodity concentration ratios are a. commodity exports as a percentage of GDP per capita of exporting country divided by importing country. b. export earnings as a ratio of population. c. total merchandise export divided by Gross National Income. d. food, raw materials, minerals, and organic oils and fat as a percentage of total merchandise exports. 8. The following statements are true about informal sector except a. Uses no mechanical power. b. May be enterprises with less than 10 workers. c. Production is capital-intensive. d. Uses family workers. 9. Economic rent a. is productive activity to obtain private benefit from public action and resources. b. is the payment above the minimum essential to attract the resource to the market. c. is the wage used to pay unskilled workers. d. does not include monopoly profits. 10. The informal sector includes I artisans, cottage industrialists, petty traders, tea shop proprietors. II garbage pickers, jitneys, unauthorized taxis, repair persons. III the self-employed. IV activities with little capital, skill, and entry barriers. a. I and II only b. III and IV only c. IV only d. I, II, III and IV 11. Clientelism I is also known as patrimonialism. II is the dominant pattern in many LDCs. III is a personalized relationship between patrons and clients. IV commands equal wealth, status, or influence, based on unconditional loyalties and involving mutual benefits. a. I and II only b. II and III only c. I, II and III only d. IV only 12. Which of the following is not a requirement for economic development? a. a temperate climate. b. natural resources. c. an adequate capital base. d. technological advance. 13. Which one of the following countries is not a high-income country? a. Germany. b. The United Kingdom. c. Canada. d. Mexico. 14. A country's export commodity concentration ratio is the a. average annual investment made in production of exported commodities. b. proportion of the primary export commodity in total exports. c. ratio of four leading commodities to total merchandise exports. d. total annual investment made in production of exported commodities. 15. Assume that the real income of a developing Island increases from $120,000 to $160,000 from 2005 to 2006, while its population expands from 1000 to 1100 during the same period. Real income per capita has increased by about a. $145. b. $40,000. c. $25. d. $100. 16. Increases in real GNP per capita occur when a. government programs direct resources away from investment goods to consumer goods. b. tariffs and quotas prevent countries from trading and thus prevent dollars from leaving each country. c. the rate of growth in real GNP is greater than the rate of growth in the population. d. the level of consumption expenditures rises relative to the level of saving. 17. In low-income countries, the average agricultural family produces a surplus a. enough to supply only a small non-agricultural population. b. of zero. c. large enough to feed five other families. d. large enough to feed 25 other families. 18. What is gross domestic product (GDP)? a. income earned through foreign exchange. b. the number of dollars earned in industry. c. income earned within a country’s boundaries. d. goods received from the nation’s local residents. 19. What is the ratio of population density of developing countries to the population of developed countries? a. 10. b. 2. c. no more than 1. d. 20. 20. Industrialization a. causes development. b. is positively related to development. c. is inversely related to development. d. inhibits development. 21. Dual economies are countries a. with double capital and labor/ b. with a modern manufacturing sector as well as traditional agriculture sector. c. that specialize in labor-intensive products more than capital-intensive products. d. with foreign-owned and domestically-owned capital. 22. The low-income economies generally have the following except a. deficient infrastructures. b. low life expectancies. c. low savings. d. a per capita GNP of more than $900. 23. A dual economy is distinguished from other economies by having a. an industrial sector and a manufacturing sector. b. a traditional agricultural sector and a modern industrial sector. c. state ownership of the means of production. d. an industrial sector that concentrates on manufacturing and construction. 24.Increases in real GNP per capita occur when a. government programs direct resources away from investment goods to consumer goods. b. tariffs and quotas prevent countries from trading and thus prevent dollars from leaving the country. c. the rate of growth of real GNP is greater than the rate of growth of population. d. the level of consumption expenditures rises relative to the level of saving. Theories of Economic Development ________________________________________________________________________ David Ricardo feared eventual stagnation from slow capital accumulation, and diminishing returns from population growth on fixed natural resources. However, he failed to see the possibility of sustained, rapid, economic growth because his theory understated scientific discoveries and technological progress. Marx saw history dialectically as progressing from feudalism to capitalism to socialism on the basis of class conflict. The oppressed classes overthrow the classes controlling the prevailing means of production. Rostow's economic model has five stages; its central historical stage is the takeoff, a decisive period of increased investment, rapid growth in leading sectors, and institutional change during which the major blocks to steady growth are finally overcome The vicious circle theory contends that a country is poor because its income is too low to encourage potential investors and generate adequate saving. Balanced growth advocates argue that a big push is needed to begin economic development because of indivisibilities in demand and infrastructure. Critics indicate that most LDCs do not have the resources essential for launching such a big push. Hirschman supports a deliberate unbalancing of the economy to facilitate economic decision making and investment. However he fails to stress the importance of agricultural investment. Kremer’s O-ring theory of development emphasizes that production consists of many tasks, all of which must be successfully completed for the product to have full value and to prevent coordination failure. In the Lewis model, an unlimited supply of surplus farm labor migrates to urban areas for wages in excess of rural, subsistence wages. This supply of cheap labor to the industrial sector is the basis for profits, and capital accumulation. Fei and Ranis, too, believe that the capitalist wage will increase before surplus labor is absorbed, unless agriculture and industry can achieve balanced growth. For Baran, the coalition of the bourgeoisie and landed classes, helped by foreign capitalist governments, is incapable of undertaking the capital formation and political reform required for rapid economic growth and alleviation of mass poverty. Furtado's dependency theory contends that increased productivity and new consumption patterns resulting from capitalism in the peripheral countries of Asia, Africa, and Latin America benefit a small ruling class and its allies. Frank's dependency approach maintains that countries become underdeveloped through integration into, not isolation from, the international capitalist system. The neoclassical counterrevolution to Marxian and dependency theory emphasized reliance on the market, private initiative, and deregulation in LDCs. Neoclassical growth theory emphasizes the importance of increased saving for economic growth. The new endogenous growth theory arose from concerns that neoclassical economics neglected the explanations of technological change. Fill-in Questions Accelerator ____________________________ backward linkages ____________________________ balanced growth ____________________________ big push thesis ____________________________ classical theory ____________________________ closed economy ____________________________ commercialization (turning) point ____________________________ demonstration effect ____________________________ dependency theory ____________________________ economic liberalism ____________________________ endogenous ____________________________ external economies ____________________________ forward linkages ____________________________ historical materialism ____________________________ human capital ____________________________ ICOR (incremental capital output ratio) ____________________________ Indivisibilities ____________________________ Infrastructure ____________________________ Innovation ____________________________ institutional wage ____________________________ International Monetary Fund (IMF) ____________________________ invisible hand ____________________________ iron law of wages ____________________________ labor supply elasticities ____________________________ laissez faire ____________________________ law of diminishing returns ____________________________ Lewis-Fei-Ranis model ____________________________ neoclassical counterrevolution ____________________________ neoclassical theory of growth ____________________________ neoclassicism ____________________________ endogenous growth theory ____________________________ OECD ____________________________ O-ring theory of economic development ____________________________ preconditions stage ____________________________ price elasticity of demand ____________________________ production function ____________________________ reserve army of the unemployed ____________________________ surplus ____________________________ unbalanced growth ____________________________ vicious circle ____________________________ virtuous circle ____________________________ Washington consensus ____________________________ World Bank ____________________________ Multiple-Choice Questions 1. One criticism of Rostow's theory of economic growth is that a. much available data contradicts his thesis about the takeoff stage. b. there is no explanation of why growth occurs after takeoff. c. his hypothesis of the stages of growth is difficult to test empirically. d. all of the above are correct. 2. Criticisms of Rostow's stages of development include a. the difficulty of testing the stages scientifically. b. conditions for takeoff are contradicted by historical evidence. c. characteristics of one stage are not unique to that stage. d. all of the above are correct. 3. According to the supply side of the vicious circle theory of development, a country is poor because a. technology levels do not allow for self-sufficiency. b. it was previously too poor to save and invest. c. underemployment is too widespread. d. resource allocation is poor. 4. Baran's Neo-Marxist thesis has been criticized for ignoring the probability that power is frequently a. based on an alliance between landowners and peasants. b. based on an alliance between peasants and the foreign bourgeoisie. c. transferred from one elite to another when revolution occurs. d. derived from domestic opponents of nationalism. 5. The vicious circle theory states that a. growing government assistance create addiction to welfare programs. b. low income levels create pressure for money creation. c. low income levels create pressure for cheap imports. d. low per capita income creates low savings that keep incomes low. 6. The Harrod-Domar growth model suggests that growth is a. directly related to savings and inversely related to the capital/output ratio. b. directly related to the capital/output ratio and inversely related to savings. c. indirectly related to savings and the capital/output ratio. d. directly related to savings and the capital/output ratio. 7. Surplus labor theories assume that a. LDCs are overpopulated. b. labor contributes nothing to output in LDCs. c. the marginal product of labor is close to zero in LDCs. d. urban unemployment is high in LDCs. 8. A theory I is a systematic explanation of relationships between economic variables. II explains causal relationships among variables. III provides a basis for policy. IV provides an explanation of all factors influencing economic growth. a. I only. b. I and II only. c. I, II and III only. d. IV only. 9. During the 1980s and 1990s, a period of economic conservative governments in much of the West and Japan, a leading approach among development economists was a. neoclassicism. b. Marxism. c. Rostow’s model. d. the classical approach. 10. Which of the following was not a classical economist? a. Adam Smith. b. Thomas R. Malthus. c. John Stuart Mill. d. John Maynard Keynes. 11. Adam Smith advocated I laissezfaire. II the invisible hand. III free-trade policy. IV competitive markets. a. I and II onlyb. II and III only c. I, II and III only d. I, II, III and IV 12. Karl Marx's historical materialism views were shaped by all of the following EXCEPT a. the French Revolution. b. the rise of industrial and capitalist production. c. political and labor revolts. d. a growing spiritual rationalism. 13. Feudalism was undercut by I the migration of serfs to the town. II factory competition with handicraft and manorial production. III expanded transport, trade, discovery, and new international markets. IV the rise of the business corporation. a. I and II only b. II and III only c. I, II and III only d. IV only 14. Rostow's economic stages are a. the preconditions for takeoff, the takeoff, the drive to maturity, and the age of creative destruction. b. the traditional society, the preconditions for takeoff, the takeoff, the drive to maturity, and the age of high mass consumption. c. the preconditions for consumption, the replication, the drive to maturity, and the age of high mass consumption. d. the learning curve, the age of high mass consumption, post-takeoff, and the drive to maturity. 15. The vicious circle theory indicates that a. a country is poor because it has lower productivity but high savings. b. as countries grow richer, they save less. c. poverty perpetuates itself in mutually reinforcing circles on supply and demand sides. d. market size is large in LDCs. 16. The synchronized application of capital to a wide range of different industries is called _______________ by its advocates. a. balanced growth. b. capitalization. c. elasticity of capital. d. indivisibilities. 17. For Rosenstein-Rodan a major indivisibility is in a. supply. b. infrastructure. c. agriculture. d. services. 18. A major dependency theorist, Andre Gunder Frank suggests that the following economic activities have contributed to underdevelopment: I Workers migrating from villages to foreigndominated urban complexes. II Forming an unskilled labor force to work in factories and mines and on plantations. III Replacing indigenous enterprises with technologically more advanced, global, subsidiary companies. IV Closing the economy to trade with, and investment from, developed countries. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 19. OECD stands for a. Organization for Economic Cooperation and Development. b. Oil Exporting Countries’ Development. c. Organization for Environmental Cooperative Department. d. Open Economies’ Caucus on Development. 20. What is Baran’s explanation for underdevelopment in Asia, Africa, and Latin America? a. monopolistic business from abroad. b. reactionary ruling coalitions. c. weak domestic middle class. d. all of the above. 21. The Lewis model explains how growth gets started in a less developed economy a. with an average product of labor in agriculture that is negative. b. with a downward-sloping supply curve of labor. c. with a marginal productivity of labor zero or negligible in industry. d. with a traditional agricultural sector and an industrial capitalist sector. 22. The essential difference between capitalism and socialism is that a. capitalism exploits the worker and socialism exploits the property owner. b. capitalism relies on the market to make economic decisions and socialism uses central planning. c. capitalism grows through rent seeking and socialism grows through government direction. d. capitalism relies on consumer satisfaction to dictate choices and socialism relies on producer satisfaction. 23. The ultimate effect of the "invisible hand" of Adam Smith is that, in a competitive economy, everyone a. benefits if each acts in his/her own interest. b. will increase their profits in a free market. c. should act to maximize economic growth. d. should act to promote the public interest. Poverty, Malnutrition, and Income Inequality ________________________________________________________________________ Poverty is multidimensional, referring not only to low income but also to hunger, illiteracy, poor health, inadequate infrastructure, and lack of power and voice Absolute poverty is below the income that secures the bare essentials of food, clothing, and shelter. The World Bank and other international agencies have drawn $1/day and $2/day poverty lines, based on 1985 purchasing power parity (PPP). Sala-i-Martin, who interpolates income distribution by percentiles rather than by the World Bank’s quintiles, estimates that 6.7 percent of the world was suffering $1/day poverty and 18.6 percent $2/day poverty in 1998. The overwhelming majority of the world’s poor live in sub-Saharan Africa, South Asia, and East Asia. Sala-i-Martin and Bhalla show that the world’s individual income inequality fell from 1980 to 2000, a result of a shift of large numbers in high-populated Asia, especially in China and India, from the world’s lower to middle class. Sen's concept of poverty focuses on capabilities rather than attainments. Sen argues that policy makers need the following measures of poverty: headcount or poverty percentage, income-gap or the additional income needed to bring the poor up to the level of the poverty line, and Gini coefficient or concentration of income among the poor. Inequality tends to follow an inverted U shaped pattern, first increasing and then decreasing with growth in per capita income. People in absolute poverty are undernourished and have low resistance to disease. A high infant mortality rate, a life expectancy of about 45 years, and illiteracy characterize this group. Growth rates of national income are closely correlated with the income growth of the poorest 20 percent. Taiwan's and South Korea's stress on land reform, education, and labor intensive manufacturing, and Indonesia's emphasis on rural development have succeeded in increasing the income shares of the poorest segments of their populations. India’s poverty rates fell rapidly from the mid-1980s through the 1990s, when liberalization reforms spurred growth. Policies used to reduce poverty and income inequality include credit for the poor, universal primary education, employment programs, rural development schemes, progressive income taxes, food subsidies, health programs, family planning, food research, inducements to migration, income transfers, affirmative action programs, targeting programs for the poorest groups, and workfare schemes for which only the poor will qualify. Economists disagree on whether there is a tradeoff or interlink between equality and growth. Poverty and inequality increase the risk of war, state violence, and rebel resistance in LDCs. Fill-in Questions absolute poverty ___________________________ Adelman-Morris theory of growth and inequality ___________________________ adjustment ___________________________ capability ___________________________ concessional lending ___________________________ crowding ___________________________ cumulative distribution function ___________________________ elasticity of propoor growth ___________________________ elasticity of the poverty gap ___________________________ Gini coefficient ___________________________ Grameen Bank ___________________________ Green Revolution ___________________________ group lending ___________________________ headcount approach to poverty ___________________________ income-gap approach to poverty ___________________________ international balance on goods and services ___________________________ International Development Association ___________________________ International Monetary Fund ___________________________ inverted U shaped curve ___________________________ Kuznets curve ___________________________ Lorenz curve ___________________________ Microenterprises ___________________________ “missing” women ___________________________ $1 per day poverty ___________________________ patron-client systems ___________________________ poverty line ___________________________ relative deprivation ___________________________ standard deviation ___________________________ terms of trade ___________________________ $2 per day poverty ___________________________ Variance ___________________________ Workfare ___________________________ World Bank ___________________________ Multiple-Choice Questions 1. The Human Development Report 2003, which assumes that poverty is multidimensional, calculates a human poverty index based on which of the following measures of deprivation: I probability at birth of not surviving to age 40. II adult illiteracy rate. III negative economic growth. IV lack of a decent standard of living. a. I and II only b. III and IV only c. I, II and III only d. I, II and IV. 2. According to Human Development Report 2003, about_______ countries were poorer in 2003 than in 1990. a. 50. b. 100. c. 1000. d. 5. 3. _____________is below the income that secures the bare essentials of food, clothing, and shelter. a. Income inequality. b. Absolute poverty. c. Sen’s poverty index. d. Purchasing-power poverty. 4. Sen's welfare theory relies on a. individuals' accomplishments. b. individuals' capabilities. c. individuals' wealth. d. individuals' education. 5. Indices of income distribution measure a. absolute poverty. b. economic growth. c. relative poverty. d. standard of living. 6. Income inequalities are often shown on a a. production possibility curve. b. marginal inequality curve. c. Sen curve. d. Lorenz curve. 7. A value of 1 in Gini index represents a. low inequality. b. maximum inequality. c. 10/10, 000% inequality. d. 1% inequality. 8. The elasticity of propoor growth is a. the percentage increase in the consumption growth of the poor divided by percentage increase in the consumption growth of the nonpoor. b. the percentage increase in the poor times percentage increase in the nonpoor. c. the percentage increase in the poverty of the poor divided by percentage increase in the poverty of the nonpoor. d. the percentage increase in the poor people in the urban divided by percentage increase in the nonpoor in the urban. 9. In 2003, the UN Development Program estimated that a 1-percent LDC per capita consumption growth, with income inequality unchanging, would reduce the poverty percentage by _________ percent yearly. a. 0. b. 2. c. 6. d. 0.5. 10. The elasticity of the poverty gap with regard to the Gini index is (where H is the poverty percentage and G is the growth) a. EMBED Equation.3 b. EMBED Equation.3 c. EMBED Equation.3 d. EMBED Equation.3 11. Which of the following statements are true about income inequality in developed and developing countries. I 27 percent of the developing countries have low inequality. II The majority of developed (high-income) countries have high income inequality. III The income shares of the poor are lower and their variance higher in DCs than in LDCs. a. I only b. II only c. I and II only d. I, II and III 12. The Lorenz curve shows a. patterns of poverty between developed and developing countries. b. the change in GDP per capita over time. c. the poorest’s income shares fall in the early stages of growth. d. income concentration relative to a 45-degree line. 13. “Peer borrowing groups of five or so people with joint liability approve loans to other members as a substitute for the bank's screening process”. The above statement applies to a. Indonesia's Badan Kredit Kecamatan (BKK). b. the Association for Development of Microenterprise. c. Bangladesh’s Grameen Bank. d. the Enterprise Credit Program in Kolkata. 14. Sala-i-Martin interpolates income distribution by a. quintiles. b. percentiles. c. simulation. d. relative ratio measures. Rural Poverty and Agricultural Transformation ________________________________________________________________________ Rural inequality is probably less than urban inequality in LDCs as a whole, especially in Afro-Asia. Nevertheless rural populations have a higher percentage in poverty than urban populations, because of much lower average incomes in rural areas. Households headed by women form a disproportionate share of the rural poor. Two-thirds of Sub-Saharan Africa's rural population (with the highest poverty rate) and more than one-half of Latin America's rural population live in poverty. Asia has the largest absolute number of rural poor but the lowest rural poverty rate among LDC regions. Because of high levels of capital accumulation, technical knowledge, and worker productivity, agricultural output per worker in developed countries is about 25 times as high as in developing countries. Subsistence farming dominated LDC agriculture in the past. With globalization, a larger proportion of LDC farm ouput is contracted with multinational corporations. Agricultural economists noticed a fall in global average foodgrain production during the late 1980s and early 1990s. Entitlement refers to the set of alternative commodities that a person can command in a society using the totality of rights that he or she possesses. Colonial and postcolonial policies biased against agriculture helped contribute to sub Saharan Africa's decline in food output per capita from the early 1950s to the early 1990s. Africa's food security is low because of substantial fluctuations in domestic production and foreign-exchange reserves, reductions in food aid, and lack of a Green Revolution in most of the continent. Inadequate capital , lack of technology, low educational and skill levels, the brain drain to urban areas, food price policies, below market foreign exchange rates, and governmental urban bias contribute to low incomes in rural areas. In LDCs, the small family farm is best positioned to have high productivity per hectare, at least if credit, extension, and inputs are readily accessible. Collective farming has not generally increased productivity because of disincentives for work, innovation, and savings. Production oriented rural development projects such as small farmer credit, agricultural innovations and new technology, and improved extension services are likely to reduce agricultural terms of trade and thus reduce rural incomes in the short run. Agriculture biotechnology has substantial potential to increase yields per hectare and per person in developing countries. Fill-in Questions Cooperative ___________________________________ elasticity of supply ___________________________________ entitlement ___________________________________ foodgrain (cereals) deficit ___________________________________ food security index (FSI) ___________________________________ household responsibility system ___________________________________ import substitutes ___________________________________ kulak ___________________________________ latifundios ___________________________________ minifundios ___________________________________ peasant farming ___________________________________ property rights ___________________________________ real exchange rate ___________________________________ sharecropping ___________________________________ ujamaa ___________________________________ urban bias ___________________________________ Multiple-Choice Questions 1. Which of the following is not true about most farmers in LDCs? a. The staple crop is the chief source of food. b. Labor is underutilized except for planting and harvesting seasons. c. On the traditional farm, output is always greater than consumption. d. Cultivators farm only as much land as their families can work without hired labor. 2. Which of the following is not true about the specialized farm? a. Such a farm is the most advanced agricultural phase in a market economy. b. Such a farm usually emphasizes cultivating one crop. c. Such a farm is labor intensive. d. Such a farm uses advanced technology, and takes advantage of economies of scale. 3. Which of the following is not a consequence of growing agricultural commercialization? a. An increase in the number of landless laborers. b. An increase in rural poverty. c. Women gain in decision making power. d. Workers’ nutrition is reduced. 4. Which scholar argues the following: “Plantations have no significant advantage over peasants [for] crops for which centralized processing and marketing are not necessary. Cocoa and coconuts are typical examples of a lack of large-scale economies. Peasants can grow and process these crops in small lots with no large capital requirement beyond small indigenous tools and facilities.” a. Yujiro Hayami. b. Raanan Weitz. c. Hans Singer. d. Tim Dyson. 5. Which of the following statement about rural and agricultural development is true? a. Rural development is the same as agricultural development. b. The agrarian community requires a full range of services such as schools, merchants, banks, and so on. c. Household nonfarm income is uncorrelated to farm productivity and household incomes in Kenya. d. China's rural population receives little income from nonfarm income. 6. Which of the following is not a major factor raising LDC agricultural labor productivity? a. new biological-chemical-mechanical inputs in production. b. new technical and organizational knowledge from greater specialization. c. expanded markets for agricultural output. d. massive government intervention. 7. Which of the following is not among the most advanced global food chain cluster with headquarters in the US. a. Cargill/Monsanto. b. ConAgra. c. Novartis/ADM. d. Procter & Gamble. 8. Which index "combines measures of calorie availability (in relation to requirement), the growth of per capita daily energy supply, food production, food staples self-sufficiency, and variability of food production and consumption"? a. food sufficiency index. b. food security index. c. food self-intake index. d. food growth index. 9. Which of the following is NOT a cause of food insecurity, according to Nic Maunder, a specialist on Ethiopia? a. War and bad governance. b. Corruption and mismanagement. c. Poor roads. d. Aid from developed nations. 10. Which of the following colonial policy contribute further to today's agricultural underdevelopment in Africa? I Colonial governments compelled farmers to grow selected crops. II Colonialism often changed traditional land tenure systems from individual control to communal. III Colonialists failed to train African agricultural scientists and managers. IV Research and development concentrated on food production and small farmers and herders. a. I and II only. b. I and III only. c. III and IV only. d. II and III only. 11. A set of alternative commodity bundles that a person can command in a society using the totality of rights and opportunities that he possesses is known as a. production possibilities. b. entitlement. c. income distribution. d. egalitarianism. 12. Amartya K. Sen emphasizes that having enough to eat depends on a. society's system of enti t l e m e n t . b . a n e g a l i t a r i a n i n c o m e d i s t r i b u t i o n . c . l o w p o v e r t y r a t e s . d . s o c i e t y ' s h i g h G i n i c o n c e n t r a t i o n . 1 3 . I n a f o o d d e m a n d g r o w t h e q u a t i o n , D = ¦ + S Y M B O L 9 7 \ f " S y m b o l " E , S Y M B O L 9 7 \ f " S y m b o l " i s t h e i n c o m e e l a s t i c i t y o f d e m a n d f o r f o o d , E i s t h e p e r c a p i t a i n c o m e g r o w t h , a n d ¦ i s a . p o v e r t y r a t e s . b . f o o d s e c u r i t y i n d e x . c . c h a n g e i n t h e q u a n t i t y o f f o o d d e m a n d e d p e r c a p i t a . d . p o p u l a t i o n g r o w t h . 1 4 . W h i c h o f t h e f o l l o w i n g i s a f o r m o f u r b a n b i a s ? I G o v e r n m e n t m a y s e t p r i c e f l o o r s o n f ood and price ceilings for industrial goods. II Tax incentives and subsidies to infant-industry. III Tariff and quota protection for industry. IV Spending more for education, training, housing, health and transport in urban areas than in rural areas. a. I,II, III only. b. I, II and IV only. c. II, III and IV only. d. I, II, III and IV. 15. Most of Latin America has been characterized by________, large landgrant estates owned by the few, and _________, small poor holdings that rarely provide adequate employment for a family. a. minitudinous, latitudinous. b. latifundios, minifundios. c. feudum, nocere. d. grameen, repetto. 16. According to Binswanger, Deininger, and Feder, land concentration contributes to ________ income and _______ inequality which are major sources of LDC rural conflict. a. low, high. b. constant, high. c. progressive, regressive. d. high, low. Population and Development ________________________________________________________________________ <;lnf>Population growth in the second half of the twentieth century, especially among LDCs, is unprecedented in human experience. The developing world has a current population growth rate of 1.6 percent yearly. More than onehalf of the world's population lives in Asia. Contemporary LDC population growth has been faster than that of the DCs during their early transitional period because of a sharper drop in mortality rates in LDCs. Today's developing countries were able to take advantage of advances in food production, new pesticides, improvements in transport and communication, improved nutrition, better personal hygiene, medical innovations, and immunization in a short time<;b1>many of which were not available to DCs during their early demographic transition.<;ln> Fertility decreases with economic development, urbanization, industrialization, mobility, literacy, female labor force participation, reduced income inequality, and greater familyplanning efforts. Development and familyplanning programs have both contributed to the decrease in LDC fertility rates since the 1960s.<;ln> The young age structure in LDCs means that their populations will continue to grow even after the average woman of childbearing age bears only enough daughters to replace herself.<;ln> Malthus's predictions that population would outgrow food supply were wrong in the past because he did not foresee that technological change, capital accumulation, and voluntary birth control would maintain a safe food and population balance. Present agricultural production is sufficient to feed everyone on earth adequately. However, deficiencies in food distribution between and within nations, inadequate agricultural research, and limited energy make future food availability in LDCs rather uncertain, especially in subSaharan Africa.<;ln> Simon, who contends that population growth stimulates technology, division of labor, and economic growth, argues against a LDC government population policy. <;ln> Increased urbanization and congestion, rapid labor force growth, growing unemployment, and high dependency burdens are some major costs of high fertility rates and rapid population growth. That 30<;b2>35 percent of LDC population is 0<;b2>14 years old compared to only 15<;b2>20 percent in the DCs means that resources have to be diverted from capital formation to take care of the young in the LDCs. Fill-in Questions CGIAR ______________________________ crude birth rate ______________________________ crude death rate ______________________________ demographic transition ______________________________ dependency ratio ______________________________ familyplanning programs ______________________________ global public goods ______________________________ Green Revolution ______________________________ international network of agricultural research centers _____________________________ laissezfaire ______________________________ Malthusian view ______________________________ negative externalities ______________________________ population age pyramid ______________________________ population momentum ______________________________ replacementlevel fertility ______________________________ stationary population ______________________________ total fertility rate (TFR) ______________________________ Multiple-Choice Questions 1. A period of rapid population growth between a preindustrial, stable population characterized by high birth and death rates and a later, modern, stable population marked by low fertility and mortality is known as a. demographic transition. b. population maturity. c. demobilizing population. d. birth-death transformation. 2. The _______________ is the ratio of the non-working population (under 15 years old and over 64 years old) to the working-age population. a. labor force participation rate. b. per capita population ratio. c. population transition. d. dependency ratio. 3. Throughout most of humankind’s existence, population grew at a rate of _________ per year. a. 10%. b. 0.002%. c. 2%. d. 0.5%. 4. A stationary population is when population growth is a. increasing at an increasing rate. b. decreasing. c. zero. d. 100%. 5. Which of the following is not a possible cost of high fertility rates and rapid population growth? a. increasing returns to natural resources, with a direct impact on average food consumption. b. increased urbanization and congestion. c. a higher labor force growth rate and higher unemployment. d. a working population that must support a larger number of dependents. 6. The Essay on the Principle of Population was written by a. The World Bank. b. Thomas Robert Malthus. c. Julian Simon. d. Abraham Lincoln. 7. About __________of the world's population lives in LDCs. a. 80%. b. 50%. c. 25%. d. 35%. 8. Simon's model is consistent with a. population selfsufficiency and constant economic growth. b. low fertility and mortality. c. a laissezfaire population policy. d. a constant returns to scale production function. 9. Malthus's theory was that population a. increased proportionally to economic growth. b. increased geometrically, outstripping food supply, which grew arithmetically c. increased stagnantly with food supply and economic development. d. increased disproportionately, surpassing agricultural production. 10. The development of highyielding varieties (HYVs) of wheat and rice is known as a. the agribusiness revolution. b. farming system theory. c. the Green Revolution. d. agri-R&D. 11. In 2000, China and India constituted about__________ of the world's population. a. 40%. b. 10%. c. 80%. d. 0.10%. 12. The total fertility rate (TFR) is a. the total number of children born in a country in a given year divided by labor force. b. the number of children born to the average woman during her reproductive years. c. the number of births in a country divided by total population in a given year. d. the number of women age 15-45 in a country divided by total population. 13. Organized familyplanning programs and the demand for birth control resulting from urbanization, modernization, economic development, and increased education have contributed to a. a decline in fertility. b. the demographic transition from stage 3 to stage 2. c. increases in the ratio of labor to capital. d. an increase in the dependency ratio. 14. Which of the following is NOT true about children in a peasant society? a. Boys as young as 8 years old tend or herd animals, weed, pick, and sell produce. b. Children place more economic demands on a peasant family than an urban family. c. Major financial security is usually provided by sons. d. The cost of education, entertainment, and travel is low. 15. Julian Simon a. supported the Club of Rome's Limits to Growth for estimating technical change. b. assumed that population growth causes technological progress. c. used the second law of thermodynamics to assume that technological progress is costless. d. assumed the classical view of technological change. 16. Which of the following is not an example of a global public good? a. highyielding varieties (HYVs) of grains. b. polio and small-pox vaccinations. c. the campaign against river blindness. d. the drilling of oil in the Arctic. 17. Prototypes of international agricultural research centers are the I International Center for the Improvement of Maize and Wheat (CIMMYT). II International Rice Research Institute (IRRI). III Synthetic Rubber Research Institute (SRRI). IV Center for International Agricultural Production Control (CIAPC). a. I only. b. I and II only. c. III and IV only. d. IV only. 18. Economists in India, Pakistan, the Philippines, and Mexico argue that foodgrain growth would not have kept up with population growth in the last four decades without I the improved packages of high-yielding seed varieties. II fertilizers, pesticides and irrigation. III improved transportation. IV better extension service. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 19. The goal of integrated pest management (IPT) is to a. reduce yield losses by pests while minimizing the negative effects of pest control. b. have year-round plantings of a single crop. c. undertake monoculture pest planning. d. encompass biological control through fertilizers. Employment, Migration, and Urbanization ________________________________________________________________________ Production depends on the flow of natural resources, capital, labor, entrepreneurship, and technology per unit of time. The openly unemployed, those without a job who are actively looking for one, are usually urban, 15 24 years old, and among the well educated. The underemployed, the visibly active but underutilized, the impaired, and the unproductive are all underutilized in LDC labor forces. About one-third of the labor force in least developed Africa is employed outside agriculture. The labor force in these countries is growing at about 2.7 percent per year. Although many economists believe that there is widespread disguised unemployment, or zero marginal productivity, in LDC agriculture, the available evidence does not support the contention. Rural urban migration contributes almost as much to the rapid growth of the urban labor force in LDCs as population growth. Lewis argues that an unlimited supply of underutilized farm labor migrates to urban areas for wages only slightly in excess of rural wages. Harris and Todaro indicate, however, that farm workers considering a move to an urban area consider urban rural differences in unemployment as well as wages. Keynesian unemployment from deficient aggregate demand is not important in LDCs because of the slow response in output to demand increases, ineffective fiscal policy, rural urban migrants in the labor market, and possible tradeoffs between employment and output from inappropriate technology. Technology designed for the industrialized countries, which have a relative abundance of capital and scarcity of labor, is often not suitable for LDCs, with their abundant labor and scarce capital. This inappropriate technology increases unemployment. Capital may be priced higher and labor priced lower than equilibrium prices in LDCs because of government wage and social legislation, trade union pressures, and a low price for foreign exchange. The LDC unemployment is higher among the educated than the uneducated because the educated may have unrealistic earnings expectations or job preferences and because wages paid to educated workers are often inflexible. Policies to reduce unemployment include programs to reduce fertility; encourage rural development and amenities; substitute labor intensive production techniques; redistribute income to the poor; increase official purchases from small scale, labor intensive firms; generate new technology locally; adapt existing technology; curtail wages in the organized sector; decrease subsidies to capital; increase capital utilization; set equilibrium foreign exchange rates; resist pressures for a too rapid expansion of upper level education and refuse to subsidize this level of education; increase the share of spending for primary schooling; stress scientific and technical education; improve wage flexibility at the higher levels; and reduce job rationing by educational certification. Fill-in Questions appropriate technology _____________________________ capital goods _____________________________ disguised unemployment _____________________________ entrepreneurship _____________________________ expected income _____________________________ factor price distortions _____________________________ flow _____________________________ formal sector _____________________________ Harris-Todaro model _____________________________ informal sector _____________________________ Keynesian theory of income and employment _____________________________ labor aristocracy _____________________________ limited technical substitutability of factors _____________________________ price of foreign exchange _____________________________ production function _____________________________ stock _____________________________ technology underemployment _____________________________ unemployment _____________________________ visible underemployment _____________________________ zero marginal productivity of labor _____________________________ Multiple-Choice Questions 1. A production function a. shows the dependency output of the working population. b. depicts the relationship between input and output. c. states the relationship between products and income distribution. d. is a function of natural resources in a country. 2. Entrepreneurship is the a. technique to manage raw materials efficiently. b. residual of a production function. c. resource coordinating other productive resources. d. blueprint on how to manage the labor force. 3. In a production function Y = F(L,K,N,E,T), Y is a. national product. b. capital. c. natural resources. d. prevailing technology. 4. Which of the following is not a capital good? a. plant and equipment. b. buildings. c. inventories. d. consumer goods. 5. Labor skills are a major component of a. fertility. b. population quality. c. mortality. d. morbidity. 6. The openly unemployed in LDCs are usually from all of the following except: a. persons 15 to 24 years old. b. the educated. c. residents of urban areas. d. from the poorest 1/5 of the population. 7. The unemployment rate is the a. employed plus unemployed divided by labor force. b. total employment divided by population. c. labor force divided by population. d. unemployed divided by employed. 8. Which of the following is not TRUE about unemployment in LDCs? a. The unemployment rate for youths is twice that of people over 24. b. Unemployment in rural areas is twice that of urban areas. c. World-wide there are fewer unemployed females than males, but the rate is higher for women. d. The unemployed are relatively well educated. 9. The invisibly underemployed a. are workers who are compelled to work short hours. b. result from an inadequate use of workers' capacities. c. are part-time workers who voluntarily work short hours. d. none of the above is correct. 10. During the Great Depression workers in DCs who took inferior jobs as a result of being laid off were known as a. disguised unemployed. b. cyclical unemployed. c. seasonally unemployed. d. voluntarily unemployed. 11. The theoretical basis for zero marginal productivity of labor was the concept of a. marginal rate of substitution. b. labor force literacy. c. substitution of leisure and work among labor. d. limited technical substitutability of factors. 12. Disguised unemployment is a. when marginal revenue productivity of labor is zero. b. the same as seasonal unemployment of LDC agricultural. c. the rigid factor proportions in LDC agriculture and industry. d. due to capital formation and the level of technology remaining constant. 13. Which of the following is not TRUE about rural-urban migration? a. Migration to the cities is a larger contributor than natural population growth to urban labor growth in subSaharan Africa. b. In Latin America natural population increase is the major source of urban growth. c. From 1975 to 2000, the number of cities in LDCs with populations over 1 million increased from 20 to 50. d. The urban share of total LDC population grew from 27 percent in 1975 and 35 percent in 1992 to 40 percent in 2003. 14. According to Harris and Todaro, creating urban jobs by expanding industrial output a. is insufficient for solving the urban unemployment problem. b. will generate capitalintensive technologies. c. will generate more government revenue through urban wages. d. induces government to increase minimum wages. 15. The Keynesian remedy for unemployment is to a. decrease aggregate demand. b. reduce tax rates or lower interest rates. c. decrease government spending. d. decrease private consumption and investment. 16. The simplest explanation based on Lewis’s model for ruralurban migration is a. that people migrate when urban wages exceed rural wages. b. a higher expected income in urban areas. c. better infrastructure in urban areas. d. the availability of labor-intensive jobs in urban areas. 17. Policies to reduce factor price distortion include I. Encouraging smallscale industry. II Decreasing subsidies to capital investors. III Reducing social security programs and payroll taxation. IV Setting marketclearing exchange rates. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 18. Based on Nafziger and Auvinen’s study, high unemployment rates I represent a vast underutilization of human resources. II are a potential source of social unrest and political discontent. III are uncorrelated with poverty and inequality in LDCs. IV are associated with middle age, rural, uneducated males. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II and IV only. Education, Health, and Human Capital ________________________________________________________________________ Since the nineteenth century, the wage premium for skilled relative to unskilled labor has increased. Investment in human capital includes expenditures on education, training, research, and health, enhancing a people's future productivity. Economists who analyze the relative rates of returns to investment to primary education and secondary education in LDCs disagree on whether LDCs should put greater priority on primary education. Psacharopoulos and Woodhall, who find that the higher average returns are from primary education, argue for more emphasis on primary education. Knight, Sabot, and Hovey, however, question this emphasis in a study that shows that the marginal rates of returns to the cohort entering into the labor market were lower for primary education. Public expenditure per student for higher education in LDCs is about ten times as high as for primary education. In LDCs the expansion of primary education redistributes benefits from the rich to the poor, while the growth of secondary and higher education redistributes income from the poor to the rich. In most LDCs, boys are sent to school far more often than girls. One planning method for producing specialized skills is to use input output relationships to determine future demand for various types of high level personnel. If wages are adjusted more closely to productivity, LDC educational planning is easier. On the job training tends to balance demand for, and supply of, training. Distance learning through electronic media can dramatically reduce the cost of continuing education and secondary and higher education, including teacher training. Some economists argue that LDCs do not lose from the brain drain, since the worker earns an income equal to his or her marginal product. However we can question this analysis, since marginal product may exceed the wage, high level skills increase the productivity of other production factors, and government highly subsidizes education in developing countries. There is no evidence of a backward bending supply curve for labor unique to LDCs. Furthermore the aggregate supply curve of labor in LDCs is clearly upward sloping. Although affluent Asians may be more likely to consider manual work degrading than affluent Westerners, these attitudes appear to be primarily related to the more abundant supply of cheap labor in Asia. Poor nutrition and health reduce labor productivity. However health has improved, and nutrition has probably not deteriorated in LDCs since the 1960s. HIV infection and AIDS-related deaths have had a substantial adverse impact on economic growth in some developing countries, especially in Africa. Fill-in Questions backward bending labor supply curve ___________________________ brain drain ___________________________ disability-adjusted life years (DALYs) ___________________________ education as screening human capital ___________________________ monopsonistic ___________________________ socialization ___________________________ Multiple-Choice Questions 1. In 2000, the Economist estimated that only ______ of some 360 million internet users are in Africa. a. 60 million. b. 10 million. c. 3 million. d. 0.1 million. 2. In a competitive economy, a worker earns an income equivalent to a. the amount of brain drain. b. marginal utility. c. marginal product. d. the substitutability of labor to capital. 3. The marginal product model assumes that a. individuals pay the full cost of their education. b. government subsidizes schooling. c. educated persons migrate more. d. capital and unskilled labor are complements. 4. Gunnar Myrdal argues that a major barrier to high labor productivity is a. due to a lack of education. b. a class system in which the elite are contemptuous of manual work. c. upper and middleclass Westerners. d. the lack of bargaining power by cheap labor. 5. Of the 57 million people dying worldwide in 2002, ________ were from stroke and heart disease and _______from cancer, disproportionately from DCs. a. 17 million, 7 million. b. 7 million, 0.7 million. c. 3 million, 1 million. d. 0.5 million, 5 million. 6. Which of the following is NOT true about child mortality? a. About 18 percent of the world’s deaths are among children less than five years old. b. More than 98 percent of child deaths were in LDCs. c. World-wide child mortality rates increased from 1990 to 2002. d. 19 of the 20 countries with the highest child mortality were in Africa. 7. The disease burden could be measured by calculating _________, combining years lost through premature death and from living with disability. a. mortality-adjusted lifelong. b. premature-living age. c. life mortality-fertility ratio. d. disability-adjusted life years. 8. Which of the following is TRUE about HIV/AIDS? I Women comprised 58 percent of HIV-positive adults in the sub-Sahara. II AIDS infection rates in Africa are highest among urban high-income, skilled men and their partners. III In 2001, 40 million people with HIV/AIDS lived in sub-Saharan Africa. IV Since 1981, 120 million people have died of AIDS. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 9. Which of the following is not TRUE about education in LDCs? a. Public expenditure per student for higher education is about ten times as high as for primary education. b. The expansion of primary education redistributes benefits from the rich to the poor. c. Economists unanimously agree that LDCs should put greater priority on primary education. d. Boys are sent to school far more often than girls. 10. Simon S. Kuznets argues that the major stock of an economically advanced country is not its physical capital but a. natural resources. b. body of knowledge. c. land. d. quantity of labor 11. Labor productivity is higher in DCs such as Japan and Germany than in LDCs due to a. higher formal education and training. b. better health and physical condition of the labor force. c. Both a and b are correct. d. None of the above is correct. 12. The emigration of highly-skilled people from the developing countries is known as a. the brain drain. b. human capital deterioration. c. productivity. d. labor degradation. 13. Which of the following is not true? a. Development generally improves the health system, while better health increases productivity, social cohesion, and economic welfare. b. Life expectancy is probably the best single indicator of national health levels. c. Life expectancy in Africa increased steadily from 1994 to 2003 due to better health care. d. There are growing inequalities in investment in health worldwide. 14. By 2010, the U.S. Census Bureau expects life expectancy in the two southern African countries of Botswana and South Africa to be a. 30 to 40 years, about the same as in 1995. b. 30 to 40 years, a fall of more than 10 years from 1995. c. 50 to 60 years, about the same as in 1995. d. 50 to 60 years, an increase from 1995. e. 70 years, an increase from 1995. Capital Formation, Investment Choice, Information Technology, and Technical Progress _______________________________________________________________________ The growth in total factor productivity is the increased worker productivity arising from factors other than increases in capital per worker. Capital formation and technical progress are major factors responsible for the rapid economic growth of the West and Japan in the last 125 150 years. Economic growth cannot be explained merely by increases in inputs. Econometric studies of developed countries indicate that the increase in the productivity of each worker per unit of capital is a more important source of growth than the addition in capital per worker. Major explanations for this increase in productivity are advances in knowledge, greater education and training, learning by experience, organizational improvement, economies of scale, and resource shifts. However, research on the sources of growth in developing countries provides evidence that the contribution of capital per worker is more important to economic growth than that of worker productivity per unit of capital. Reasons for the greater contribution of capital to growth in LDCs are higher marginal productivity of capital and higher growth rates of capital. Technical progress results from a combination of research, development, invention, and innovation. Technical knowledge acquired from abroad is costly and usually incomplete. LDC planners must examine existing technologies for possible substitution of labor for capital. Nevertheless the maximization of labor absorption is inadequate as an investment criterion. Labor intensive techniques may sometimes not be used because of fixed capital labor ratios in the industry, the high cost of adapting and modifying existing technologies, scarce administrative and managerial resources needed to implement labor intensive techniques, and distortions that increase the price of labor relative to that of capital. Social benefit cost analysis chooses investment projects that maximize the discounted net social benefits per unit of capital invested. The discount rate should be set high enough to equate investment with savings and capital imports. The investment planner who wants to avert risk can place less value on probability distributions with a wide relative dispersion around the average. Market prices must be adjusted for externalities, distribution, indivisibilities, monopolies, and factor price distortions to obtain shadow prices. These prices aid the planner in adjusting returns away from commercial profitability to social profitability. Fill-in Questions absorptive capacity _______________________________ accelerator theory of investment _______________________________ applied research _______________________________ basic research _______________________________ capital import _______________________________ depreciation _______________________________ development _______________________________ discount rate _______________________________ efficiency wage _______________________________ engineering mentality _______________________________ factor price distortion _______________________________ financial intermediaries _______________________________ gross investment _______________________________ incremental capital output ratio (ICOR) _______________________________ indigenization _______________________________ intermediate technology _______________________________ invention _______________________________ investment _______________________________ investment criteria _______________________________ investment rate _______________________________ learning curve _______________________________ maximum labor absorption investment criteria _____________________________ monopoly _______________________________ natural public monopoly _______________________________ net investment _______________________________ net present value _______________________________ oligopoly _______________________________ present value (V) of the net income stream _______________________________ price of knowledge _______________________________ productivity paradox _______________________________ residual _______________________________ risk _______________________________ sales tax _______________________________ shadow prices _______________________________ social benefit-cost analysis _______________________________ social profitability _______________________________ technical progress _______________________________ technological followership _______________________________ total factor productivity (TFP) _______________________________ uncertainty _______________________________ value added _______________________________ Multiple-Choice Questions 1. Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States are a. G-7 countries. b. countries with highest productivity growth in the world since 1960. c. countries with decreasing TFP growth since 1990s. d. countries with the lowest information technology equipment and software index prices. 2. Which of the following is not TRUE? a. In 1990, the world had 98 mainline phones and 2 mobile phones per 1,000 people; in 2001, 169 mainline and 153 mobile per 1,000. b. Mobile phones do not require the massive infrastructure investment that mainline telephones require. c. In 2001, the world information technology expenditures were about 1/20 of 1% of world gross investment. d. In 2001, internet users per 1,000 people in middle income countries were greater than high income countries. 3. James Pickett, D. J. C. Forsyth, and N. S. McBain, on the basis of field research in Africa, concluded that business people often want to use the most advanced design without knowing that it may not be the most profitable. They attribute this attitude to a. maximum capital absorption. b. factorprice distortions. c. engineering mentality. d. intermediate technology. 4. Which of the following is TRUE in LDCs? a. Labor is often underemployed, having a low alternative cost. b. It is cheaper to hire labor in LDC because its productivity is relatively higher than in DCs. c. Adapting existing Western technology to LDC conditions requires little creativity. d. Labor is usually considered the scarce factor. 5. Assume B is social benefits, C is social costs, r is the social discount rate, t is time, and T is the life of the investment project. The net present value (V) of the stream of benefits and costs is a. EMBED Equation.3 b. EMBED Equation.3 c. EMBED Equation.3 d. EMBED Equation.3 6. The efficiency wage is the a. wage costs per unit of output. b. wage rate that prevails in LDCs. c. wage rate divided by the productivity of labor. d. marginal product of labor divided by wage. 7. Suppose a project results in a net stream of $200 per year for 4 years, but nothing thereafter. Assume that the discount rate is 5 percent. The discounted value of the total income stream over the 4year period is a. 800. b. 40,000. c. more than zero but less than 800. d. less than zero. 8. Vaccinating people for measles, rubella, polio, and cholera to substantially increase net social benefits by improving the health and productivity of the population is an example of a. economies of scale. b. external economies. c. negative externality. d. net present value. 9. Which of the following is not a natural public monopolies? a. mobile phone. b. electricity. c. water supply. d. postal service. 10. An example of external diseconomies is a. scholarship for technical education. b. R&D in robotics. c. a new drug to cure AIDS. d. environmental pollution. 11. A case where internal economies of scale bring about a continuously falling average cost curve that makes having more than one firm in an industry inefficient is illustrative of a. a natural monopoly. b. an LDC’s limit of one firm to an industry. c. an individual firm facing a horizontal (perfectly elastic) demand curve in LDCs. d. the existence of oligopoly. 12. Market prices adjusted to consider differences between social costbenefit and private costbenefit calculations are a. price distortions. b. consumer surplus. c. shadow prices. d. exchange rates. 13. In the long run, expanding educational and training facilities, transportation and communication, and other infrastructure in LDCs should increase a. productivity paradox. b. absorptive capacity. c. the residual. d. uncertainty. 14. In the 1980s, economists studying the sources of growth observed no positive relationship between information and communications technology (ICT) investments and productivity. This is known as a. Solow residual. b. productivity paradox. c. technological followership. d. Stiglitz discrepancies. 15. “You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics” is attributed to which economist? a. Dale Jorgenson. b. Joseph Stiglitz. c. Robert Solow. d. Theodore W. Schultz. 16. Lack of absorptive capacity in developing countries results from a. inadequate government bureaucracy. b. small size of infrastructure. c. too few innovative entrepreneurs. d. unsuitable technology. e. All of the above are correct. Entrepreneurship, Organization, and Innovation ________________________________________________________________________ To Schumpeter the entrepreneur is an innovator, one who carries out new combinations. These innovations are the source of private profit and economic growth. However, LDCs need not unduly emphasize developing new combinations, since some technology can be borrowed or adapted from abroad. Coase identifies the entrepreneur, who organizes within the firm, and the price mechanism as the two major coordinating instruments within the economy. The entrepreneur differs from the manager of a firm, who runs the business on established lines. The entrepreneur can fill gaps, complete inputs, and make up for market deficiencies. Since they assume that most skills needed for an enterprise can be purchased in the market, Western economists frequently limit the entrepreneurial function to perceiving market opportunities and gaining command over resources. However, LDC entrepreneurs may have to provide some basic skills themselves, such as marketing, purchasing, dealing with government, human relations, supplier relations, customer relations, financial management, production management, and technological management, which are all skills in short supply in the market. Although the family enterprise has the advantage of quick, unified decision making, its disadvantages include a conservative approach to taking risks, reluctance to hire professional managers, and paternalism in labor relationships. McClelland contends that a society with a generally high need for achievement produces energetic entrepreneurs who bring about rapid economic growth. Hagen argues that societies where children are raised democratically, so that they are encouraged to take initiative and be self reliant, are more likely to produce entrepreneurs. Industrial entrepreneurs in LDCs come from a wide variety of occupational backgrounds, including trade, sales, and crafts. According to Weber, the spirit of the modern capitalist entrepreneur in Western Europe in the sixteenth century was found disproportionally among Puritans, whose religious asceticism manifested itself in worldly activity. Generally entrepreneurs come from a much higher socioeconomic background than the general population. In addition they tend to be upwardly mobile. Although education can increase the entrepreneurial supply by making available skills needed for business, it can decrease this supply by increasing a person's job options. Cultural norms in LDCs defining how women should behave at work limit female entrepreneurial activity. Organization and innovation are important for growth in socialist as well as capitalist economies. It had been difficult for socialist countries, particularly the Soviet Union, to motivate managers and technicians to innovate. Under China's post 1978 industrial reform, self employed individuals can innovate, start a new enterprise, combine capital and personnel, and, albeit with certain limits, expand the firm. Fill-in Questions Entrepreneurship ____________________________ Innovation ____________________________ marginal individuals ____________________________ monopoly advantage ____________________________ need for achievement ____________________________ state-owned enterprises (SOEs) ____________________________ stationary state ____________________________ Multiple-Choice Questions 1. Which of the following is not an assumption of Schumpeter’s stationary state? a. Perfect competition. b. An economy below full employment. c. No savings or technical change. d. No entrepreneurial function is required. 2. The entrepreneur can be viewed as the I coordinator of other production resources. II decision maker under uncertainty. III innovator. IV gap filler and input completer. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 3. Technical advance involves a. the development of pure science, invention, innovation, financing the innovation, and the innovation's acceptance. b. introducing new products, modifying production functions, creating credit, and making profits. c. innovation, investment, credit creation, and economic growth. d. patent management, resource gains, mature innovation , and speculative gains. 4. Hagen’s On the Theory of Social Change uses psychology, sociology, and anthropology to explain how a traditional agricultural society a. learns to accept its fate. b. attains continuing technical progress. c. produces an accommodating personality with a high need for achievement. d. has a social structure where high status is attained. 5. According to William Baumol, under oligopolistic competition among large, high-tech business firms, innovation has a. created stationary economies of scale. b. maintained the relationship between firms and their clients. c. replaced price as the important competitive weapon. d. limited the expansion of firms. 6. The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism was written by a. Adam Smith. b. Max Weber. c. Joseph Schumpeter. d. William Baumol. 7. Capitalism is an economic system a. based on government intervention in the means of production. b. that originated in the United States in the 19th century. c. where private owners of capital make decisions based on profit. d. that dominated developing economies in the 19th century. 8. According to Weber’s thesis a. Protestants disapproved of accumulating wealth. b. Protestants failed to restrict extravagance and conspicuous consumption. c. Roman Catholicism expressed its asceticism in a secular vocation. d. capitalism was most advanced in Protestant countries. 9. Monopoly advantage is usually the result of greater opportunities such as I access to more economic information than competitors. II superior access to training and education. III a lower discount of future earnings. IV larger firm size. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 10. Which of the following was a socialist country? I Holland. II Soviet Union. III China. IV India a. I and II only. b. II and III only. c. III and IV only. d. I and IV only. 11. Which of the following is TRUE about gender and business world? a. There are more women than men in U.S. business because of the aspirations of U.S. girls. b. There are relatively few women in U.S. business partly because of female socialization. c. LDC businesswomen have a better chance than men of getting credit from bankers and suppliers. d. Businesswomen in India are viewed as naturally stronger, less emotional, more socially adept, and more rational than businessmen. 12. Which of the following is an example of a Schumpeterian innovation? a. An existing internet provider provides competition to two other providers in Dayton, Ohio. b. The production and marketing of the Model T Ford in the 19-teens. c. The invention of the Stanley steamer. d. An American buying a stock in the Philippines’ stock market. 13. Joseph Schumpeter is the exceptional economist who links the entrepreneur to a. oligopolistic capitalism. b. resource management. c. innovation. d. land and labor. Natural Resources and the Environment: Toward Sustainable Development ________________________________________________________________________ Land is immobile and potentially renewable. Natural resources are mobile, but most are nonrenewable.Environmental resources are resources provided by nature that are indivisible. Dutch disease is the adverse competitive effect that local currency appreciation due to a booming export sector has on other exports and import substitutes. Sustainable development refers to maintaining the productivity of natural, produced, and human assets from generation to generation. Panayotou contends that environmental degradation originates from market distortions, defective economic policies, and inadequate property rights definitions, meaning that environmental problems are basically economic problems. The efficient level of pollution emission is where marginal damages are equal to marginal abatement costs. Contingent valuation is the use of questionnaires from sample surveys to elicit the willingness of respondents to pay for an environmental good. About 14 percent of the world population lives on arid or semiarid land Economic underdevelopment in the tropics is partly a matter of geography. Tropical countries generally will not provide global public goods, such as the atmosphere or biosphere, in sufficient quantity, since many benefits spill over to other countries. Developed and transitional countries produce a disproportional share of the world's carbon dioxide emissions that contribute to global warming. Market-based "green taxes" are more efficient than physical targets in reducing carbon emissions. The Club of Rome's study, The Limits to Growth, concluded that the global economic system will collapse during the twenty first century. Daly's impossibility theorem argues that there are not enough resources in the world to support the whole world at U.S. style consumption levels. Our continuous use of natural resources increases entropy, a measure of the unavailable energy in a thermodynamic system. The World Bank subtracts resource depletion and environmental degradation from gross savings to get changes in wealth. The Genuine Progress Index (GPI) is a comprehensive indicator of well-being that subtracts depletion of nonrenewable resources, long-term environmental economic damage, ozone depletion, loss of wetlands, and loss of farmlands from GDP. Lifeboat ethics, used as an argument for denying economic assistance to LDCs, is based on a number of flawed premises. Fill-in Questions adjusted net savings ____________________________ arid land ____________________________ balance of trade ____________________________ biodiversity ____________________________ cartel ____________________________ Coase's theorem ____________________________ common property resources ____________________________ contingent valuation ____________________________ Dutch disease ____________________________ Entropy ____________________________ environmental resources ____________________________ external diseconomies ____________________________ externalities ____________________________ free riding ____________________________ Genuine Progress Indicator (GPI) ____________________________ global public goods ____________________________ global warming ____________________________ greenhouse gases ____________________________ green markets ____________________________ green taxes ____________________________ impossibility theorem (Daly) ____________________________ international tradable emission permits ____________________________ lifeboat ethic ____________________________ marginal abatement cost (MAC) ____________________________ marginal damage (MD) ____________________________ Montreal Protocol ____________________________ net primary productivity (NPP) ____________________________ OECD ____________________________ proven reserves ____________________________ public goods ____________________________ resource curse ____________________________ sustainable development ____________________________ tragedy of the commons ____________________________ transactions costs ____________________________ Multiple-Choice Questions 1. Progress that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is a. the tragedy of commons. b. sustainable development. c. net primary productivity (NPP). d. the impossibility theorem. 2. Land and natural resources are considered a. capital accumulation. b. common property resources. c. nonproducible. d. output. 3. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a(n) ________ whose members agree to limit output and fix prices. a. monopoly. b. entropy. c. industry. d. cartel. 4. Air pollution from automobile exhausts, and water pollution steel plants are examples of a. external economies. b. negative externalities. c. internal spillover. d. social distortion. 5. Which of the following is an example of tragedy of commons? a. over fishing. b. smoking in a public place. c. excessive rain. d. common use of public toilets. 6. The government levying taxes on polluters or charging a surcharge for pesticide use are a. examples of Coase’s theorem. b. internalization of negative spillover effects. c. marginal abatement cost. d. examples of a free rider. 7. Negative externality is also known as a. external diseconomies. b. marginal damage. c. public goods. d. resource curse. 8. Which of the following country has 25 percent of the world's estimated oil reserves and the lowest cost production as well as a dominant role in OPEC pricing? a. Russia. b. Saudi Arabia. c. Iraq. d. Venezuela. 9. The booming of North Seas' gas export revenues in the 1970s, that appreciated the guilder, making industrial exports more costly in foreign currencies and increasing foreign competition and unemployment, is known as a. Trade deficit. b. Blind river disease. c. Dutch disease. d. Economic turmoil. 10. Michael Roemer's threesector model shows that growth in the booming export sector I reduces the price of foreign exchange. II retards other sectors' growth by reducing incentives to export other commodities. III reduces incentives to replace domestic goods for imports. IV raises factor and input prices for non-booming sectors. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 11. Theodore Panayotou (1993) argues that environmental degradation originates from the following EXCEPT a. market distortions. b. defective economic policies. c. inadequate property rights definitions. d. the expansion of capitalism. 12. Deforestation I leads to localized flooding. II reduces sustainable logging potential. III reduces watershed stability. IV augments carbon restoration provided by forests. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 13. According to Coase’s theorem, when property rights are well defined and legally enforceable, and transactions costs are not prohibitive, a. population growth leads to rigid land rights. b. participants will organize their transactions voluntarily to achieve efficient outcomes. c. violence, displacement, erosion, and poverty are minimized. d. individuals’ overuse of the biosphere is curtailed. 14. Irreversibility refers to a. natural resource that cannot be reproduced in the future if we fail to preserve them now. b. obtaining intellectual property rights for those developing and patenting new products. c. natural extinction of various species in DCs. d. industrialization replacing agriculture in LDCs. 15. Many environmental resources are public goods, which are characterized by a. rivalry and exclusion in consumption. b. nonrivalry and nonexclusion in consumption. c. rivalry but nonexclusion in production. d. nonrivalry but exclusion in usage. 16. Biodiversity a. includes genetic, species, ecosystem, and functional diversities. b. refers to diversifying earth’s nonrenewable resources. c. refers to reconstruction of tropical rainforests. d. refers to biological effects on commercial plantation. 17. The greenhouse effect is the phenomenon by which a. biological diversity is dominant in agricultural production. b. the globe’s water pollution affects plankton. c. the earth's atmosphere traps infrared radiation. d. climatic changes occur naturally in the forest. 18. The Montreal Protocol, signed in 1987 and strengthened in 1990, a. attains the global optimal level of common property resource. b. relies on internationally tradable emission permits. c. minimizes free riders of public goods. d. reduces ozone depletion through the cutting of chlorofluorocarbon production. 19. The Club of Rome study, The Limits to Growth, suggests that as natural resources diminish a. capital increasingly replaces labor. b. technological change compensates for capital depletion. c. costs rise, leaving less capital for future investment. d. contingent valuation becomes critical. 20. The Genuine Progress Indicator is a. also known as Index of Sustainable Economic Welfare per capita. b. GDP plus resource depletion and environmental cost. c. resource depletion and environmental cost divided by GDP per capita. d. increasing from 1976 to 2000. Monetary, Fiscal, and Incomes Policy, and Inflation ________________________________________________________________________ Central banks in LDCs generally have less effect on expenditure and output than in DCs. Tax revenue as a percentage of GNP in LDCs is about 18 percent compared to 38 percent in DCs. The increase in tax ratios with GNP per capita reflects both the growth in the demand for public services and the capacity to levy and pay taxes. Direct taxes (such as taxes on property, wealth, inheritance, and income) account for about one third of revenue sources in LDCs and about one-half to two thirds in DCs. Major indirect taxes in most LDCs are those on international trade, production, and internal transactions, which, however, distort resource allocation. Direct taxes generally have a higher elasticity than indirect taxes. Some DCs use the progressive income tax to mobilize large amounts of public resources, improve income distribution, stabilize income and prices, and prevent inefficient use of resources, often arising from a heavy reliance on indirect taxes. A number of LDCs have introduced the value-added tax. The appeals of the value-added tax are simplicity, uniformity, and the generation of substantial revenues. Developing countries cannot use fiscal policy to stabilize income and prices so effectively as developed countries can. A relatively small percentage of government spending in LDCs is on health, social security, and welfare, and a relatively high percentage on infrastructure. The annual inflation rate in LDCs increased from less than 10 percent in the 1960s to over 20 percent in the 1970s and over 70 percent in the 1980s, but fell to 16 percent in the 1990s. The highest inflation rates, in Latin America, dropped to about 30 percent yearly in the 1990s. Demand pull is not an adequate explanation for inflation in LDCs. Inflation may be cost push (from the market power of businesses and unions), ratchet (from rigid prices downward), or structural (slow export growth and inelastic food supply), with added momentum, once started, from inflationary expectations. Countries with high rates of inflation may use incomes policy--wage and price guidelines or controls, and exchange-rate fixing--together with monetary and fiscal stabilization to reduce increases in the price index. Some economists argue that inflation can promote economic growth by redistributing income from low savers to high savers. Yet recent evidence indicates that inflation less than 30-40 percent yearly does not hamper growth, indicating that LDCs probably should not be preoccupied with controlling mild inflation. The LDC money markets are often highly oligopolistic and financially repressive, distorting interest rates, foreign exchange rates, and other financial prices. When financial markets channel funds to those with productive investment opportunities poorly, the economy operates inefficiently, as in Asia during the 1997-98 financial crisis. Fill-in Questions adverse selection ______________________________ capital market ______________________________ cascade tax ______________________________ consumer price index (CPI) ______________________________ cost push inflation ______________________________ crawling peg ______________________________ currency board ______________________________ current account ______________________________ demand pull inflation ______________________________ direct taxes ______________________________ elastic tax ______________________________ financial liberalization ______________________________ financial repression ______________________________ fiscal incentives ______________________________ fiscal policy ______________________________ GDP deflator ______________________________ Group of 10 ______________________________ Hyperinflation ______________________________ import substitutes ______________________________ incomes policy ______________________________ indirect taxes ______________________________ inflation ______________________________ inflationary expectations ______________________________ inflation tax ______________________________ international balance of merchandise trade ______________________________ monetary policy ______________________________ monopoly rents ______________________________ moral hazard ______________________________ political inflation ______________________________ progressive tax ______________________________ ratchet inflation ______________________________ regressive tax ______________________________ seigniorage ______________________________ social goods ______________________________ stagflation ______________________________ value-added tax (VAT) ______________________________ Wagner's law ______________________________ Multiple-Choice Questions 1. Monetary policy affects the ________ and ________. a. reserve, unemployment. b. money supply, interest rate. c. taxes, exchange rate. d. stock price, minimum wage. 2. By using fiscal policy, i.e. varying ________ and/or ___________, governments achieve goals for output and employment growth as well as price stability. a. demand-pull inflation, tax elasticity. b. interest rates, financial liberalization c. interest rates, tax rates. d. tax rates, government spending. 3. The Bank of England and the Federal Reserve a. are central banks. b. are branches of commercial banks. c. use fiscal policy to influence GDP. d. loan money to most of LDC commercial banks. 4. __________ states that as real GNP per capita rises, people demand relatively more social goods and relatively fewer private goods. a. Incomes policy. b. Moral hazard. c. Wagner's law. d. Fiscal policy. 5. If people with higher incomes pay a higher percentage of income in taxes, the income tax structure is a. progressive. b. regressive. c. value-added taxes (VAT). d. excise taxes. 6. The property tax, wealth tax, inheritance tax, and income taxes such as personal and corporate taxes are a. indirect taxes. b. direct taxes. c. inelastic. d. value-added tax. 7. Fiscal incentives to attract businesses from abroad include I tax holidays. II accelerated depreciation. III import duty relief. IV lower tax rates for reinvested business profits. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 8. Which of the following is NOT true? a. Taxes on international trade are the major source of tax revenue for lowincome countries with poor administrative capacity. b. Import duties can restrict luxury goods consumption. c. Several LDCs have used value-added taxes to raise a substantial fraction of revenues. d. Cascade tax, a form of progressive tax, is dominant in DCs. 9. Inflation is measured by the I consumer price index (CPI). II GDP deflator. III current account. IV depreciation. a. I and II only. b. I and III only. c. III and IV only. d. I, II and III. 10. When the financial system lacks the capability of making judgements about investment opportunities due to asymmetric information, leading to potentially bad credit risks, lending is subject to a. adverse selection. b. moral hazard. c. social goods. d. hyperinflation. 11. During stagflation I an increase in aggregate spending will eliminate the recession. II a decrease in aggregate spending will reduce inflation. III government faces contradictory goals. IV the central bank decreases money supply to reduce inflation. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 12. Central banks in LDCs generally have less effect on expenditure and output than in DCs because of I an externally dependent banking system. II a poorly developed securities market. III a low percentage of demand deposits divided by the total money supply. IV the relative insensitivity of investment and employment to monetary policies. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 13. Under financial repression I banks engage in non-price rationing of loans. II banks face pressure for loans to those with political connections. III banks charge a high premium on foreign investments. IV banks depend on foreign banks to set interest rates. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 14. Which of the following are costs of inflation? I Inflation weakens the creation of credit and capital markets. II Inflation distorts business behavior, especially investment behavior. III Inflation increases the prices of foreign goods relative to domestic goods. IV Inflation imposes a tax on the holders of money. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and IV only. d. I, II and III only. 15. With ________________, prices rise in the first sector, remain the same in the second, and increase overall. a. ratchet inflation. b. inflationary expectations. c. import substitution. d. demand-pull inflation. 16. Demandpull inflation results from a. demand for government spending on public goods goes down due to lack of financial backup through tax collection. b. consumer, business, and government demand for goods and services in excess of an economy's capacity to produce. c. a shortage of demand for good and services in excess of supply during depression. d. demand for public goods is greater than demand for consumer goods. Balance of Payments, Aid, and Foreign Investment ________________________________________________________________________ Globalization involves the expansion of economic activities across nation states, deepening economic openness, integration, and interdependence among countries. External openness generally benefits most of the world but is likely to marginalize peripheral countries, especially their poorest citizens. A capital inflow enables a country to invest more than it saves and import more than it exports. A newly industrializing country that effectively uses an inflow of foreign funds should usually be able to pay back its debt from increased output and productivity. Exports minus imports of goods and services equal the international balance on goods, services, and income. Aid, remittances, loans, and investment from abroad finance a balance on goods and services deficit. Countries give concessional aid to LDCs for reasons of national economic and political interest, ideology, humanitarianism, and global political maintenance. In 2001, Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) countries (the West and Japan) fell to $51.4 billion, 0.22 percent of GNP. Aid given by the United States, the largest giver, was also lowest as a percentage of GNP. The grant component of OECD concessional aid to LDCs was 94 percent. The major multilateral agencies providing concessional aid to LDCs were the International Development Association (a World Bank affiliate), the Commission of the European Communities, and the UN. A large share of international trade is multinational corporations’ intra-firm trade. Although the United States still accounts for the largest share of the world's foreign, private investment, its share steadily declined between 1971 and 2001. The largest multinational corporations have an economic strength comparable to that of the LDCs with which they bargain. In 2001, the top ten recipients received 73 percent of inward foreign direct investment (FDI). China was the leading LDC recipient of FDI. Although MNCs in developing countries provide scarce capital and advanced technology for growth, doing so may increase LDC dependence on foreign capital and technology. The LDCs need a judicious combination of MNCs, joint MNC local ventures, licensing, and other technological borrowing and adaptation. Loans to developing countries at bankers’ standards fell from 1990 to 2002. Why doesn’t capital flow from rich to poor countries? LDC capital markets are imperfect and often subject to political risk. Why does 10 percent of the rest of the world’s savings flow to the United States? The US has the most highly developed market for financial assets, and attracts savings as the world’s largest reserve and trading currency. Fill-in Questions aid (official development assistance) ________________________ anti-globalization ________________________ average propensity to remit ________________________ bilateral aid ________________________ capital import ________________________ concessional funds ________________________ current account ________________________ direct investment ________________________ euro ________________________ Eurocurrency ________________________ Eurodollars ________________________ Fungible ________________________ General Agreements on Tariffs and Trade ________________________ globalization ________________________ global public goods ________________________ hawala system ________________________ international balance of payments statement ________________________ international balance on goods and services ________________________ International Development Association (IDA) ________________________ International Monetary Fund (IMF) ________________________ Investment ________________________ multilateral aid ________________________ multinational corporations ________________________ oligopoly ________________________ portfolio investment ________________________ public goods ________________________ remittances ________________________ turnkey projects ________________________ vertical integration ________________________ World Bank ________________________ Multiple-Choice Questions 1. Dani Rodrik points out that a. an economy more open to foreign trade and investment faces a more inelastic demand for unskilled workers. b. employers and consumers can more readily replace domestic workers with foreign workers by investing abroad or buying imports. c. globalization increases job insecurity. d. financial liberalization in LDCs leads to collapse of the economy. 2. Which of the following statement is NOT true about OECD aid? a. During the 1980s, OECD countries contributed four-fifths of the world's bilateral official development assistance to LDCs. b. In the early 1990s, the OECD contributed 98 percent of all aid. c. The OECD aid increased from $6.9 billion in 1970 to $8.9 billion in 2001. d. In 2001, only Denmark, Norway, Sweden, the Netherlands, and Luxembourg exceeded the aid target for LDCs. 3. Japan's aid programs I are understaffed, politically muddled, and administratively complex. II are biased toward Asia. III go primarily to least developed countries in Africa. IV focus on loans and the grant element of aid is low. a. I, II and III. b. I, II and IV. c. II, III and IV. d. I, II, III and IV. 4. Aid or official development assistance (ODA) includes I development grants. II loans with at least 25 percent grant element. III military assistance. IV technical cooperation. a. I and II only. b. I, II and III only. c. I, II and IV only. d. I, II, III and IV only. 5. I = S + F The equation above states that a country can increase its new capital formation (or investment) through its a. own domestic savings and by inflows of capital from abroad. b. stock market and fiscal policy. c. savings from abroad and financial outflow. d. savings and financial liberalization. 6. MNCs can help the developing country to I Finance a savings gap or balance of payments deficit. II Obtain foreign technology and innovative methods of increasing productivity. III Generate appropriate technology by adapting existing processes. IV Employ domestic labor, especially in skilled jobs. a. I and II only b. III and IV only c. I, II and III only d. I, II, III and IV 7. An annual summary of a country's international economic and financial transactions is a. the capital account. b. the international balance of payments statement. c. the long term current account. d. the trade account. 8. Hollis Chenery and Alan Strout identify three development stages in which growth proceeds at the highest rate permitted by the most limiting factors. These factors are I the skill limit. II the savings gap. III the fiscal gap. IV the foreign exchange gap. a. I and II only. b. II and IV only. c. I, II and III only. d. I, II and IV only. 9. Some economists and thirdworld policy makers criticize MNCs, arguing that they have a negative effect on the developing country because they I Increase the LDC's technological dependence on foreign sources, resulting in less technological innovation by local workers. II Hamper local entrepreneurship and investment in infant industries. III Increase unemployment rates from unsuitable technology. IV Restrict subsidiary exports when they undercut the market of the parent company. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 10. Barro and Lee find that, ceteris paribus, IMF lending has a. negative effect on economic growth during the simultaneous five-year period but has a significantly positive effect on growth in the subsequent five years. b. no effect on economic growth during the simultaneous five-year period but has a significantly negative effect on growth in the subsequent five years. c. a significantly positive effect on growth for ten years. d. an exponentially negative effect on growth for 5 years. Carmen Reinhart and Kenneth Rogoff explain the paradox of capital flows from poor to rich countries by a. the brain drain from LDCs to DCs. b. the prime role of political and credit-market risk in many LDCs. c. the law of increasing returns that implies that the marginal productivity of capital is higher in LDCs. d. the fact that the DC capital market is perfectly competitive. 12. The IMF is an agency charged with providing a. technical assistance to stock market and financial market problems. b. loans for post-World War II reconstruction. c. shortterm credit for international balance of payments deficits. d. bonds denominated in U.S. dollars as a loan to LDCs. 13. In a portfolio investment a. investors are directly involved in managing the operations. b. as in direct investment, investors export goods and services abroad. c. investors transfer the technology to local investors. d. investors have no control over operations. 14. The U.S. real food aid, as well as food reserves dropped from the 1960s to the 1980s partly because a. the transportation and storage cost increased tremendously. b. proponents of basicneeds attainment opposed food-aid. c. U.S. farm interests wanted to reduce surplus grain stocks. d. agricultural production suffered excessively due to weather changes. 15. For Harvard’s Dani Rodrik, globalization involves a. decreasing autonomy of the nation-state politically. b. the increasing international integration of markets for goods, services, and capital. c. changes of a traditional culture of a country to a western culture. d. giving aid to poor countries to improve their economy, politics and social status. 16. Columbia’s Jagdish Bhagwati criticizes United States administrations’ inability to distinguish between benefits of free trade a. and the dangers of free capital movements for LDCs with poorly developed financial institutions. b. and the dangers of a trade deficit. c. and the external openness of income growth among the poorest 40 percent of LDCs. d. and MNC domination and its effects on income distribution. 17. U.S. total official development assistance to developing countries is a. lowest among the OECD countries. b. higher currently than it was in the 1960s and 1970s. c. is equivalent to Holland’s aid. d. None of the above statements is true. 18. The balance on current account I equals the absolute value of the balance on capital account. II is financed by savings. III is net grants minus remittances. IV includes goods, services, and unilateral transfers. a. I and II only. b. II and III only. c. I and IV only. d. None of the above. 19. Bilateral aid a. is technical aid given by IMF. b. is given directly by one country to another. c. is aid with repayment in inconvertible currency. d. is a loan at bankers' standards. The External Debt and Financial Crises ________________________________________________________________________ Some of the causes of the debt crisis have been global shocks and instability a decline in the ratio of official aid to commercial loans, inefficiency, poor economic management, overvalued domestic currencies, and capital flight. Lending to LDCs (especially Latin American) may be undermined by capital flight because perceived risk adjusted returns are higher in haven countries than in LDCs. LDCs, especially Latin American, had an increase in their real external debt in the last quarter of the twentieth century. The LDC debt service ratio more than doubled from the early 1970s to the late 1980s, but has fallen since then. The exposure of several major U.S. commercial banks to losses from LDC loan write offs or write downs was substantial in the 1980s. The ratio of debt service to GNP is not always a good indicator of the debt burden. Middle income countries account for almost four-fifths of the total outstanding debt of all LDCs. Yet the debt burden for low income countries, such as the majority of sub Saharan African countries, which have poor credit ratings, may be as heavy as for middle income countries. Cross-border capital movements benefited LDC recipients in the long run but, because of potential reverse outflows, increased vulnerability to financial and currency crises. These financial and currency crises, also caused by large bank bad debt, current account deficits, real currency appreciation, and fast credit growth, had a negative impact on economic growth. In the late 1970s through the early years of the twenty-first century, developing countries with chronic external deficits required economic adjustment, imposed domestically or by the World Bank or IMF. In 1979, the World Bank began structural adjustment loans and soon thereafter sectoral adjustment loans. IMF loans of last resort were conditioned on an LDC implementing an acceptable macroeconomic stabilization program. Additionally, in 1986-87, the IMF initiated structural adjustment loans for LDCs experiencing unanticipated external shocks. Finance officials in DCs instituted several plans for resolving the debt crisis. The Baker plan (1985) emphasized new loans from multilateral agencies and surplus countries, while the Brady plan (1989) stressed debt reduction or writedowns. Debt writedowns require multilateral coordination among creditors to avoid the free-rider problem in which nonparticipating creditors benefit from the increased value of debt holdings. Mosley, Harrigan, and Toye refer to the IMF and World Bank as a "managed duopoly of policy advice." Fill-in Questions Baker plan ________________________ basis points ________________________ Brady plan ________________________ capital flight ________________________ debt exchanges ________________________ debt-for-development swaps ________________________ debt-for-nature swaps ________________________ Debt Reduction Facility ________________________ debt service ________________________ debt service ratio ________________________ Enterprise for the Americas Initiative (EAI) ________________________ exchange control ________________________ Group of Seven (G7) ________________________ hedging ________________________ HIPC initiative ________________________ IDA-eligible countries ________________________ London Club ________________________ London Interbank Offered Rate (LIBOR) ________________________ managed floating exchange rate system ________________________ negative real interest rates ________________________ net transfers ________________________ Paris Club ________________________ policy cartel ________________________ propensity to flee ________________________ real domestic currency appreciation ________________________ real domestic currency depreciation ________________________ risk premium ________________________ total external debt (EDT) ________________________ Multiple-Choice Questions 1. A country's total external debt (EDT) includes I short-term debt with a maturity of one year or less. II long-term debt with a maturity of more than one year. III repurchase obligations to the IMF. IV public official development assistance. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II and IV only. 2. Which of the following is NOT true about external debt? a. External debt accumulates with international balance on goods, services, and income deficits. b. When debts are denominated in U.S. dollars, their appreciation during the 1980s and 1990s increased the cost of servicing such debts. c. In the 1990s LDCs relied increasingly on aid from DCs. d. International lenders required LDC governments to guarantee private debt. 3. Which of the following country did not experience large capital flights from 1976 to 1984? a. Argentina. b. Venezuela. c. Mexico. d. Canada. 4. Which of the following will NOT reduce capital flight from source countries? a. dependable positive real interest rates. b. higher taxes on capital gains. c. more efficient state enterprises. d. market liberalization. 5. Which of the following country did NOT suffer from increased poverty from debt and financial crises in the 1990s? a. Singapore (1994). b. Mexico (1994). c. Russia (1998). d. Brazil (1998). 6. The debtservice ratio is the a. long-term debt divided by GDP of a country in a given year. b. interest and principal payments divided by exports of goods and services. c. ratio of debt net of portfolio investment, financing, and foreign direct investment. d. default and reschedule debt minus annual export revenues that must be devoted to paying interest. 7. Net transfers are a. investment, loans, and grants from overseas minus international resource outflows. b. net international resource flows minus net international interest payments and profit remittances. c. international resource outflows minus international balance of payments and profit remittances. d. foreign direct investment inflow minus investment, loans, and grants from overseas. 8. Which of the following country was not a major LDC debtor in 2001? a. Brazil. b. Argentina. c. Thailand. d. Malaysia. 9. Which of the following countries were NOT beneficiaries of Jubilee 2000 writedowns and concessional funds? I Cote d’Ivoire. II Ethiopia. III Nigeria. IV Sierra Leone. a. I and III only. b. I only. c. I, III and IV only. d. I, II, III and IV. 10. Which of the following factors potentially increased the vulnerability to the 1997 Asian financial and currency crisis? a. trade account surplus. b. massive reverse outflows of capital. c. technological transfer from DCs. d. symmetric information in financial market. 11. Initial conditions in the year before the crisis in Thailand, Indonesia, Malaysia, the Philippines, and Korea in 1997 indicate that I capital inflows/GDP were very low. II nonperforming bank loan ratios were high. III current account deficits were high. IV credit growth was fast. a. I and IV only. b. II and III only. c. I, II, and III only. d. II, III and IV only. 12. Shortly after 1979, World Bank introduced loans that emphasized reforms in trade, agriculture, industry, public enterprise, finance, energy, education, or other sectors and were known as a. structural adjustment loans. b. sectoral adjustment loans. c. internal adjustment loans. d. external leverage loans. 13. Fundamentalists want the IMF to lend to crisis-stricken countries on condition that they undertake fundamental structural reforms in banking. Joseph Stiglitz, however, thinks it is a. unrealistic for IMF to intervene in the financial markets of poor countries during the crisis. b. impractical for the IMF to loan short-term as reforms can only be effective in the middle- to long-run. c. crucial that the IMF intervene in the reform of fiscal policy of the country and not the monetary policy. d. None of the statements above is correct. Which IMF policy toward capital flows do Stiglitz, Krugman, and Bhagwati denounce? a. Toleration of stock market instability. b. Premature capital market liberalization. c. Support for capital controls. d. Excessive emphasis on growth. 15. Which of the following statement is NOT true? a. The ratio of debt service to GNP is a very good indicator of the debt burden. b. Many large LDC debtors borrowed heavily because of their excellent international credit ratings. c. Middle income countries account for almost four-fifths of the total outstanding debt of all LDCs. d. The debt-burden of subSaharan African countries may be as heavy as for middleincome countries. 16. Mosley, Harrigan, and Toye refer to the IMF and World Bank as a. excessively committed to writing down LDC debt.. b. a managed duopoly of policy advice. c. a U.S. monopoly. d. the initiator of HIPCs’ debt forgiveness. 17. The Baker plan (1985) stressed ______ and the Brady plan (1989) emphasized _____ respectively a. IMF decentralization; World Bank dissolution. b. new loans from multilateral agencies and surplus countries; debt reduction or writedowns. c. structural adjustment loans for LDCs experiencing unanticipated external shocks; renewed emphases on macroeconomic stabilization programs. d. debt relief for at least three-fourths of the eligible HIPCs; shorter requirements for adjustment programs. 18. The policy cartel on debt reduction refers to the a. screening of debtors based on their regional location. b. World Bank requiring LDCs seconded by a DC to get loan reduction. c. loan denial to crisis-stricken highly indebted countries. d. None of the above. 19. Highly-indebted poor countries (HIPCs) include I Bolivia. II Benin. III Uganda. IV Tanzania. a. I and II only. b. I, II, III only. c. I, III and IV only. d. I, II, III, and IV. 20. In 1990, during the Persian Gulf War, the U.S. government extended generous terms to two middle-income countries by canceling or reducing their debt. The two countries are a. Iraq and Iran. b. Egypt and Poland. c. Pakistan and Afghanistan. d. Saudi Arabia and Jordan. International Trade ________________________________________________________________________ The LDCs generally gain from a free trade policy wherein they produce goods in which they have a comparative advantage. Factor endowment and technology help determine a country's comparative advantage. Exceptions to the free trade argument include increasing returns to scale, external economies, potential technological borrowing, changes in factor endowment, a revenue tariff, increased employment, improved balanced of trade, greater domestic stability, national defense, antidumping, and reduced luxury consumption. In the more than one hundred years since the last quarter of the nineteenth century, the commodity terms of trade of primary product exporters have probably fallen. Export promotion is generally more effective than import substitution in expanding output and employment. Rapid growth in LDC manufactured exports in the last few decades was primarily concentrated in middle income countries, such as Taiwan, South Korea, Hong Kong, Singapore, Spain, Brazil, Thailand, Indonesia, and Malaysia. Although the generalized system of tariff preferences and the 1970s' Tokyo Round negotiations reduced DC tariffs on selected LDC imports, these gains may have been outweighed by losses from protectionist policies set up during the 1980s. Additionally DCs increased nontariff trade barriers against LDC imports, especially labor intensive goods, in the late 1970s, 1980s, and 1990s. For DCs with no tariff on LDC primary products but a substantial tariff on manufacturing and processing that uses primary goods as inputs, the nominal rate of protection is greater than the effective rate of protection. Expanding primary exports stimulated rapid economic growth in a number of Western countries in the nineteenth century, but this approach has had a more limited impact on growth in today's LDCs. Although the IMF's and European Union's compensatory financing schemes have helped stabilize LDC export earnings, a common fund has not been established, and buffer stock agreements have been of limited value. Agricultural subsidies in the United States, European Union, and Japan are major barriers against LDC farm exports. The LDCs with a foreign exchange price below the market clearing price can improve import rationing, encourage import substitution, and promote exports by depreciating their currencies. Yet the gains may be limited if domestic prices are still repressed. Regional economic integration among LDCs or of LDCs with DCs has the potential for limited gains in LDC economic growth. However, regional free trade, while superior to bilateral trade agreements, is inferior to worldwide free trade in global efficiency. Developing countries gain from integration within the Asian and North American borderless economies. However, members of these economies need to ensure that they do not sacrifice their economic autonomy and gains from learning to integration as a peripheral economy within a Japanese- or U.S.-organized borderless economy. Fill-in Questions Asian borderless economy ________________________ boomerang effect ________________________ buffer stocks ________________________ cartel ________________________ commodity terms of trade ________________________ common market ________________________ comparative advantage ________________________ complete economic and monetary union ________________________ currency mismatch ________________________ customs union ________________________ Doha Development Round ________________________ Dumping ________________________ economic integration ________________________ economic union ________________________ effective rate of protection ________________________ Engel's law ________________________ Euro ________________________ exchange controls ________________________ export purchasing power ________________________ factor proportions theory ________________________ free trade area ________________________ General Agreements on Trade in Services (GATS) ________________________ generalized system of tariff preferences (GSP) ________________________ global production sharing ________________________ Group of 77 ________________________ Heckscher Ohlin theorem ________________________ import substitution ________________________ impossible trinity ________________________ income elasticity of demand ________________________ income terms of trade ________________________ infant entrepreneurship ________________________ infant industry arguments ________________________ inflation targeting ________________________ integrated program for commodities ________________________ intellectual property rights ________________________ intraindustry trade ________________________ laissez faire ________________________ liberalism ________________________ managed floating plus ________________________ monopolistically competitive ________________________ Multifiber Arrangement (MFA) ________________________ price of foreign exchange (exchange rate) ________________________ Prebisch Singer thesis ________________________ preferential trade arrangements ________________________ product cycle model ________________________ product differentiation ________________________ real appreciation ________________________ real exchange rate ________________________ rules of origin ________________________ single factoral terms of trade ________________________ special drawing rights (SDRs) ________________________ staple theory of growth ________________________ technological advantage ________________________ trade creation ________________________ trade diversion ________________________ Uruguary Round ________________________ World Trade Organization ________________________ Multiple-Choice Questions 1. Jeffrey A. Frankel and David Romer found that a 1-percentage-point increase in trade to GDP a. has no impact on income per capita. b. increases income per person by 0.5 - 2 %. c. reduces economic growth by 5%. d. is negatively correlated with income growth among the poorest 40 percent of LDCs. 2. Mosley, Harrigan, and Toye (1991) argue that early liberalization of external trade and supply-side stimulation in one glorious burst can result in I rising unemployment. II inflation. III capital flight. IV budget deficit. a. I and II only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II and IV only. 3. International trade and specialization are determined by a. absolute advantage. b. comparative advantage. c. absolute costs. d. production possibility frontier. Use Table 1 to answer questions 4-6 TABLE 1 Comparative Costs of Textiles and Steel in India and Japan India Japan Textiles (price per meter) Rs. 50 Y300 Steel (price per ton) Rs. 200 Y400 4. The ratio of the price of steel to that of textiles is ________in Japan and _______in India. a. 4:3; 4:1. b. 3:4; 1:4. c. 0.75; 0.25. d. cannot be determined. 5. India has a comparative cost advantage in a. textiles. b. steel. c. both of them d. none of them 6. Japan has comparative cost in a. steel. b. textiles. c. both of them. d. cannot be determined. 7. Factor proportions theory is also known as the a. comparative advantage theory. b. laissezfaire theorem. c. Heckscher-Ohlin theorem. d. product cycle model. 8. The product cycle model indicates that while a product requires _______labor in the beginning, later as markets grow and techniques become common knowledge, a good becomes standardized, so that lesssophisticated countries can mass produce the item with ________labor. a. abundant, less. b. less skilled, highly skilled. c. a lot of , no. d. highly skilled, less skilled. 9. Japanese economist Miyohei Shinohara (1982) speaks of a boomerang effect referring to a. US and Japanese MNCs competing in the Asian market to get more share in the manufacturing production. b. the intensification of competition in third markets arising from Japanese enterprise expansion in other Asian countries. c. advantages of free trade supersede the costs of trade restrictions in the Asian countries. d. tariffs, quantitative restrictions, and administrative barriers prevent a new good from appearing in the Asian markets. 10. The infant industry arguments refers to a tariff designed to a. help foreign industries establish themselves in the local market. b. protect young manufacturing products from foreign competition. c. help consumers enjoy a variety of products in the local market. d. provide incentives for established local manufacturing firms to venture in foreign markets. 11. The selling by Hyundai of its car cheaper in the United States than at home (Korea) is known as a. subsidized imports. b. dumping. c. internal economies of scale. d. export substitution. 12. The commodity terms of trade equals the a. (exports prices minus import prices)/ exchange rates. b. exchange rates of country i divided by exchange rates of country j. c. external balances/ balance of payments. d. price index of exports divided by the price index of imports. 13. Engel's law indicates that as income increases a. the proportion of income spent on manufactured goods rises and on primary products falls. b. the proportion of income spent on consumer goods rises and on capital products falls. c. the proportion of income spent on consumer, capital and necessity goods rises. d. the proportion of income spent on giffen goods rises. 14. If export prices increase 5 percent and import prices 20 percent, the commodity terms of trade is a. 0.91. b. 0.88. c. 0.25. d. 4. 15. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a ________ whose members have agreed to limit output and fix prices. a. duopoly. b. generalized system of tariff preferences. c. multifiber arrangement. d. cartel. 16. The buffer stock management a. secures more stable, remunerative, and equitable exchange rates for LDCs. b. facilitates capital stock overaccumulation in LDCs. c. buys and sells commodities to maintain prices within a certain range. d. subsidizes commodities that are important for national security reasons. 17. Overvaluing the domestic currency relative to foreign currency will a. discourage import substitution and exports. b. encourage exports and discourage imports. c. always leads to a balance of trade. d. create a trade surplus in the local market. 18. The real exchange rate is a. the nominal exchange rate adjusted for relative inflation rates at home and abroad. b. the price of foreign exchange divided by CPI of previous year. c. the CPI divided by exchange rate of home country. d. the weighting the nominal exchange rate index of each trading partner. Development Planning and Policymaking: the State, and the Market ________________________________________________________________________ A state planning ideology arose in LDCs as a reaction to nationalist perceptions of slow economic growth under colonial capitalism. Development planning is the government's coordinated policies to achieve national economic goals, such as rapid economic growth. Deepak Lal argues that development economics is dominated by dirigiste, those in favor of government intervention into LDC prices. Planning in many LDCs has failed because detailed programs for the public sector have not been worked out, and excessive controls are used in the private sector. At one pole, Soviet "controlling" planning, which took years to develop, was still subject to decentralized management discretion, even before the Gorbachev era. The plan and market are separate ways of coordinating transactions. Although the market allocates scarce resources efficiently among alternative means, it may not work so well as planning in considering externalities, correcting for market failure, mobilizing saving, and adjusting for monopolies. Thus planning eliminates certain costs of the market but also increases large-scale diseconomies through diminishing returns to management. The choice for developing countries is usually not between the plan and the market, but between various combinations of the two. Worker managed socialism helped contribute to Yugoslavia's rapid economic growth from 1959 to 1979, but 1976 reforms, increasing checks and balances and bureaucratizing enterprise decision making, hampered policy implementation and increased worker dissatisfaction. Most LDCs have too few resources, skills, and data to benefit from complex macroeconomic planning models. Yet a simple aggregate model may be useful as a first step in drawing up policies and projects. An input output table is useful for assessing the effects of different development strategies on exports, imports, the balance of payments, employment, national income, and sectoral investment demand and output. Most LDCs with a large private sector are limited to an indicative plan that states expectations, aspirations, and intentions but authorizes little public spending. In most mixed and capitalist LDCs, documents showing how to improve data collection, raise revenue, recruit personnel, and select and implement projects are more important for successful planning than planning models. Fill-in Questions Afro-Asian socialism ____________________________ commanding heights ____________________________ controlling plan ____________________________ current expenditures ____________________________ development planning ____________________________ dirigiste debate ____________________________ indicative plan ____________________________ input output table ____________________________ instrument variables ____________________________ market socialism ____________________________ recurrent expenditures ____________________________ rolling plan ____________________________ soft budget constraint ____________________________ target variables ____________________________ Multiple-Choice Questions 1. Deepak Lal argues that development economics is dominated by a _______ approach that favors government intervention into LDC prices. a. dirigiste. b. Keynesian. c. commanding heights. d. soft budget. 2. Takatoshi Ito (1992) contends that parliamentary governments manipulate the timing of ________, while presidential governments manipulate the timing of _______. a. monetary policy; fiscal policy. b. elections; economic policies. c. economic policies; political policies. d. tax collection, tax implementation. 3. Government's use of coordinated policies to achieve national economic objectives is a. commanding heights. b. entrepreneurial programs. c. public physical policy. d. development planning. 4. The market efficiently allocates scarce resources among alternative ends such that I consumers receive goods for which they are willing to pay. II production resources hire out to maximize income. III the market determines available labor and capital. IV the market distributes income among rich individuals. a. III and IV only. b. II and III only. c. I, II and III only. d. I, II, III and IV. 5. According to Oskar Lange’s model, socialist enterprises should produce where a. the monopoly profit maximization rule applies. b. product price equals marginal cost. c. marginal revenue equals average cost. d. total revenue equals total cost. 6. The inputoutput table, when divided vertically, shows a. the inputs to each industry from other industries and sectors. b. development planning and the required information on national income growth. c. the planned public capital divided by feasible actual industrial projects public capital. d. how the output of each industry is distributed within the sectors of the economy. 7. Workermanaged socialism helped contribute to _________'s rapid economic growth from 1959 to 1979. a. Yugoslavia. b. Chile. c. Vietnam. d. Japan. 8. A mediumterm plan can be a(n) _________, revised at the end of each year. a. instrument variable. b. seasonal expenditure. c. rolling plan. d. perspective plan. 9. Most mixed or capitalist developing countries are limited to an indicative plan, which indicates expectations, aspirations, and intentions a. but falls short of authorization. b. with immediate implementation. c. of the central bank. d. of implementation through foreign aid. 10. Annual GNP growth of 6%. Poverty reduced by 1 % point of the population Balance of payments deficit not in excess of $200 million. For a planner, the above are a. achieved only through socialism. b. target variables. c. bound by soft budget. d. recurrent expenditures. 11. Polish economist Oskar Lange's model of decentralized ___________ combined the advantages of market allocation with more uniform income distribution by dividing the returns from social ownership of nonhuman, productive resources among the whole population. a. market socialism. b. capitalism. c. mixed economy. d. monopoly. 12. Goals are achieved through ___________, such as monetary, fiscal, exchange rate, tariff, tax, subsidy, business incentive, foreign investment and foreign aid. a. indicative plan. b. central bank policies. c. central planning. d. instrument variables. 13. Branko Horvat’s historical review of the last two and one-half century indicates that, in large part, market or decentralized socialism a. has failed. b. works well in Utopia. c. is widely used in sub-Saharan Africa. d. is the only way to eradicate poverty. 14. Under Soviet-type economy-wide central planning, a. most resources lack freedom to move to their highest value uses. b. resources are free to move to their lowest cost uses. c. resources owned by private entities moves to efficient use but not those owned publicly. d. resources are privately owned by capitalists. 15. Which of the following assumptions underlying inputoutput analysis raise questions about its validity? I The technical coefficients are fixed, which means no substitution between inputs occurs. II There are no externalities, so that the total effect of carrying out several activities is the sum of the separate effects. III Each good is produced by only one industry, and each industry produces only one commodity. IV There is no technical change. a. I and II only. b. I, II, III only. c. I, II, IV only. d. I, II, III and IV. 16. Which of the following is not a public policy to promote the private sector? a. Investigating development potential through scientific and market research, and natural resources surveys. b. Providing adequate infrastructure for public and private agencies c. Creating markets, including commodity markets, security exchanges, banks, credit facilities, and insurance companies. d. Increasing market monopolies and oligopolies to help producers. 17. A state planning ideology arose in LDCs as a reaction to nationalist perceptions of a. keeping balanced budget a prime target. b. slow economic growth under colonial capitalism. c. minimizing public spending in the rural areas. d. western countries’ nation-state ideology. 18. Planning in many LDCs has failed because detailed programs for the public sector have not been worked out and a. governments depend primarily on their colonial masters. b. excessive controls are used in the private sector. c. the brain drain cost government substantially. d. monopolies dominate in the agricultural sector. Stabilization, Adjustment, Reform, and Privatization ________________________________________________________________________ Many third-world countries of Africa, Asia, and Latin America can learn from Russia's, Poland's, and China's efforts at liberalization and adjustment. Russia's state socialism, more developed and deep-seated than Poland's and China's, required more substantial institutional change for successful transition to the market Russia's legacies of consumer-goods neglect, gigantimania and industrial concentration, resistance to technological innovation, shoddy quality, quota disincentives, and information concealment were more institutionalized than Poland's. Peter Nolan (1995) has two explanations for the success of China's economic growth and reforms compared to Russia’s: (1) China’s pursuit of economic reforms while avoiding political liberalization (similar to other East Asian fast-growing economies) and (2) China's step-by-step approach to economic reform, rejecting "shock therapy," especially as practiced by the IMF and World Bank. John Ross (1994:19-28) provides several rules for liberalization policy, based on the experiences of China, Russia, and Eastern Europe. In agriculture, China decollectivized much more successfully than Russia, which stifled private initiative and marketization. In industry, China encountered many of the same stubborn interests opposing liberalization as Russia did. Third-world countries should not follow the path of Russia or China to reform, although these countries can learn lessons from Russia and China. Each developing country needs to find its own path toward adjustment and development. Fill-in Questions Adjustment ____________________________ balance of payments equilibrium ____________________________ conditionality ____________________________ creative destruction ____________________________ economic rents ____________________________ European Bank for Reconstruction and Development ___________________________ expenditure-reducing policies ____________________________ expenditure switching policies ____________________________ external balance ____________________________ Gosplan ____________________________ individual economy ____________________________ internal balance ____________________________ management responsibility system ____________________________ material balance planning ____________________________ net material product (NMP) ____________________________ nomenklatura system ____________________________ parastatals ____________________________ privatization ____________________________ public enterprises ____________________________ public goods ____________________________ shock therapy ____________________________ soft budget constraint ____________________________ state owned enterprises (SOEs) ____________________________ structuralists ____________________________ township and village enterprises (TVEs) ____________________________ Multiple-Choice Questions 1. Which of the following may constitute the International Monetary Fund’s conditionality for borrowing? I government reducing budget deficits. II limiting credit creation and liberalizing trade. III achieving marketclearing prices. IV restraining public-sector employment and wage rates. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II, III and IV. d. None of the above. 2. Countries with chronic balance of payments deficits eventually need to borrow abroad, often from the _______ as the lender of last resort. a. U.S. b. OECD. c. IMF. d. OPEC. 3. According to the Brandt report, the IMF's insistence on drastic measures in short time periods I contributes to low-income countries’ recovery quickly. II reduces basic-needs attainment. III may lead to "IMF riots." IV may lead to the downfall of governments. a. I only. b. II only. c. I and II only. d. II, III and IV only. 4. S = Savings, I = domestic investment, X = exports of goods and services, and M = imports of goods and services. Which of the following is true? a. S - I = X - M. b. S + I = X + M. c. S = I - (X+M). d. S-I = X /M. 5. Internal balance refers to a. full employment and price stability. b. exports minus imports. c. monetary policy offsetting fiscal policy. d. exports equal to imports. 6. Countries facing a persistent external deficit can I borrow overseas. II increase trade restrictions and exchange controls. III undertake expansionary monetary and fiscal policies. IV undertake expenditure-reducing policies. a. I and II only. b. III and IV only. c. I, II and III only. d. I, II and IV only. 7. When the World Bank or IMF requires improved external balance in the short run, the agency may condition its loan on expenditure switching, that is, a. switching spending from domestic to foreign sources. b. devaluing local currencies. c. increase trade restrictions by imposing quota. d. increase government spending. 8. Structural economists from the United Nations Economic Commission for Latin America (ECLA) emphasized a. contractionary monetary and fiscal policies. b. currency devaluation. c. long-run institutional and structural economic change. d. short term-adjustment with a human face. 9. Countries such as____________, that failed to adjust to a persistent external disequilibrium, were more vulnerable to poverty, displacement, and even war. a. Japan and Korea. b. Brazil and Argentina. c. Algeria and Yugoslavia. d. Singapore and Malaysia. 10. In 1979-80, China first created ____________for foreigners to set up enterprises, hire labor, and import dutyfree goods for processing and reexporting. a. special economic zones. b. liberalized trade monopoly zones. c. economic union zones. d. communist free trade areas. 11. Before the 1978 reforms, China had a(n) a. agricultural bank only. b. urban credit cooperatives. c. monobank system. d. housing savings banks. 12. The industrial concentration ratio is the proportion of an industry’s output a. produced by the three largest firms in the industry. b. produced in cement, machine tools and steel industries. c. and labor intensities relative to labor productivity. d. as a percentage of production and marketing. 13. Which of the following is not a quasi-public good? a. national defense. b. an automobile. c. libraries. d. fire protection. 14. Stateowned enterprises (SOEs) are also called a. centralized firms. b. government oligopolies. c. market economies. d. public enterprises. 15. Which of the following statement is NOT true about state owned enterprises (SOEs)? a. SOEs perform better with competition. b. Successful performing SOEs in Japan, Singapore and Sweden have greater managerial autonomy and accountability than other SOEs. c. SOEs in South Korea and Sweden generally achieve inferior economic results to those in Ghana. d. Financial autonomy is a major factor contributing to SOE managerial effectiveness. 16. Privatization refers to a range of policies including I changing part of a public enterprise's ownership to the private sector. II liberalization of entry into activities previously restricted to the public sector. III two infant industries merging into a monopoly. IV franchising or contracting public services or leasing public assets to the private sector. a. III only. b. IV only. c. I, II and IV only. d. None of the above. 17. A development bank based in London, which loans funds to governments of Eastern Europe and the former Soviet Union is the a. Transitional Monetary Fund. b. World Bank. c. European Bank for Reconstruction and Development. d. OECD. 18. A critic of “shock therapy” to transition economies, Vladamir Popov, contends that shock therapists put a heavy emphasis on a. introducing the reform package at once to ensure that it became too late and costly to reverse the reforms. b. agricultural reform rather than industrial reform to overcome food insecurity. c. the creation of a small-scale private sector and small independent banks. d. attempts to gradually remake institutions. 19. Pathologies endemic to the Soviet bureaucracy included secrecy, formalism, cumbersome procedures, rigidity, and the tendency to concentrate on control rather than performance. The party controlled the state by using the _________, the power to recommend and approve managers in administration and enterprises, of appointments and promotions to control access to government positions. a. Gosplan. b. Gosagroprom. c. nomenklatura system. d. parastatals. . 1.D 2.B 3.D 4.A 5.B 6.B 7.B 8.B 9.D 10.D 11.D 1.B 2.A 3.C 4.A 5.B 6.A 7.D 8.C 9.B 10.C 11.A 12.B 13.A 14.C 15.C 16.D 17.D 18.C 19.A 20.B 21.A 22.A 23.C 24.A 25.A 26.A 27.A 28.A 29.A 30.B 31.B 32.A 33.A 34.C 35.C 36.B 37.C 1.B 2.A 3.B 4.A 5.C 6.B 7.D 8.A 9.B 10.D 11.C 12.D 13.B 14.C 15.C 16.B 17.B 18.C 1.B 2.C 3.B 4.B 5.C 6.A 7.A 8.C 9.B 10.D 11.C 12.A 13.D 14.C 15.C 16.C 17.A 18.C 19.B 20.B 21.B 22.D 23.B 24.C 1.D 2.D 3.B 4.C 5.D 6.A 7.C 8.C 9.A 10.D 11.D 12.D 13.C 14.B 15.C 16.A 17.B 18.C 19.A 20.D 21.D 22.B 23.A 1.D 2.A 3.B 4.B 5.C 6.D 7.B 8.A 9.B 10.A 11.A 12.D 13.C 14.B 1.C 2.C 3.C 4.A 5.B 6.D 7.D 8.B 9.D 10.B 11.B 12.A 13.D 14.C 15.B 16.A 1.A 2.D 3.B 4.C 5.A 6.B 7.A 8. C 9.B 10.C 11.A 12.B 13.A 14.B 15.B 16.D 17.B 18.D 19.A 1.B 2.C 3.A 4.D 5.B 6.D 7.A 8.C 9.B 10.A 11.D 12.A 13.C 14.A 15.B 16.A 17.D 18.A 1.C 2.C 3.A 4.B 5.A 6.C 7.D 8.A 9.C 10.B 11.C 12.A 13.C 14.B . / 0 1 2 > M d j w ‹ ” • © íàØàíÈາ®£›²®ŽŽvgXQGB hëm 5j hëm 5U hëm 6CJ$ h„Vš hëm 6B*CJ$ phf ÿ h„Vš hëm 5B*CJ( phf ÿ h„Vš hëm B*phf ÿ h„Vš hëm B*CJ( phf ÿ h„Vš hëm B*CJH phf ÿ j h„Vš UjöîªF h.Œ UVh.Œ j h.Œ Uj h„Vš UmH nH u j h„Vš h„Vš B*Uph h„Vš B*ph j h„Vš B*Uph #j h„Vš B*UmH nH ph u 2 > ? @ M N O d e f g h i j w ‰ Š ‹ Œ  Ž   ‘ Õ Ð À! § Î À! ët Î À! ët Ð À! ët Î À! § Î À! § Ð À! § Î À! v: Î À! v: Î À! v: Î À! v: Î À! v: Î À! v: Ð À! ët Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô Ð À! Ô $a$ ) $$d %d &d 'd NÆ ÿ OÆ ÿ PÆ ÿ QÆ ÿ a$gd„Vš G _G -H þþþ ‘ ’ “ ” ­ ® ¯ ° ± ² ³ ´ µ ¶ · ¸ ¹ º » ¼ ½ Ö ï M Ù ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! &V ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ú À! v: ø À! IØ ø À! ¥ ø À! ¥ ø À! ¥ ø À! v: ø À! v: ø À! v: ø À! v: $a$ © ª « ¬ ½ ¾ Ò Ó Ô Õ Ö 7 L M ´ É Ù ç è ú û ü , / óéßÛÓÛÈÀÓÛ¯Û¢”¢ÛÛˆÛˆÛ‚m[mK hYy hëm 5CJ OJ QJ ^J "hYy 5B*CJ OJ QJ ^J phf Ì (hYy hëm 5B*CJ OJ QJ ^J phf Ì hëm CJ hëm 6CJ$ hëm 6hwQ\ hëm 56B*phf ÿ hwQ\ hëm 5B*phf ÿ h hëm 5B*CJ aJ phf ÿ jZ hëm Uj>­áE hëm UVj hëm Uhëm j hëm 5U j¢ hëm 5U j²¬áE hëm 5UVÙ Ú Û Ü Ý Þ ß à á â ã ä å æ ç ú û ü , A { ± ñ O „ » ¼ ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú À! Ô ú ø À! v: ø À! ¬ ó À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ó À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ gdYy $a$ / 3 C D E G ~  ´ · ô ÷ O Q S T V ‡ ‹ » ¼ Ø Ú Û Ü ß ÿ , - / 1 \ ^ ¢ ¤ Â Ä ù û 5 ? L M § « ­ æ è ïßïßïßïßïßïß̳ßïßïßïߤßïßïßïßïßïßïßïßïßï߂ߤßïßïß hYy 5CJ OJ QJ ^J (hYy hëm 5B*CJ OJ QJ ^J phf Ì h*Ô hëm CJ OJ QJ ^J 0hYy hëm 5B*CJ OJ QJ ^J mH phf Ì sH $h*Ô hëm CJ OJ QJ ^J mH sH hYy hëm 5CJ OJ QJ ^J hYy h*Ô 5CJ OJ QJ ^J 3¼ Ø ü , X  ¿ õ 7 L M | § â I d e † Î ú À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ú À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ú À! ¬ ø À! ¬ ø À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ ó À! ¬ $a$ gdYy ! L N d e m n † Š Œ Î Ò Ô ïßïßл©»—…—ßïß{vqkUD7 h

5. International Trade and Its Benefits to Canada (2012)

6. [PDF] THEME 1 ANSWERS CHAPTER 1 CASE STUDY - Pearson

  • A growing amount of production in many countries is associated with the delivery of services. Delivering services involves carrying out tasks for customers or ...

  • %PDF-1.6 %âãÏÓ 3900 0 obj <> endobj 3921 0 obj <>/Filter/FlateDecode/ID[<415AFBF0102BF4488C234C7048E2F79D><251E540E8DAFB2110A00E0F8B88CFD7F>]/Index[3900 36]/Info 3899 0 R/Length 106/Prev 1613085/Root 3901 0 R/Size 3936/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream hÞbbd```b``/‘ŒûÁdˆdm‘Lq ’y.X\Ì>ϳ—€Ù½`v1˜üi““€$»'X¼D&ݒŒ‡:Aìþ. ùW:œ‰‘ÿ4HhÈÿŸ0 $ÛR endstream endobj startxref 0 %%EOF 3935 0 obj <>stream hÞìVL”eÿÜ~xïóÂ!I›r µ^†È0Û^ç1À¥¼‰óDZò\8͛éhÝ¡fJt˜¢’Cð£hƒÕÜ0£t‡Z’ó–æü±6+çªõ<ÏÝ{¿@™ô_ïî¾÷ý~ŸÏçûãù>ïî ¥Ÿ¯èï Á'‰ú¢¡G쮧Éÿ+!âaڀ%còǟ-„ü >Åe™\Ç)/¹K6òê;ã6á™üƒQE؋/M¤=½¤õF²]Šð!.Kâӓ }¸Ò)¾‡>GÌ}±§“”ã;¯¸—mq+qA"=¸a6Æl¢Ÿ™¿aÐKŽÀ#‰vܔ„pÍ$šqÅm˜W¹àA‡M<&…|Œæ^an“8…ÜÁ,XpÖ-|{îi¢Æ+®Ã·¢ð…ôâىn‰¼–ñiz¸½ÓN Ñ)4àœ3f=~4’wq dN9ˆF¡.¶{‡@ÞÆ/)C·‰,Á= ÇAîaÔ(ü«^с“&’Ž¡rò >—Äj\h"Ë0¢ÄÅÃe4$ãWي®Nñ#˜„XÙÄ¿pÆ]²¬5cÑR玼E%û£2Û­­K¬û~Î;W².°ÕBëXú³vë÷ݯ[/twØK“÷wعæ]>m£ÝÊÌK£Ýö•êü,$sŸäYº û´QªÍIrÎOÐÅö¿T¤{4“¤‰ùúm>©.iEkmŽ9eUâ¸Æíq­/æè†W=¥zRß"ù‹³v*E[ê)ô+EAnÀlWúKòuçõò-…¦›_˜ 3´’œ9Ê&_/ÃòÝmSoºt¼邁áù©5±E­n‚

7. Renewable Energy and Electricity - World Nuclear Association

  • There is unprecedented interest in renewable energy, as sources of sustainable energy, particularly solar and wind energy, which provide electricity with ...

  • There is unprecedented interest in renewable energy, as sources of sustainable energy, particularly solar and wind energy, which provide electricity with low lifecycle greenhouse gas emissions.

8. Social commerce: The future of how consumers interact with brands

  • Missing: items _______

  • The social commerce market is poised for growth in the US. Here’s how companies can capture new consumer shopping trends using China’s social-commerce success.

9. [PDF] A Basic Guide to Exporting - International Trade Administration

  • ... such as: • “No one outside the United States will buy my product.” • “I can't think of a country market to target.” • “Acquiring export expertise is too ...

  • %PDF-1.7 %âãÏÓ 13947 0 obj <> endobj 13977 0 obj <>/Filter/FlateDecode/ID[<7C9E3E3EE4DC44E3BEF25D1C7216D64A><6A5EA34F63F4AC469AD4421BC28B4133>]/Index[13947 58]/Info 13946 0 R/Length 134/Prev 8983344/Root 13948 0 R/Size 14005/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream hÞbbd```b`p‘ŒÏ@$“-ˆäP‘â`²DŠ}³—ƒÕ/‘’`õ‹A$sX¶ÌŽ‘Bm`5ßÁj®É@’Q¼Äf»¶Ñ,þL#ÌaÊ»a˜½lÚs¹dû‘B&F3.ÐŒAGþg8³ä9@€ Ҕš endstream endobj startxref 0 %%EOF 14004 0 obj <>stream hÞìYk\WÚf2™L4“ ÑÊ$€ÄZ% ŠZ“€€¨¯X‹/EìeÅÖ¶¥8€¡¢DEkݶD{YÛ¢Õ®mm ˆ–v[7¸½ØË®QzÑí-XÚ"}ϙ™ ¾Û÷ý½Þ›IÎ3Ïy®ÿçN H J å8×_CL 0g x ‚ÙÇ´±è Œc´(Ž±év·16Öed4FŠ ž¥8`Œ¯34B[ëepÛÀ&º ëJ°T°Èª-d$jyl×Èd´×´{GßXʙ† V™\8Źæ‡È¥ÓgRÚÖ½B¼ŠLØ$D<•Âª¶‚Ç«þ )f¦Œ>ܺ©bh±s¼óF«¡Že^ƒ“÷™HX{¨d%¬÷ÑÃa½…yºø°y·¾h?ÖFM Ò PÁ©Ê¡ÄB[¡T†š€J£zùЩ‡Oힺj9¦*VGÁcæ<89U”rt˜áó†žUam<“ [‹é°NP-‚G}Ìs𸃱Ãs)âLà“±plclÆ;zûc@õ*ÜÅivĤy?XBЬ§šÙ½Zx´Y]Îæ+ù‘¿ù4‹Õ§ŠÕ/Áë¼j³6 7ü#ûé`Çì†Çz<äÐ)àñî±ca{³æhjȽ÷–‹Žˆ1ð¸]3êƒô“àÒg`¯ B©Îù¸æ£î¡ßC½= síÌzT&՝ 4\›c6kv±ÿh¦?„ªbåçPYLxáì>Ÿ<Ö«>†ÕÕ(lV $×x:>ò)N³–*0#@àé—a#¯¢`{@õ3‘dWš:¢ùͬäqž£÷À>â6(çÔká1çç#Ç>¼ÌüÕN¿ Ùͪa£]e3–^œïAØTX륇Bº_©‡\^ù ±t‚ꑨO8 ›¸Ó‘‹V€pË~Øï ›H\ (~d^½ÀgÁ­Šû-©NXí˜ñ 8„þÛ5šæI÷(~ö†eY¼ç7A>ç7I/$~Ÿ³†¥·xÖH»\»|ÔÉm[֘'DTF}4ñ#±L»ó«)³ýoëϪ{ÕüÎG»X^}þ‡‚Oï˜äÿÓ?¿9zh՗WÒÞ/­ú`›+¾c»cñ·³º†Oκ!¾×6{ÇÖæ²áQÖï[ö^Ú폝ýåíH×Þ¨¼·?ûÞTö¾Ï~ùû4×k+v5¾stLîǽ¯=ºä““ß®Úõó”__›sT€ÿö"ûµ Á_KQý,vDÄ©:?ÚO՜kì¼Ü¡wQmçÏ*{™òÍí«¶5Xa`TŠbÁ¼« ÓzYçÄ_."ª†êuuæ ç±Î>¢œ¤„m’ŽjŸ1öƕo>e¼½1œ!¼²•è¥Xuùæs˜ÎÂÂòW||»>V§f¬"¾z‚ÞÍ£·õنmgšø¢új6F×áCéä¨Ë=Õñ—×ZvÍÐ× ä°Éõ … ³/1KrLÛhG§ùØÖ,&‚q`åHOUSÛ]ñ1 ‘aT£…ª'gPó¸÷c]ljl¼>R½ÚSTÏå–Ë'ï™n om´;GԦȒÝ3ã+3Èù=(w2ÓU1šÅ™æ|¹b–¨Õ®Ã9)¹lB:Š9‡K‹7»ˆ†óf\–M'M6O 7rˆšçž4å0Œ†òú™„ÞÑúô^¼¹´`MjÍÙÖ'= ê;Þõ B‡7FÞ7]lϊnybßÂ~ ‚Ñž"Îo[̹¼"õâ[ý6®ÒFÎðTp"©Ó]–O»hëy¦^lS܄O/£Ðug:W‹Á×u®-;^@»¨ÆßöbXߓ—˜×©Å)‡¹+pÊ ýÆ连ô¡²dŒCa9Q§]t—¥.`p/6W]îocõ•3½Ñ]½l¼E}®‰›qsþ°-Dã|f÷‘»Œ.Hz'ˆza4 —»‹¹¥O;Δ½ª'g)·¢Ã¦oÛ×Ó&fѨïIOn®ÖېÁˆØ¨]‰ŠàVŠ:¦qJu!Àpú~]Ëô/ üp†0!ɗѳáGÉwzJm ŒÆÇm xô«Æk·ðf¾| eO쩇Æ×wT:Uw&²Wÿ‡I{Zçø³X"ìæ.»—®±i»¦ì~ouŠöÜm|¹gï©®µcŒ®Í¢,Òké}HyMò°Y¶œaÙ3𣫖ôœ,QÙâi£}Œ‡íGÞ³,E;ûצ{ÿÔ|…±Ù?õ¸nò^w!²çCê¨J셡¸l Ø~ýð-šQîß˽Îғ½±º–-_Á”iB‚í¼€‡ˆ9×xY,jœ0S,Ñ@à"@%TÖø K±ÁìK_|wmê3±ï${0æcµk0æÝ(!<<ùY¢Ñ^Ùÿ¯ GœÎ~¨Yáç¿»Œº£æ0ޞ£‚¢WKî¸5¯®ë©.4 yew>km´»{®áaägôÙ¦…ŸNT¼~TäÙì‚ÿëñьà/Dñ¨žëÅa¤·&Ñë‡=súùމýMQg9IqNÓÏ5ʼnÞ=m*/B‹ZëF™ºÑ4±"}%ô%é*m ”}ýsÊØýX¯F×V¶_>*ˆ¤Öá=ˬê @<æ®6v™ÃT®&‹pÐFèÉXáÉßz}¶ò:Ob×Ån…¾Î¯’*OڟÏdÑP[[|IþŒî«ñFC¬¯^ÝۗF×Ì2+zû¹ì¢K̹fk`y¿Ó•[ -­ðd ¡—ß[·/p/\M7ÖØDl\+÷xDƒ‡‘¹,O«s6. ú¹tTCg7 •¡êqð)ÜïÎrìgØ÷1iAd¶¨–Z@\‡.i±û¢eËâ8­sôñl¬`EaléKÉAÀDԒeìf=1,ÊÝdÇ<¿±%'#eޭḼŠÌ\Nv¡Ÿ³™®ÉYA9ÄäÌéA:ÉHRTÏóEu×uVõ“WË+褶çEïOTYÐx.20¤"ˆÆs º…ZÍñõž¼ØžfÒ+l .èʕN”òœ¨}SOñD ™ä—OH.ÄGcÓô¼_¨wpÑñç"óO‹;­@§·-'"m¸ªu5™\ÕxŸÈ qÚÍ'ãр¬i`”„tÊÜ8 ›.ºWÆêÉé1#‡ºy‘%ÒfíßîYbV‚؝>ÛƊù/´û±åQ¢äê€qÔ¼wç‘dVBJ‘CÞs‘ˆ[¬“®á¡æsï¹}g¬"³j+ÆœÏ}xòuõ_zEDͽúù^tîŒÒwýzK0øõ’•rI›{7¦¡³›`,óüñ¼†¡I‡tŒ¾ãë—.!| /ɨ ÔÁt±ËË⢞¨&íÁŽ‚–±‘ÍÒ®é]_éŸÁ†UD_/’ÞÎ ;³Ðt©Ó¡Z¦¿ÒEÖ¤=‹³ ÖWÙ¼HÚV.¡oìüÑÐÁÊ4m”$™{çhöŠ*¡W”ÌÚ?‘ʸ~’)±*ëÌ3Xí Ž®w0c Ib êù—Îãª2æRU2y)0O›†gÞBӞ¹â×à•<4¹Õ$ý× BøÅ·zã6²ÖBðñ»íuç܆@g扼úë%¦ì¥…·Y1Ӗ\ˆÃˆëqZ g¾ú@4rZ®:yaº¡MІS¿;;x„5˜d\¹ìP±§Wʏ/E}'~û¹ì-±˜3#\>„çp`„'}²ùjîÛË\ªý"ƚÏΔE«€`(}UþÏ_]”OƬájÅc° VÐ]"¡¯ûD¹™í/÷`ÌKyXa!p^(‹¬$_ïñ,>V‘e=/¡¹d~tp”×f\0r)Ü-“)òFòêñ‹ñÙ]4°ê€ï™»ÿºeA/ LƒÃÂáûáªC é~HÞUû¾àÝÃãsg›çäJt?\t‡A>þ0Z¨W‡ÝïÁ×Ô{ $9l8hݍ=þì S®€®|»VÝŽî•%³ªÇ Ë¤Þsö;‡tµæ´g"Çïz,m§Øºáwƒ²øIDæÔºÎ?R1¬xfô¤×3NÓz;"=¶ÆF®XLžÁ&.çJãéÂÊìïéR¾:aØQG—láŠø܌èãí0`L¹ëýN<ƒEÉm"u#"jm€ €g9æö¯‹káGkMÄÛ빿"$ÊV&éÐŬ«´cš…ѶCg±›_»Å•¾ÿ ϓö|ïñüÚÝâ©^—z7"ëëâTfý}éAÔ÷»Ç ‚ŒÕ]?=üÂÆpˆ&~v"P´óðYF{ÎËò ½ñx»_؉¶ûbežg«ðmµ@ӎ,^çªMÝÞoO[W™‰Þê›PŒî¢Èû(÷8G}çÆ'ì‡hu'ëÀw¾êÿ!$fk2Cü_®Wd6Y*k±„%êè]#Æ¿õàî(~ìt7åD0ªj›Ó,2ÿìÙ?±˜ù'ˆ5T—ã.ë^︀ ڔj”¼ðöJ<Âó†Wù¡®N2‚ÇÒ%vÐ(ëä‡ ò)3õtȟžÞŠ›’1d2êéEtQŒvwˆ·eK©8ttp~Ap ª´""*Ë11xdÌ.”…ª}Õ7fñV)3î!ä×9.vJk#ˆ-ÀeAT€¦NF¿ã•‡¼îl À‹íœkì^_q@Tíu¥µÏ²t­†„`½¨tô‹õ§ztKi±6U?ü†µAµ@é'(í3‚?ä+ûҝ_BõÙ¯Z@)ê•O|$øÐ]âî¦vÃÔg^„#¨?¢u¾ŒA,¯=Ûúæ`ƒÄhëGøàüéP â‘7+¿füüõåÒßѱÞÒLA8|k™‡EàÿvÃ[(žÇ^øûB&~öÆ;0øiÔÜ7þÁù+?ýç¿°åMŽ+È`åÒÓ"D… bÜ_rR¸ž‡ÁaŒæ² ý¦üèwÒIWüx¦ô5ª×¹#ûo臼w\"¥úq7Gk˜ò9ÎûG†ÏŽJ«jTþÀD˜Óx‹ñË-sœiÊæí÷}Q†•g*¿Th¨ôÁDߑ?©«Þ®¤ I}á)ì@¢o/yvÅÄÒ¢#7BŠ÷ ljÕúÐ/MÛ&æ¤k¼_¤1 s[~ÀK ô*n)g*Ñ}>Óv+]ÃÓkÜøt‘ÛMLr Zˆ+ü§™R·[ÐéMq‹ %-ˆ,)‘¾$,,Á‘þD‚8y*® ñ'€®°D\”º2.9e±¨M—Èb"3_¶HäË;aH¾üPVR•àw¥¼"$Ã!¿Ò [ Åï´(È-ˆß‰B)zMÈPbf&Sœh#[¶¥£ ¦Pxdbɍ‘ $ËiB².ÖÖ%JÛ :de-«Ñrvä($ ‘ÃÒ

10. The Questions Every Entrepreneur Must Answer

  • Missing: phones china.

  • Diversify your product line. Stick to your knitting. Hire a professional manager. Watch fixed costs. Those are some of the suggestions that entrepreneurs sort through as they try to get their ventures off the ground. Why all the conflicting advice? Because in a young company, all decisions are up for grabs. Based on his observations of several hundred start-up ventures over eight years, Amar Bhidé has developed a three-step sequence of questions that all entrepreneurs must ask themselves in order to establish priorities among the vast array of opportunities and problems they face: What are my goals? Do I have the right strategy? Can I execute the strategy? Before entrepreneurs can set goals for a business, they must articulate their personal goals. They may want, for instance, to attain a certain lifestyle, experiment with technology, or build an institution that can outlive them. Only when entrepreneurs decide what they want from their businesses can they determine what kind of company they must build, what they are willing to risk, and whether they have a well-defined strategy. Great strategies, however, don’t guarantee great execution. A venture may fail if its founders do not hire the best people, attract capital, invest in organizational infrastructure, and shape a culture to suit the venture’s strategy. Founders must also consider the evolution of their personal roles. Entrepreneurs cannot build self-sustaining companies simply by “letting go.” While they sketch out the future, entrepreneurs must manage as if the company were about to go under. They must continually acquire new skills—and continually ask themselves where they want to go and how they will get there.

11. 1. Use of smartphones and social media is common across most ...

  • Missing: imported _______

  • Large majorities in the 11 emerging and developing countries surveyed either own or share a mobile phone, and in every country it is much more common to

12. [PDF] Customer experience: - McKinsey

  • From touchpoints to journeys: The competitive edge in seeing the world through the customer's eyes. To maximize customer satisfaction, companies have long ...

  • %PDF-1.6 %âãÏÓ 681 0 obj <> endobj 698 0 obj <>/Filter/FlateDecode/ID[<9EDA8AEF793444DA813BFE1788486804>]/Index[681 24]/Info 680 0 R/Length 85/Prev 2814034/Root 682 0 R/Size 705/Type/XRef/W[1 2 1]>>stream hÞbbd``bàài@‚i>`®¹ $˔"ü@ÜB«Ä ±A¬é@‚+ HˆN¼¼@bC#“ÈPFtâÿ×? ;$ endstream endobj startxref 0 %%EOF 704 0 obj <>stream hÞÜV‹OSW?½m¹T¡-X¤XWPE)iK± m¡´FQ栖E±CÔZ÷¸LL:pÚhEY>°ÓÍMqUC¥­à„´ËΠf3Ôj@EÆ6MvνÅן°›Þs¿÷÷û}çÜÜ 0øÓ&

13. [PDF] CASE STUDY QUESTIONS AND ANSWERS NATURE AND ...

  • Environmental sustainability. 2. Mr. Nithin Singhania's father has a good business of iron and steel. He wants to go to USA for his MBA but his father ...

  • %PDF-1.5 %µµµµ 1 0 obj <>>> endobj 2 0 obj <> endobj 3 0 obj <>/ExtGState<>/ProcSet[/PDF/Text/ImageB/ImageC/ImageI] >>/MediaBox[ 0 0 595.2 841.92] /Contents 4 0 R/Group<>/Tabs/S/StructParents 0>> endobj 4 0 obj <> stream xœÍ\YsÜ6~W•þ‡[šÀ+嚔|$›Ý8N,¹R[É>Œ$ꈥѬk½¿~ÑÝ8 B’-LäT9’8ûøú@ÃÙ³_²çϟ½yù㫬|öÓruœÍ†Õüýn¾Xd/^½Ìþ³½U%ü×uMŸ•YÝ×Ë:Q=Ë.‡í­ßþ–­¶·^ìmo=û¾Ê*ï÷Ž¶·*Ù¸Ì䛾*ª*kÛ¾`M¶w.Ûý°ÛfÇWräìŸ:õôÃöÖﳗù\Ìvv󪜽ÎëY–Ï+1ÛÍÛÙ|xÿ*Ÿ÷³Á[6û5ŸóÙû×9·ßÌ»ÙÛ\Ì~Ω“l(úÙÎÏy3“=[5>ÃçßàLó.Ÿ×òÍ¿³½lo½–›ùu{ëñ{L¢w÷Ž[V;Íüé²×o^f™ÃjCi˂ñ¬}ъ`Q@¸½÷@K¤‰åCÄ]ø?úù¥Å>ðô}>oð‡ä!cÔÙùZ6«fÙ[9¶ÉÞȳ'„qjÕì õ¨ñË^r–ˆº¨êØîïc ÛK˜` mÕ},ŠKA}&rE¶r¶ó¨÷O Söë{Ð"œ£s­ &ÉŚ·¼àml¹÷ѐ?ž†,«üuµìÜeÄš†V”ÍåȝäõÁﳪx-øxÚ^‹Lâ‘[”¬ŠÍ…J3K~—³e&•ç§kxsˆÚÛÌΗ+‰’7òéHþY\ƒÁãeÞφCù ZÝB—å5¨ýpIàYñىl6,¡‰_®@ TPyùc¥¦ÂFØ'“ӝdÃDØ¿CÃO€40|„Wrè#8\ö“›ÁæØQ7Xçjy°RVS3ø +À–ßÀ„ãµ|/Ï6-™­(ºmHþ°ÜA3ÉfɛRšìËG$\HêÙÈpŽ T’L¶5q÷JÓæϛ\Œ8‚OZHˆs’´0.þäÀ•\ ¶éƒ?.r„óa€Góq‚ƒz•vf_–öä7=vÈ9"»à¦¿"×]Q>ŒÃßäÝ$ÿ`“ÈÁµ|ô™‡OKäìP?´ö†#Žæé´aNpZÔQøx8©Æ8çp…ðbºOmšnîi)@¹k'Èn¥Àò×W¦À²9Ùk”nì+VT<6©/À±„GQðP#Æ·i—$ŒW±%}9{ÿ@<Þ?1&‚?^ÿ¼¬z±HêHw.:݆ü‚é¹\8E}E¹A\å!Œ‚'Žš¹ÜÏÚÁ…Ô®¡†kH1’‰oO´ƒ‚ ¬ë^>؀³˜dܘÛ鵄ÃÜ iZé Ç6 6‚þÑ>úA É0^JP>Ä° 9ò”mфœ½54dµ(-¹þ¥æ KGöùȶ<•”´Ü&œ‡±È ĆH~øõ`§3,>ÓÎ×-Ę£¼È¤’Î˺hDŒ ¨ÞÕ}YÔí_†@ÓÓm"s¹dõË(è(<‰é»rQŒ¾¯†ø’²A “r¯¬o‹–Åö:O,ïUÁ£sEÃ2ãdšHêÈ/dÔ Í¬‡º¹Ån‚RðÑӑzÎ 8!Àä {LñÔ@ZK¦Œ ©õ6wøÀg=ÙG%BÕêúBðØÊB^³¹¤L-ÚbÚ11®!í-ÉØ\Ù¤3Š@„AڀÜ×ié+xÁëÈ£¤¨‹¾Le5ÊJ’‘CT\|¿ös#Zmäh-ôÝNxƇBêܸí¯Y'àÌ4¿påw­Vcpzœ—DÕËÂ}º© XşðZãSƒÐ6u¬™’KB¶îØÃ"P¢vƒJÄʂ±0ü#Ï$Þb㾕ÔG®7®l‚öp‡ÿÖZä¤#8wDÊ7$ž;&¸ágñ´e_c–àìuôj¥ð@¹øà§7T4¢e<1Ûy ɛ•ïã{·9¾‹žu¬X¬ïg»h¸”ùʂ¼ÒùÖÍÑ!ù–g²«“°1Øk 8qb„åK2+“úÑ,ôr…fsÔ{XÌʝÜÙÒ(~3 d3“×0õì¯h«¢íc\¸O.úÇËE“‹¦)Dx~µCçžÒ÷úíµ$лG¥€šÐ„UEÓÆæNm.R~z®? ùÄhO")R¡ÕZ¹Ð*ö9H…J‰é„´ 9Q‰¢‹R(¡oX%¨ˆâ›è!¦¯ m²Èo/sé_ ×€¨‚_ÿgÝöQP‚àFnÒ¤1!ߪŒüo»‚3r×´óÞ$ÕýðÖøV4 "ܕçˆi\œhoMåÒ1v£“1Ž×cl5§Ø]$øu괚6$üOŠ Ί° â¡ÜòΆ¦\[óÑFoª«QgR}mß&ªœ\Å´D'Ê`™$»žópt¥4ºÕXb;˜Žá|};»ÐI5𗹕,Â;!sr¥§Rt‰OÌÒJzΓ,½O‹«¼6_›6ÕÃDÑÇö•ÖØ1Ö ‹LeNeŽ¸oK¥ÎFœüü É·ŸEÈÝþքj _i=)^÷EŸ–˜“¶*AÑTL¹ß' •o­v/LHŽäF‚Ú;ÌÆuþiúU,œ×c["m€Õ.“´#ËãeöI%)…w¯öŽÊ?.Lñˆvë½ ß…ÕL—!è<ã‰IU©XâXA>uŽ£Ÿ÷xNJ*”é©hªžÎq©™}¿GVxü3,ûw†@H

14. [PDF] 1 Economics 101 Fall 2012 Answers to Homework #2 Due 10/9/12 ...

  • Oct 9, 2012 · Automobile firms correctly anticipate the economic crisis and cut down production of exotic models. Answers: Market Demand Curve Supply Curve.

  • %PDF-1.3 %Äåòåë§ó ÐÄÆ 4 0 obj << /Length 5 0 R /Filter /FlateDecode >> stream xݝ[·‘€ßûWp±/GÀø¸ï—ìCàx¬ƒ 6AØx¬KŠmÍQFRÿÐüŸýŠdÙ}úôô™Ivc3ª&‹Åb±îÝóg÷;÷g7ñ_7µnZ÷ðûƒ»wŸù¡r·\éÿûp˨òX·áßòK×4Çq˜˜Xë²,ëâöûÅKׅñÇËwîó—/«cé*÷òµ;T/ÜËïÝW/ý²K„ӺˇJð£kÆc=î¥p¡œŽå¸±áZ7üGwøêö…°ÎN÷/Ügá·wŠ°ð¬8|ÐG®*áÑÿ¸—¿^çRÕ²™Ê Ü Ë‹Àr£à°gCýÔÛ=ØØÏ/#éßþџ®.«z“öjäD†Éùåö°oñcul÷žÆÊh;cý_ý£Á¾{Qøczˆ´îã nnNãEŽ z’C‹µaÇCÿ#.sz÷]üÍ(9) ?²‹ƒû×M×eËmg¬^I(•Ü%ýp×äÙ´llçߕßôݲýyÜ᤿<"1 Ê¥j`¨ð“˜Ýµ….)¬]Üi—=ÄåÜQ  '¬LºÂ÷Q$µarø³M!¬ÇcWë!k×&+Dú:llòe<å·º)÷öô.Âô×ET†?¸ ðèHÝ´êýé^éãÞ+ãuˆ2ÞFütúôàîõñRnrœ1Þ¬w_÷˜ï Λ›ä‡/t;——7¸¿sg›Ó­|Œ²¥’sºw÷Ÿt#&“¸rõôޝ^ûå;w0(§ŒÊêUP¿€«ðÍayotñWúä§o^Ýoô)0¾ÛvÒ ;Î"]³E©DuÛG–ŸØ™Ô¦«êc¿¡óSâd»¤Jç8÷þ½nP'=¤Y€'ýk3?éPOé—!¶èa+Ú{œà¨ô‘þ[ùö— À+¦títÎéávot±;Åô¤;h+¨LêAê¿3ÕÅ¥Æ>ݞ’†¦Žáî–ɱ“ï¦ñدÞÕè–æG¿z‘ìæœVX{øŸùËJñ'ۋý¢gñ;ßh-»µÍºF-cG¬´w›aÜ¥ˆ§núørw‰5åöíÒ{pK€)ª.>*–Cï¶öÞàUŒÕÔĽï¼Ý7ÉnëA©Ü끥g®¢ôDTçéOw¯ãõç]”âðV‘«¨¯+kó6ì&,Ä[d"u“xsö+!Wt‚sÙµ…®8|z¥·Q7eôéþ¦”ëH“ØÜL‰äUçÙVN?ÝF­¥Èt}f{ŠCŽ Ù¥S™®?ÝýIq¦“=bý©Ë¾×9 ÈîÉ鎕hÌXØ£8!rÖG÷ç\±#Ô1w¹õ}Q\ÖÒ©ò!Ó#[¾È¼,åR¯[;n*Êi’謬\ç×ܸEùÇ7óñ¨²C×úÖØa,3È[Õ§p„µr¿ªw?9OÍCýAÅ¿¹ÓGC£kêDꌰ•u¤_.úøi®{џÎâñÓÇ3%*i E­0[{m;S„úÓ¬»Rè+¨»€(¶G÷«ÈéÓɞ:Ed+¨x[Lþ/[Š³ ª¾G¾!fׅä]7¬§l–!ù®J×6äPžM[ ㆑¨Éåm`ãÂÅìCu¼lI¢ìC׺ k;öÇî:â¸îæMªzQiP)¿™ r¤ síÂX$M%ÌL× Þ»úüþe%U!=uU£ú"7>'%å&·Fèɋtìƒ]Ý`æ,™þUúU/=³ä(&§Mç,d²ŠÍLÞL¥þޙ7¨ØL˼UÈý›|ot9."³‡ [ObRu$‰Ö„xŗUp²_î?éþŒæ£{õ‹Qõ';‡÷§»O:[§ê&qaߟý¢_…_ õÁ2Ã0ï,Ðا8ó—2¿¤R±Þ¹W?-EÝü½7( &FɺWºRÚÁò¿Ô‹‘E×ǔE{‚Ò¸|gڮíj×]E—kݯ“n·âJgؔs>¯r8»„vNyŒ¥Üžé=Õ+|"V՛«˜têú6Í®þ™R 2¢Ï÷*ÝKÁΆgž§mY—]‘nîu í!]´MÕJ \^ºh³<ö>ÕÇsÚi¾YTRHå(çóJJf¡ìØÂ/ýîænGutӓ³o\uqŸK4¿•Guþ±æ,·o;ükÔtnÆrpÅÅ}^8è*rùù›÷b3”k) TÝ´ÝãMݒI½l±ŒO–­S7É°ëªöͺϴUTeèŽz–ú^æt›@Î9ßú`vÀŒkSê Q‚¤v¹@Ô4\D„óÙЭ¹2Tä+*Liw¡5jêvSèñ6i²ûÕ WŒ`î«¨$”—z¿Þ&dŠ>Æ1I9K£‚Y\“%/û‰O „‰\ɦê~ÓÁï#ï+k|8êvä_–û¿¦¬ÀéþïihÔÚs•¯–úDvTQ]¬¢¦¢¶nWÑ)Ûmõ£{ÄR²Ô˜=ÓR¦pUEB,å–ÀÛAOh^ÖâÍ®ówµ–:–K¯'™=Ûºò&O5Òñ¶£¤¶î{.¬o`A«y"zÆü·™SœÒRA:^5îÉ*ß 0„§ä·$ÁÑ}ÆòÆ_]ááIîJØáÃvè@[f+5Ýà|>–³4‰±ÝêÆòº¦ålx2å6Q4Tð$Κ•#ÛY]Y\®5/+ïz rWö“ӝïTß7©×@…8W%îäNâYؕ¤¨íöqÚ탉ÒuŽîMLª°)fò`oIè塵êèԟnVôo.+R®(kÒNÀۙyàfèÝ;'-e߅Á~4m$®FÆý˜æf°·þ¥PÃ*M ´LÖ$™[ª²>_vC_¤·G‘Èÿys´âu€®¤u¶šÊc;PœnÐCCÝÒWÊ»J¼Ïȼ×{ʯ ðâ©}KÊYˆ¸«oërhp$uÅ͇ºk¢¾Ãäû‘ü$\›¨òð®í՝³“Ò2!¿·ÒރûRE-ÿMsÙ}‰U¥4vÿïÝ{•*û%9E¹ÏSáÏ#¨mî%æșöŒ.¹­øqÖ%÷ÿ¨©M¯¶‘Õ 0tª 1é—B°â‡`ϸb~'¸á1y“Ÿ¯™ûeÕ¼(xÁ·ZyýO7ü0¯$.U]Þå–%8uvìrKn‰>XâÑ+ù‹­V¦Z"M»ÜHLéÖYºGŪðØÝlDr4ð|}„rÎ$ƒs^7‹0éòâcõ-]³‡Y.KªM{ol´„‹¥‡1¼¤›Ÿ¨2äHÿ…Ç–µTҔ+)}”øp–} lÑç#ٗ¹`èÁž+8Ë×ú4™o¥æšªYô¾—ëv¤.UIç~uµÊ–ðs•µK»Èڀc'kVeÞ9k¥‹^Ÿ®°–tˆ>µ2ÞÛ³¼ÎóY+Yï£ðóë×OrÀ’Co*wŇ²gzãu合ü»2rB¡ˆÌ–4 >½¾x2þÇ$¡õ^íL<‘á…Õµ LV¡Âµ¨*iâ—TÛÓ<šUuT㞝«#ãô9CxuZa`˜²ÉÔNn/ç")8%ƒõóe/Øód–/OœïçN„•ï:à“ʇ?,µú¬êßûŸÖ®•¹q6l¿Ø;;P•ÊVE£ìSx*½¼Î21*þ Dò%ðÿþÎÈlª0ýI éÒùØ=Så¡Q–­²"Ö:öþ͓̪𠟼ð_¤ÉÝé/ôœîõÛd<¸”qїˆ~6»5¥ì‘ìµkéí+Dü«%ØiÛ XEdUu)ZÊûSGu?M+©v¤e<¬âEKÇÔc?ªqªpË2À@ÐÔw`Ó ™FÂäWSÜÐåG›‰”i7Ĩ!¾’Âò⠚ï햬u¿‘OÕîËßRýþK߈¼÷"ÉÙÔ45%ûl%‡f¬…eÃÀ›þ= ëZš˜ÀàŠ0d³?]¶.eZyØ°¦ÓOHXÊü:‡pJ÷pü²2¯:]( /À–·Y‘F™e¸yص²š­o°·Âövë~OGæÖ"IL€QmÑÑsJx”qš—Cº®bš‰ µÍZr]$Sob"ÒU¢ú¶K"ùò:+I‰¡6¡°åMpÎö&br÷*¾UÕVáXsã0¹T$@” •ŸnÅç:D*8ƒ(4.¤‚¼È™TT¼“KE)©(²Y&î(º>4$ì H˜‡ìŠT4ìy˜*Ή¾´n¨;néǶn*`ýqji,Ê Ý‘Ñˆrš×Á –Þ«zò»mÝûŽöš>°…:ƒPýèJúÚ:ÌC.x3¼Ü"0Á^d¥ ͋tÊz†.—ˆ±P)"£Óæ]/ ¯;ÊÅ-Ú~}ѐäɀSA_$€^É8‹!áJÊ^»x߅ß^_4?ZÙ½AüþG}Ñpiý……!ÐdؼH¥¬gؽÂáä"¬gåî¢l %ۖM¯XÒ¼ÈJ‘¾d²hÀʎ·-3Èx,99 aÒÏ[¢¢f¡=EŸ¢ÌC¢„¤ lƒ 4HՑP›ÍkP,]ëoRÄ 9-6ÊϋtÊzŠK؈66 P*=¿»§èŒ¶Š:£å}Ñ(- @/rùĒ$@ÎNg¹vä4‡Ú*êŒyÉhÉOzK’A¢ÎÈçQ>Ñb·¼`pa# ,_´¥ÍŠ4Þºw+®"ƒD¡{‹:ã±oJûn§x±÷–öM)^Ü$Þ9I)^$[L›«¤x%U?HZUR¼ò߇Ûâó_ñÅÀ7 ¸•ÃgÕPÓgCƐÎHnþQ5°ì>{a…&ª÷îZ—» Á<ä}b˜š·s ŸÜJӒ„DËASÕÂi÷W¶ðkþÿ½85óNdŠ£cÓAõˆ‹ÓÌüsª$Ÿ­;…?l¹kıAêKrÛԖy™„Gn,rß ]O^Za?ò©E†äfrÉð±†; +~tH©sa]š‹œCN?‘‡¦ÙHc7u¼§§Sï4ð‚öÝpÄdàê8j ▼ž¸´=ß.H˂6W$Ûçã\`<œÙ\³Ÿ-1õǞ̿® ØäÕ24µÁ „>²ƒc«ã¤@!m\ /EÏ`¸+Ù¾@Ǥô1#¤*;Òi%g—ØÉëՈd³@Ç^ZšŽ|\ϪC+LHAùô‹ã!i/ÊpŽ¯{L=Fçz|ÒSÑU˜ÇÇaôtÕÍ`F#—Ãhié\I… >,#}ú‰¥‚Éì>í©ãö¹óø8$Ý`~®èwÔAŽO¤US7§ZS/ßÞÔq‚+HC³]ӇRZ²ãÀ+ã#ó#ß­ªæèäƒl„UùTq‰ØÚFhs6NL²´xÆe…:Z¸ë¹$û^¹†tªŠñ·Ñ%óe‰ÃŒ°tøu›]>™‹³<´¼t˜ããee(™þÁÐeòíñáët| q6——=ù’Ȇƭ{ºÅòq=f¨oÒ >rÍuŸ ¸ÐGç«wfs9 _SËN¨ç4>i¡ãj•Òl:!Á'ֈ«ã<Œã纰òžÂ”xêñqÓâß@Ä6Ç'¶ ÝÆ yž®ƒÁü\yãu¡ù&̨8¿³5¤`n5$ÎkZ ¬Ù8i~)¿Îa¼Òޑ™ÃRv¸ò ƒ>8ã0þ ƒ>lèqÄ"ÌaÓ±! 0ƒ¡6Ç~HG$øðÏ*·óqþÛÆydK–•×£ÆrŽã›tD~Ç1ò1²œdüíù"K@Œœé`ˆ“ L×½V_×3<î]Qscš‰wÔÄíðµýs·G’ ç­çíŸåô4!€Ï#y \&׺ž¯¹7¥X’Õô’_ë8ékÏKðšOˆèY˜íÔæzf|¡®Ã0f˜ ô,Ì>T“×—æzæ31È%c†Ù;Þˎbr¤´Þç•O1É(í]‹i_¼_¼|ùy9íþéùLÄó•pïãJݳVJ_ìÈ6WWB¾F¸X“à?®YåÛ#u¿w{±¾¹¾¨Ø-ˆ.Ëä tÑ'î”E彉ÕE\²E‹Ï¹‹IÑUë|«Whí(2««’rôlUk>Ôù^¯dpË$Q† $c€® Þÿ°ý-Ð9V1÷dßâ2×ëI†€µ&‹4ödVî x‚ö5¬¥@±Úƒp `UÀõ´ÊiZÉù'iùR¬xVõ~ «žƒUÜh5ÀÓ°Ê-¢n[ûÿ—$½pû4BÞU*_x^zužysÎVªåce%þ~\)½™”ß–çÜÑóÝc…´T\ÓZ0x6S¼W^љ::_”ädtøHøóVM

15. [PDF] THE 2018 JOINT ECONOMIC REPORT ______

  • Mar 13, 2018 · created entirely within the United States had the high U.S. tax rate ... The United States needs to lead the way with workable solutions to these ...

  • %PDF-1.5 %âãÏÓ 1520 0 obj <> endobj 1532 0 obj <>/Filter/FlateDecode/ID[<98B26CCE3E5421BC8CF5598AF891B030>]/Index[1520 33]/Info 1519 0 R/Length 73/Prev 3499166/Root 1521 0 R/Size 1553/Type/XRef/W[1 2 1]>>stream hÞbbd``bà֑@‚±H°¹ veX&û’HRö@‚_H0ʼn¹%LŒ¬õ uŒ´!þÿùú À Ž - endstream endobj startxref 0 %%EOF 1552 0 obj <>stream hÞìXST׿ï±oY•]ØU±Ùà°à4‰íZ)‚|t‹Bµ]'ò-¢X›ºû¢Ë#Útå¡fU4¡QQ4˜fX%E»ù˜`5štutâ´&cۉŽic{ï}÷î¾ÅüÉÎ{ç{î¹çüÎ×ÛÙ „À.A”)ZühpðVùá‚Í5¶.È1†æ% ˜ @eˆÍrc«Ú؜§@:yÀ½Ä¨@ k–Ž@}x€&-5à»>ìÓ¢´ÍÌc°šYêžsJóÕÅï2¿PËÍþDq—ª¢6+åƒi¢“q©(cFõî]v\¿ØlהûSgÍ*šZ~N1îý¥Ãý dtÁ‡Q:N̏x½Û6åîæƒ÷h?ÙZ¯Hcßv¾ä?á°t•ètïEø2VÝÌË^SZŸÒ¶ëGª’2Áåw¾ôå‡ñ{#o«²óóØàÛãõçÕ~‘ùésáYúFìñ^/x£ý^êìÖm?>\xæÈDtLþL}ÌÈû†[zZÂ.¼=îŒ÷ì1d^Kʈž±s£ÞbÇó­Ì±½• G½\p"/¢òsCqÍßÌúÜE?-ýÖ=sô¾Éd)¿˜œªWE¬åŽ .îŽã@sœ*ùתmj3·\XÉexl‡ØÑFM²ºŸ«r>š–ÚNñ¹‰½³ÔS¾U\4K²ýNÍ?*Îê-ê.^²]ñw×äÎ7F?¯>­˜`_avx<šMJªÞ½àOaóÙ>f­ç{¹"I׫þ˜û;àÝé?ãxaÕélmTDüÌûßd6‚ëªúcºÒÏqåÂEïzÏïÝ+2“3£¿Q(^q:×~’šSU8«Ð>5‹ûR¸ïÝfíw/w?˜«_1[#üÛ©½“¦Y‘dº©SF„sOØ^§ äxDsqÎëºw՚]GØÆuË<5–ê¹ñújÇîaß³?yÐ}öÅõ‰ Q7Ôÿå~|~ï:‹åpêÏî%iÿ©6îÎ:Skåg›šõ­ÊG–Ylî×X®ÍMÒ;Ôk˜Ø“£ç<ûÍe•ó®ÍŒšîã±ÍÖSÊ=sž‰‰SÇr„Ag±áèè óÌ©z•úw\ÛïµøۏŒÌú?¨ÿÅ¥ ÇF7zº,/ŠÉ}‘Ê4EØ]{¾wÖpıҘüBôڈØ]Ùg½ºšCŽic+Í«^]q¶£³«¡ÁViÅÎ>×±öŽ†Æ>ñµÎÎc㝝Mõb籦¶Ž{G]C]G•Ø¿ÿ¢x¦ÁU×TU×ä+ëíÝb{ûHe§]ì¾ØáwT7Š¢ØÔs´JtU6¾Vy±¯R|ó’­Ýåªr‰MðЙú&}xx»*Ã;Ú·ó¶F±Q¬‡EW}_Ÿ«S´‰®í<Ï»xÎ[øaƒ=M±ÞôêÄ\B´ÒÂ+GR#m őåãE¥}öëã„Û‘•Ö——ZO/½ê+8Ò7\¹“-mwýÒ[PæCz‹&"m)+W$BÒ3XÚ8Ԓt£ôÖý;ãå'‘¿ÛRJZ#Ëò ÕY3‘•VJ Ì–°Ê®×nB>*æYÖRç¾B¤7Üg‡Ð ]Ú¢! Œ I‘“--/ohééʇ¨©Â0eÙf  »O/ýlakÏФRp{BƒFå‘KŽZ)*Ëd$èüd×ØÝ ƒØÎqyfwõœ(C*Òî]$ÛdùZBPM2±t#+ƒ–¯‡ ÑÓ­”Í-”=HÒÍq_D·˜ åöë†/%{DêÃé,3?ʄö¢ìB®+çSˆïuÈVÙDӎk4<„Êm§KRøÄTK”0©iBjŽ4IQb—8_Ù,3[¹øjM°×!àØ°Qdï«-Y› ì歌 î^Τ‰j.Ä"8a­w ówÆîŒo–… @ƒ4kåEÆaõ­&ÁÞȗªõV/%RXmýãᓖï\À†á5äÂøH=Úð¸À(Cú>Ðü)4÷Ô6 Í÷”K5ª¦ÓÜ%œÔR² ¹Š‘Q8oË2•¡=p£ewÿxQÙûä&2o°=‹jéHË¡Iµ¼/Hì¸

16. [PDF] 21st CENTURY TECHNOLOGIES - OECD

  • The second session explored how different economic, social and political frameworks might lead to differences in the extent to which technological oppor-.

  • %PDF-1.2 %âãÏÓ 1 0 obj << /Type /XObject /Subtype /Image /Name /Im1 /Width 482 /Height 656 /BitsPerComponent 8 /ColorSpace /DeviceRGB /Length 91468 /Filter /DCTDecode >> stream ÿØÿî Adobe d€ ÿÛ „ #"""#'''''''''' !! !!''''''''''ÿÀ â" ÿÄ¢ s !1AQa"q2‘¡±B#ÁRÑá3bð$r‚ñ%C4S’¢²csÂ5D'“£³6TdtÃÒâ&ƒ „”EF¤´VÓU(òãóÄÔäôeu…•¥µÅÕåõfv†–¦¶ÆÖæö7GWgw‡—§·Ç×ç÷8HXhxˆ˜¨¸ÈØèø)9IYiy‰™©¹ÉÙéù*:JZjzŠšªºÊÚêú m !1AQa"q‘2¡±ðÁÑá#BRbrñ3$4C‚’S%¢c²ÂsÒ5âDƒT“ &6E'dtU7ò£³Ã()Óã󄔤´ÄÔäôeu…•¥µÅÕåõFVfv†–¦¶ÆÖæöGWgw‡—§·Ç×ç÷8HXhxˆ˜¨¸ÈØèø9IYiy‰™©¹ÉÙéù*:JZjzŠšªºÊÚêúÿÝ ÿÚ ? ŽG?®… W˜ í‘k¸æ°¹jŽ"¤©#c’{K”ºGRBÉÇán˜ŒÅuÚÚ`©

17. Ransomware Quiz | Federal Trade Commission

  • Cybersecurity Quizzes · 1. What is ransomware? · 2. Local backup files – saved on your computer – will protect your data from being lost in a ransomware attack.

  • Someone in your company gets an email. It looks legitimate — but with one click on a link, or one download of an attachment, everyone is locked out of your network.

18. [PDF] Grammar and Language Workbook - Northern Local School District

  • To write with great clarity has been my goal for many years. ... James Monroe, the fifth president of the United States, was reelected in 1820 with all.

  • %PDF-1.6 %âãÏÓ 1386 0 obj <> endobj xref 1386 1510 0000000016 00000 n 0000038148 00000 n 0000038449 00000 n 0000038494 00000 n 0000038623 00000 n 0000038838 00000 n 0000039005 00000 n 0000039766 00000 n 0000041437 00000 n 0000043089 00000 n 0000044654 00000 n 0000046180 00000 n 0000047704 00000 n 0000049287 00000 n 0000050046 00000 n 0000050803 00000 n 0000052347 00000 n 0000053913 00000 n 0000071468 00000 n 0000071672 00000 n 0000081868 00000 n 0000082075 00000 n 0000092530 00000 n 0000092731 00000 n 0000092830 00000 n 0000093236 00000 n 0000093336 00000 n 0000093432 00000 n 0000093532 00000 n 0000093627 00000 n 0000093813 00000 n 0000094477 00000 n 0000094588 00000 n 0000094699 00000 n 0000094811 00000 n 0000094885 00000 n 0000095053 00000 n 0000095128 00000 n 0000095165 00000 n 0000095264 00000 n 0000095314 00000 n 0000095405 00000 n 0000095448 00000 n 0000095546 00000 n 0000095640 00000 n 0000095697 00000 n 0000095818 00000 n 0000095868 00000 n 0000095922 00000 n 0000096056 00000 n 0000096106 00000 n 0000096213 00000 n 0000096325 00000 n 0000096438 00000 n 0000096569 00000 n 0000096652 00000 n 0000096703 00000 n 0000096828 00000 n 0000096971 00000 n 0000097053 00000 n 0000097104 00000 n 0000097181 00000 n 0000097321 00000 n 0000097492 00000 n 0000097542 00000 n 0000097669 00000 n 0000097806 00000 n 0000097906 00000 n 0000097956 00000 n 0000098044 00000 n 0000098094 00000 n 0000098269 00000 n 0000098397 00000 n 0000098447 00000 n 0000098579 00000 n 0000098736 00000 n 0000098852 00000 n 0000098902 00000 n 0000099011 00000 n 0000099172 00000 n 0000099286 00000 n 0000099336 00000 n 0000099437 00000 n 0000099607 00000 n 0000099714 00000 n 0000099764 00000 n 0000099873 00000 n 0000100054 00000 n 0000100185 00000 n 0000100235 00000 n 0000100357 00000 n 0000100523 00000 n 0000100625 00000 n 0000100675 00000 n 0000100780 00000 n 0000100964 00000 n 0000101059 00000 n 0000101109 00000 n 0000101208 00000 n 0000101316 00000 n 0000101368 00000 n 0000101424 00000 n 0000101474 00000 n 0000101585 00000 n 0000101635 00000 n 0000101693 00000 n 0000101751 00000 n 0000101809 00000 n 0000101860 00000 n 0000101918 00000 n 0000101968 00000 n 0000102079 00000 n 0000102129 00000 n 0000102187 00000 n 0000102245 00000 n 0000102303 00000 n 0000102354 00000 n 0000102412 00000 n 0000102462 00000 n 0000102520 00000 n 0000102578 00000 n 0000102629 00000 n 0000102687 00000 n 0000102737 00000 n 0000102856 00000 n 0000102906 00000 n 0000102964 00000 n 0000103022 00000 n 0000103080 00000 n 0000103131 00000 n 0000103189 00000 n 0000103239 00000 n 0000103297 00000 n 0000103355 00000 n 0000103406 00000 n 0000103464 00000 n 0000103514 00000 n 0000103616 00000 n 0000103666 00000 n 0000103724 00000 n 0000103782 00000 n 0000103840 00000 n 0000103891 00000 n 0000103949 00000 n 0000103999 00000 n 0000104057 00000 n 0000104115 00000 n 0000104166 00000 n 0000104224 00000 n 0000104280 00000 n 0000104336 00000 n 0000104387 00000 n 0000104443 00000 n 0000104537 00000 n 0000104587 00000 n 0000104673 00000 n 0000104849 00000 n 0000104928 00000 n 0000104978 00000 n 0000105151 00000 n 0000105309 00000 n 0000105388 00000 n 0000105438 00000 n 0000105590 00000 n 0000105752 00000 n 0000105831 00000 n 0000105881 00000 n 0000106023 00000 n 0000106194 00000 n 0000106273 00000 n 0000106323 00000 n 0000106475 00000 n 0000106657 00000 n 0000106736 00000 n 0000106786 00000 n 0000106949 00000 n 0000107116 00000 n 0000107195 00000 n 0000107245 00000 n 0000107393 00000 n 0000107476 00000 n 0000107526 00000 n 0000107645 00000 n 0000107797 00000 n 0000107878 00000 n 0000107928 00000 n 0000108032 00000 n 0000108189 00000 n 0000108307 00000 n 0000108358 00000 n 0000108469 00000 n 0000108561 00000 n 0000108612 00000 n 0000108732 00000 n 0000108783 00000 n 0000108884 00000 n 0000108935 00000 n 0000109044 00000 n 0000109095 00000 n 0000109189 00000 n 0000109240 00000 n 0000109364 00000 n 0000109415 00000 n 0000109511 00000 n 0000109562 00000 n 0000109661 00000 n 0000109712 00000 n 0000109770 00000 n 0000109828 00000 n 0000109886 00000 n 0000109944 00000 n 0000110002 00000 n 0000110060 00000 n 0000110118 00000 n 0000110176 00000 n 0000110227 00000 n 0000110322 00000 n 0000110373 00000 n 0000110491 00000 n 0000110542 00000 n 0000110662 00000 n 0000110713 00000 n 0000110807 00000 n 0000110858 00000 n 0000110952 00000 n 0000111003 00000 n 0000111097 00000 n 0000111148 00000 n 0000111268 00000 n 0000111319 00000 n 0000111422 00000 n 0000111473 00000 n 0000111589 00000 n 0000111640 00000 n 0000111748 00000 n 0000111799 00000 n 0000111894 00000 n 0000111945 00000 n 0000112003 00000 n 0000112061 00000 n 0000112119 00000 n 0000112177 00000 n 0000112235 00000 n 0000112293 00000 n 0000112351 00000 n 0000112409 00000 n 0000112467 00000 n 0000112525 00000 n 0000112583 00000 n 0000112641 00000 n 0000112699 00000 n 0000112750 00000 n 0000112808 00000 n 0000112860 00000 n 0000113007 00000 n 0000113059 00000 n 0000113166 00000 n 0000113217 00000 n 0000113340 00000 n 0000113391 00000 n 0000113492 00000 n 0000113543 00000 n 0000113652 00000 n 0000113703 00000 n 0000113807 00000 n 0000113858 00000 n 0000113966 00000 n 0000114017 00000 n 0000114133 00000 n 0000114184 00000 n 0000114297 00000 n 0000114348 00000 n 0000114465 00000 n 0000114516 00000 n 0000114610 00000 n 0000114660 00000 n 0000114754 00000 n 0000114804 00000 n 0000114899 00000 n 0000114949 00000 n 0000115007 00000 n 0000115065 00000 n 0000115123 00000 n 0000115181 00000 n 0000115239 00000 n 0000115297 00000 n 0000115355 00000 n 0000115413 00000 n 0000115471 00000 n 0000115529 00000 n 0000115587 00000 n 0000115645 00000 n 0000115703 00000 n 0000115761 00000 n 0000115819 00000 n 0000115869 00000 n 0000115927 00000 n 0000115999 00000 n 0000116050 00000 n 0000116154 00000 n 0000116205 00000 n 0000116356 00000 n 0000116407 00000 n 0000116525 00000 n 0000116576 00000 n 0000116680 00000 n 0000116731 00000 n 0000116845 00000 n 0000116896 00000 n 0000117013 00000 n 0000117064 00000 n 0000117230 00000 n 0000117337 00000 n 0000117388 00000 n 0000117476 00000 n 0000117597 00000 n 0000117648 00000 n 0000117747 00000 n 0000117798 00000 n 0000117898 00000 n 0000117949 00000 n 0000118064 00000 n 0000118115 00000 n 0000118213 00000 n 0000118264 00000 n 0000118367 00000 n 0000118418 00000 n 0000118537 00000 n 0000118588 00000 n 0000118677 00000 n 0000118728 00000 n 0000118853 00000 n 0000118904 00000 n 0000119002 00000 n 0000119053 00000 n 0000119146 00000 n 0000119196 00000 n 0000119254 00000 n 0000119312 00000 n 0000119370 00000 n 0000119428 00000 n 0000119486 00000 n 0000119544 00000 n 0000119602 00000 n 0000119660 00000 n 0000119718 00000 n 0000119776 00000 n 0000119834 00000 n 0000119885 00000 n 0000119979 00000 n 0000120030 00000 n 0000120125 00000 n 0000120176 00000 n 0000120234 00000 n 0000120292 00000 n 0000120350 00000 n 0000120408 00000 n 0000120459 00000 n 0000120517 00000 n 0000120575 00000 n 0000120633 00000 n 0000120691 00000 n 0000120749 00000 n 0000120807 00000 n 0000120865 00000 n 0000120923 00000 n 0000120974 00000 n 0000121032 00000 n 0000121090 00000 n 0000121140 00000 n 0000121198 00000 n 0000121256 00000 n 0000121307 00000 n 0000121365 00000 n 0000121453 00000 n 0000121503 00000 n 0000121622 00000 n 0000121807 00000 n 0000121896 00000 n 0000121947 00000 n 0000122048 00000 n 0000122140 00000 n 0000122191 00000 n 0000122292 00000 n 0000122343 00000 n 0000122457 00000 n 0000122508 00000 n 0000122610 00000 n 0000122661 00000 n 0000122755 00000 n 0000122806 00000 n 0000122930 00000 n 0000122981 00000 n 0000123077 00000 n 0000123128 00000 n 0000123227 00000 n 0000123278 00000 n 0000123336 00000 n 0000123394 00000 n 0000123452 00000 n 0000123510 00000 n 0000123568 00000 n 0000123626 00000 n 0000123684 00000 n 0000123742 00000 n 0000123793 00000 n 0000123903 00000 n 0000123954 00000 n 0000124073 00000 n 0000124124 00000 n 0000124236 00000 n 0000124287 00000 n 0000124390 00000 n 0000124441 00000 n 0000124563 00000 n 0000124614 00000 n 0000124672 00000 n 0000124730 00000 n 0000124788 00000 n 0000124846 00000 n 0000124904 00000 n 0000124962 00000 n 0000125020 00000 n 0000125071 00000 n 0000125129 00000 n 0000125214 00000 n 0000125266 00000 n 0000125370 00000 n 0000125422 00000 n 0000125567 00000 n 0000125619 00000 n 0000125753 00000 n 0000125805 00000 n 0000125924 00000 n 0000125975 00000 n 0000126103 00000 n 0000126154 00000 n 0000126270 00000 n 0000126321 00000 n 0000126452 00000 n 0000126503 00000 n 0000126629 00000 n 0000126680 00000 n 0000126788 00000 n 0000126839 00000 n 0000127005 00000 n 0000127109 00000 n 0000127160 00000 n 0000127246 00000 n 0000127349 00000 n 0000127400 00000 n 0000127512 00000 n 0000127563 00000 n 0000127695 00000 n 0000127746 00000 n 0000127853 00000 n 0000127904 00000 n 0000128014 00000 n 0000128065 00000 n 0000128158 00000 n 0000128209 00000 n 0000128317 00000 n 0000128368 00000 n 0000128426 00000 n 0000128484 00000 n 0000128542 00000 n 0000128600 00000 n 0000128658 00000 n 0000128716 00000 n 0000128774 00000 n 0000128825 00000 n 0000128947 00000 n 0000128998 00000 n 0000129056 00000 n 0000129114 00000 n 0000129172 00000 n 0000129223 00000 n 0000129281 00000 n 0000129339 00000 n 0000129397 00000 n 0000129455 00000 n 0000129513 00000 n 0000129571 00000 n 0000129629 00000 n 0000129687 00000 n 0000129745 00000 n 0000129803 00000 n 0000129861 00000 n 0000129913 00000 n 0000129971 00000 n 0000130029 00000 n 0000130079 00000 n 0000130137 00000 n 0000130195 00000 n 0000130245 00000 n 0000130303 00000 n 0000130393 00000 n 0000130443 00000 n 0000130562 00000 n 0000130722 00000 n 0000130822 00000 n 0000130872 00000 n 0000130980 00000 n 0000131142 00000 n 0000131250 00000 n 0000131301 00000 n 0000131396 00000 n 0000131488 00000 n 0000131539 00000 n 0000131648 00000 n 0000131699 00000 n 0000131819 00000 n 0000131870 00000 n 0000132014 00000 n 0000132065 00000 n 0000132159 00000 n 0000132210 00000 n 0000132334 00000 n 0000132385 00000 n 0000132481 00000 n 0000132532 00000 n 0000132631 00000 n 0000132682 00000 n 0000132740 00000 n 0000132798 00000 n 0000132856 00000 n 0000132914 00000 n 0000132972 00000 n 0000133030 00000 n 0000133088 00000 n 0000133146 00000 n 0000133197 00000 n 0000133327 00000 n 0000133378 00000 n 0000133507 00000 n 0000133558 00000 n 0000133649 00000 n 0000133700 00000 n 0000133794 00000 n 0000133845 00000 n 0000133938 00000 n 0000133989 00000 n 0000134087 00000 n 0000134138 00000 n 0000134259 00000 n 0000134310 00000 n 0000134421 00000 n 0000134472 00000 n 0000134605 00000 n 0000134656 00000 n 0000134782 00000 n 0000134833 00000 n 0000134932 00000 n 0000134983 00000 n 0000135078 00000 n 0000135129 00000 n 0000135187 00000 n 0000135245 00000 n 0000135303 00000 n 0000135361 00000 n 0000135419 00000 n 0000135477 00000 n 0000135535 00000 n 0000135593 00000 n 0000135651 00000 n 0000135709 00000 n 0000135767 00000 n 0000135825 00000 n 0000135883 00000 n 0000135941 00000 n 0000135992 00000 n 0000136050 00000 n 0000136101 00000 n 0000136227 00000 n 0000136278 00000 n 0000136394 00000 n 0000136445 00000 n 0000136540 00000 n 0000136591 00000 n 0000136715 00000 n 0000136766 00000 n 0000136897 00000 n 0000136947 00000 n 0000137083 00000 n 0000137133 00000 n 0000137235 00000 n 0000137285 00000 n 0000137410 00000 n 0000137460 00000 n 0000137518 00000 n 0000137576 00000 n 0000137634 00000 n 0000137692 00000 n 0000137750 00000 n 0000137808 00000 n 0000137866 00000 n 0000137924 00000 n 0000137982 00000 n 0000138040 00000 n 0000138090 00000 n 0000138148 00000 n 0000138246 00000 n 0000138297 00000 n 0000138401 00000 n 0000138452 00000 n 0000138603 00000 n 0000138654 00000 n 0000138774 00000 n 0000138825 00000 n 0000138944 00000 n 0000138995 00000 n 0000139161 00000 n 0000139241 00000 n 0000139292 00000 n 0000139409 00000 n 0000139514 00000 n 0000139565 00000 n 0000139690 00000 n 0000139741 00000 n 0000139850 00000 n 0000139901 00000 n 0000139998 00000 n 0000140049 00000 n 0000140154 00000 n 0000140205 00000 n 0000140300 00000 n 0000140350 00000 n 0000140469 00000 n 0000140519 00000 n 0000140635 00000 n 0000140685 00000 n 0000140743 00000 n 0000140801 00000 n 0000140859 00000 n 0000140917 00000 n 0000140975 00000 n 0000141033 00000 n 0000141091 00000 n 0000141149 00000 n 0000141200 00000 n 0000141307 00000 n 0000141358 00000 n 0000141416 00000 n 0000141474 00000 n 0000141532 00000 n 0000141583 00000 n 0000141641 00000 n 0000141699 00000 n 0000141757 00000 n 0000141815 00000 n 0000141873 00000 n 0000141931 00000 n 0000141982 00000 n 0000142040 00000 n 0000142098 00000 n 0000142148 00000 n 0000142206 00000 n 0000142264 00000 n 0000142314 00000 n 0000142372 00000 n 0000142481 00000 n 0000142531 00000 n 0000142650 00000 n 0000142819 00000 n 0000142915 00000 n 0000142966 00000 n 0000143070 00000 n 0000143162 00000 n 0000143213 00000 n 0000143312 00000 n 0000143363 00000 n 0000143463 00000 n 0000143514 00000 n 0000143620 00000 n 0000143671 00000 n 0000143765 00000 n 0000143816 00000 n 0000143940 00000 n 0000143991 00000 n 0000144087 00000 n 0000144138 00000 n 0000144237 00000 n 0000144288 00000 n 0000144346 00000 n 0000144404 00000 n 0000144462 00000 n 0000144520 00000 n 0000144578 00000 n 0000144636 00000 n 0000144694 00000 n 0000144752 00000 n 0000144803 00000 n 0000144899 00000 n 0000144950 00000 n 0000145068 00000 n 0000145119 00000 n 0000145215 00000 n 0000145266 00000 n 0000145370 00000 n 0000145421 00000 n 0000145587 00000 n 0000145667 00000 n 0000145718 00000 n 0000145799 00000 n 0000145891 00000 n 0000145942 00000 n 0000146063 00000 n 0000146114 00000 n 0000146215 00000 n 0000146266 00000 n 0000146324 00000 n 0000146382 00000 n 0000146440 00000 n 0000146491 00000 n 0000146617 00000 n 0000146668 00000 n 0000146726 00000 n 0000146784 00000 n 0000146842 00000 n 0000146893 00000 n 0000146951 00000 n 0000147009 00000 n 0000147067 00000 n 0000147125 00000 n 0000147183 00000 n 0000147241 00000 n 0000147299 00000 n 0000147350 00000 n 0000147408 00000 n 0000147506 00000 n 0000147557 00000 n 0000147661 00000 n 0000147712 00000 n 0000147867 00000 n 0000147918 00000 n 0000148061 00000 n 0000148112 00000 n 0000148232 00000 n 0000148283 00000 n 0000148400 00000 n 0000148451 00000 n 0000148553 00000 n 0000148604 00000 n 0000148708 00000 n 0000148759 00000 n 0000148869 00000 n 0000148920 00000 n 0000149032 00000 n 0000149083 00000 n 0000149188 00000 n 0000149239 00000 n 0000149358 00000 n 0000149409 00000 n 0000149511 00000 n 0000149562 00000 n 0000149662 00000 n 0000149713 00000 n 0000149828 00000 n 0000149879 00000 n 0000149978 00000 n 0000150028 00000 n 0000150086 00000 n 0000150144 00000 n 0000150202 00000 n 0000150260 00000 n 0000150318 00000 n 0000150376 00000 n 0000150434 00000 n 0000150492 00000 n 0000150550 00000 n 0000150608 00000 n 0000150666 00000 n 0000150724 00000 n 0000150782 00000 n 0000150840 00000 n 0000150898 00000 n 0000150956 00000 n 0000151007 00000 n 0000151065 00000 n 0000151123 00000 n 0000151173 00000 n 0000151231 00000 n 0000151289 00000 n 0000151339 00000 n 0000151397 00000 n 0000151486 00000 n 0000151536 00000 n 0000151655 00000 n 0000151797 00000 n 0000151894 00000 n 0000151944 00000 n 0000152039 00000 n 0000152209 00000 n 0000152361 00000 n 0000152412 00000 n 0000152543 00000 n 0000152635 00000 n 0000152686 00000 n 0000152805 00000 n 0000152856 00000 n 0000152953 00000 n 0000153004 00000 n 0000153112 00000 n 0000153163 00000 n 0000153257 00000 n 0000153308 00000 n 0000153432 00000 n 0000153483 00000 n 0000153579 00000 n 0000153630 00000 n 0000153729 00000 n 0000153780 00000 n 0000153838 00000 n 0000153896 00000 n 0000153954 00000 n 0000154012 00000 n 0000154070 00000 n 0000154128 00000 n 0000154186 00000 n 0000154244 00000 n 0000154295 00000 n 0000154400 00000 n 0000154451 00000 n 0000154544 00000 n 0000154595 00000 n 0000154723 00000 n 0000154774 00000 n 0000154894 00000 n 0000154945 00000 n 0000155049 00000 n 0000155100 00000 n 0000155233 00000 n 0000155284 00000 n 0000155397 00000 n 0000155448 00000 n 0000155506 00000 n 0000155564 00000 n 0000155622 00000 n 0000155680 00000 n 0000155738 00000 n 0000155796 00000 n 0000155854 00000 n 0000155912 00000 n 0000155970 00000 n 0000156053 00000 n 0000156104 00000 n 0000156190 00000 n 0000156241 00000 n 0000156365 00000 n 0000156416 00000 n 0000156515 00000 n 0000156566 00000 n 0000156624 00000 n 0000156682 00000 n 0000156740 00000 n 0000156798 00000 n 0000156849 00000 n 0000156907 00000 n 0000156958 00000 n 0000157098 00000 n 0000157149 00000 n 0000157239 00000 n 0000157290 00000 n 0000157399 00000 n 0000157450 00000 n 0000157556 00000 n 0000157607 00000 n 0000157709 00000 n 0000157759 00000 n 0000157864 00000 n 0000157914 00000 n 0000158015 00000 n 0000158065 00000 n 0000158123 00000 n 0000158181 00000 n 0000158239 00000 n 0000158297 00000 n 0000158355 00000 n 0000158413 00000 n 0000158471 00000 n 0000158529 00000 n 0000158587 00000 n 0000158637 00000 n 0000158695 00000 n 0000158770 00000 n 0000158821 00000 n 0000158925 00000 n 0000158976 00000 n 0000159132 00000 n 0000159183 00000 n 0000159308 00000 n 0000159359 00000 n 0000159473 00000 n 0000159524 00000 n 0000159646 00000 n 0000159697 00000 n 0000159791 00000 n 0000159842 00000 n 0000159961 00000 n 0000160012 00000 n 0000160116 00000 n 0000160167 00000 n 0000160272 00000 n 0000160323 00000 n 0000160427 00000 n 0000160478 00000 n 0000160578 00000 n 0000160629 00000 n 0000160747 00000 n 0000160797 00000 n 0000160855 00000 n 0000160913 00000 n 0000160971 00000 n 0000161029 00000 n 0000161087 00000 n 0000161145 00000 n 0000161203 00000 n 0000161261 00000 n 0000161319 00000 n 0000161377 00000 n 0000161435 00000 n 0000161493 00000 n 0000161551 00000 n 0000161602 00000 n 0000161660 00000 n 0000161718 00000 n 0000161768 00000 n 0000161826 00000 n 0000161884 00000 n 0000161934 00000 n 0000161992 00000 n 0000162087 00000 n 0000162137 00000 n 0000162256 00000 n 0000162438 00000 n 0000162532 00000 n 0000162583 00000 n 0000162666 00000 n 0000162758 00000 n 0000162809 00000 n 0000162918 00000 n 0000162969 00000 n 0000163076 00000 n 0000163127 00000 n 0000163220 00000 n 0000163271 00000 n 0000163365 00000 n 0000163416 00000 n 0000163540 00000 n 0000163591 00000 n 0000163687 00000 n 0000163738 00000 n 0000163837 00000 n 0000163888 00000 n 0000163946 00000 n 0000164004 00000 n 0000164062 00000 n 0000164120 00000 n 0000164178 00000 n 0000164236 00000 n 0000164294 00000 n 0000164352 00000 n 0000164403 00000 n 0000164561 00000 n 0000164612 00000 n 0000164707 00000 n 0000164758 00000 n 0000164847 00000 n 0000164898 00000 n 0000164991 00000 n 0000165042 00000 n 0000165208 00000 n 0000165301 00000 n 0000165352 00000 n 0000165440 00000 n 0000165543 00000 n 0000165594 00000 n 0000165652 00000 n 0000165703 00000 n 0000165822 00000 n 0000165873 00000 n 0000165931 00000 n 0000165989 00000 n 0000166047 00000 n 0000166098 00000 n 0000166156 00000 n 0000166214 00000 n 0000166272 00000 n 0000166330 00000 n 0000166388 00000 n 0000166446 00000 n 0000166504 00000 n 0000166555 00000 n 0000166613 00000 n 0000166680 00000 n 0000166731 00000 n 0000166835 00000 n 0000166886 00000 n 0000167009 00000 n 0000167060 00000 n 0000167213 00000 n 0000167264 00000 n 0000167395 00000 n 0000167446 00000 n 0000167564 00000 n 0000167615 00000 n 0000167723 00000 n 0000167774 00000 n 0000167888 00000 n 0000167939 00000 n 0000168041 00000 n 0000168092 00000 n 0000168223 00000 n 0000168274 00000 n 0000168369 00000 n 0000168420 00000 n 0000168530 00000 n 0000168581 00000 n 0000168675 00000 n 0000168726 00000 n 0000168833 00000 n 0000168884 00000 n 0000169000 00000 n 0000169051 00000 n 0000169151 00000 n 0000169202 00000 n 0000169310 00000 n 0000169361 00000 n 0000169419 00000 n 0000169477 00000 n 0000169535 00000 n 0000169593 00000 n 0000169651 00000 n 0000169709 00000 n 0000169767 00000 n 0000169825 00000 n 0000169883 00000 n 0000169941 00000 n 0000169999 00000 n 0000170057 00000 n 0000170115 00000 n 0000170173 00000 n 0000170231 00000 n 0000170289 00000 n 0000170347 00000 n 0000170398 00000 n 0000170456 00000 n 0000170514 00000 n 0000170564 00000 n 0000170622 00000 n 0000170680 00000 n 0000170730 00000 n 0000170788 00000 n 0000170855 00000 n 0000170967 00000 n 0000171034 00000 n 0000171134 00000 n 0000171201 00000 n 0000171304 00000 n 0000171355 00000 n 0000171459 00000 n 0000171510 00000 n 0000171624 00000 n 0000171675 00000 n 0000171815 00000 n 0000171902 00000 n 0000171953 00000 n 0000172032 00000 n 0000172133 00000 n 0000172184 00000 n 0000172323 00000 n 0000172428 00000 n 0000172479 00000 n 0000172572 00000 n 0000172677 00000 n 0000172728 00000 n 0000172822 00000 n 0000172873 00000 n 0000172929 00000 n 0000172985 00000 n 0000173036 00000 n 0000173092 00000 n 0000173148 00000 n 0000173199 00000 n 0000173255 00000 n 0000173311 00000 n 0000173362 00000 n 0000173456 00000 n 0000173507 00000 n 0000173606 00000 n 0000173657 00000 n 0000173713 00000 n 0000173769 00000 n 0000173825 00000 n 0000173881 00000 n 0000173932 00000 n 0000173988 00000 n 0000174044 00000 n 0000174100 00000 n 0000174156 00000 n 0000174212 00000 n 0000174268 00000 n 0000174324 00000 n 0000174380 00000 n 0000174430 00000 n 0000174486 00000 n 0000174542 00000 n 0000174621 00000 n 0000174671 00000 n 0000174813 00000 n 0000174920 00000 n 0000174970 00000 n 0000175089 00000 n 0000175241 00000 n 0000175365 00000 n 0000175415 00000 n 0000175514 00000 n 0000175663 00000 n 0000175778 00000 n 0000175829 00000 n 0000175912 00000 n 0000176004 00000 n 0000176055 00000 n 0000176162 00000 n 0000176213 00000 n 0000176331 00000 n 0000176382 00000 n 0000176492 00000 n 0000176543 00000 n 0000176637 00000 n 0000176688 00000 n 0000176812 00000 n 0000176863 00000 n 0000176959 00000 n 0000177010 00000 n 0000177109 00000 n 0000177160 00000 n 0000177218 00000 n 0000177276 00000 n 0000177334 00000 n 0000177392 00000 n 0000177450 00000 n 0000177508 00000 n 0000177566 00000 n 0000177624 00000 n 0000177675 00000 n 0000177804 00000 n 0000177855 00000 n 0000177971 00000 n 0000178022 00000 n 0000178188 00000 n 0000178295 00000 n 0000178346 00000 n 0000178443 00000 n 0000178568 00000 n 0000178619 00000 n 0000178716 00000 n 0000178767 00000 n 0000178825 00000 n 0000178883 00000 n 0000178934 00000 n 0000179109 00000 n 0000179160 00000 n 0000179218 00000 n 0000179276 00000 n 0000179334 00000 n 0000179385 00000 n 0000179443 00000 n 0000179501 00000 n 0000179559 00000 n 0000179617 00000 n 0000179675 00000 n 0000179726 00000 n 0000179784 00000 n 0000179835 00000 n 0000179950 00000 n 0000180001 00000 n 0000180111 00000 n 0000180162 00000 n 0000180275 00000 n 0000180326 00000 n 0000180435 00000 n 0000180486 00000 n 0000180588 00000 n 0000180639 00000 n 0000180749 00000 n 0000180800 00000 n 0000180929 00000 n 0000180980 00000 n 0000181101 00000 n 0000181152 00000 n 0000181210 00000 n 0000181268 00000 n 0000181326 00000 n 0000181384 00000 n 0000181442 00000 n 0000181500 00000 n 0000181558 00000 n 0000181616 00000 n 0000181674 00000 n 0000181732 00000 n 0000181782 00000 n 0000181840 00000 n 0000181950 00000 n 0000182001 00000 n 0000182105 00000 n 0000182156 00000 n 0000182295 00000 n 0000182346 00000 n 0000182472 00000 n 0000182523 00000 n 0000182643 00000 n 0000182694 00000 n 0000182802 00000 n 0000182853 00000 n 0000182957 00000 n 0000183008 00000 n 0000183131 00000 n 0000183182 00000 n 0000183301 00000 n 0000183352 00000 n 0000183459 00000 n 0000183510 00000 n 0000183640 00000 n 0000183691 00000 n 0000183749 00000 n 0000183807 00000 n 0000183865 00000 n 0000183923 00000 n 0000183981 00000 n 0000184039 00000 n 0000184097 00000 n 0000184155 00000 n 0000184213 00000 n 0000184271 00000 n 0000184329 00000 n 0000184380 00000 n 0000184438 00000 n 0000184496 00000 n 0000184546 00000 n 0000184604 00000 n 0000184662 00000 n 0000184712 00000 n 0000184770 00000 n 0000184821 00000 n 0000184931 00000 n 0000184982 00000 n 0000185072 00000 n 0000185123 00000 n 0000185244 00000 n 0000185295 00000 n 0000185390 00000 n 0000185441 00000 n 0000185535 00000 n 0000185586 00000 n 0000185682 00000 n 0000185733 00000 n 0000185824 00000 n 0000185875 00000 n 0000185964 00000 n 0000186015 00000 n 0000186118 00000 n 0000186169 00000 n 0000186260 00000 n 0000186311 00000 n 0000186409 00000 n 0000186460 00000 n 0000186558 00000 n 0000186609 00000 n 0000186701 00000 n 0000186752 00000 n 0000186844 00000 n 0000186895 00000 n 0000186987 00000 n 0000187038 00000 n 0000187130 00000 n 0000187181 00000 n 0000187271 00000 n 0000187322 00000 n 0000187378 00000 n 0000187434 00000 n 0000187490 00000 n 0000187546 00000 n 0000187602 00000 n 0000187658 00000 n 0000187714 00000 n 0000187770 00000 n 0000187826 00000 n 0000187882 00000 n 0000187938 00000 n 0000187994 00000 n 0000188050 00000 n 0000188106 00000 n 0000188162 00000 n 0000188218 00000 n 0000188274 00000 n 0000188330 00000 n 0000188386 00000 n 0000188437 00000 n 0000188493 00000 n 0000188581 00000 n 0000188632 00000 n 0000188718 00000 n 0000188813 00000 n 0000188864 00000 n 0000188968 00000 n 0000189019 00000 n 0000189120 00000 n 0000189171 00000 n 0000189276 00000 n 0000189327 00000 n 0000189416 00000 n 0000189467 00000 n 0000189523 00000 n 0000189579 00000 n 0000189635 00000 n 0000189691 00000 n 0000189747 00000 n 0000189798 00000 n 0000189903 00000 n 0000189954 00000 n 0000190056 00000 n 0000190107 00000 n 0000190234 00000 n 0000190285 00000 n 0000190341 00000 n 0000190397 00000 n 0000190453 00000 n 0000190509 00000 n 0000190565 00000 n 0000190616 00000 n 0000190672 00000 n 0000190728 00000 n 0000190779 00000 n 0000190835 00000 n 0000190885 00000 n 0000191015 00000 n 0000191065 00000 n 0000191195 00000 n 0000191245 00000 n 0000191375 00000 n 0000191425 00000 n 0000191555 00000 n 0000191605 00000 n 0000191735 00000 n 0000191785 00000 n 0000191915 00000 n 0000191965 00000 n 0000192095 00000 n 0000192145 00000 n 0000192283 00000 n 0000192333 00000 n 0000192462 00000 n 0000192512 00000 n 0000192640 00000 n 0000192690 00000 n 0000192844 00000 n 0000192894 00000 n 0000193054 00000 n 0000193104 00000 n 0000193222 00000 n 0000193272 00000 n 0000193414 00000 n 0000193464 00000 n 0000193633 00000 n 0000193683 00000 n 0000193803 00000 n 0000193853 00000 n 0000194000 00000 n 0000194050 00000 n 0000194191 00000 n 0000194241 00000 n 0000194371 00000 n 0000194421 00000 n 0000194561 00000 n 0000194611 00000 n 0000194738 00000 n 0000194788 00000 n 0000194923 00000 n 0000194973 00000 n 0000195135 00000 n 0000195185 00000 n 0000195346 00000 n 0000195396 00000 n 0000195554 00000 n 0000195604 00000 n 0000195761 00000 n 0000195811 00000 n 0000195982 00000 n 0000196032 00000 n 0000196202 00000 n 0000196252 00000 n 0000196391 00000 n 0000196441 00000 n 0000196607 00000 n 0000196657 00000 n 0000196791 00000 n 0000196841 00000 n 0000197001 00000 n 0000197051 00000 n 0000197167 00000 n 0000197217 00000 n 0000197345 00000 n 0000197395 00000 n 0000197515 00000 n 0000197565 00000 n 0000197698 00000 n 0000197748 00000 n 0000197891 00000 n 0000197941 00000 n 0000198098 00000 n 0000198148 00000 n 0000198278 00000 n 0000198328 00000 n 0000198453 00000 n 0000198503 00000 n 0000198655 00000 n 0000198705 00000 n 0000198762 00000 n 0000198812 00000 n 0000198872 00000 n 0000198932 00000 n 0000198983 00000 n 0000199035 00000 n 0000199085 00000 n 0000199134 00000 n 0000199187 00000 n 0000199240 00000 n 0000199293 00000 n 0000199346 00000 n 0000199399 00000 n 0000199459 00000 n 0000199519 00000 n 0000199578 00000 n 0000199637 00000 n 0000199696 00000 n 0000199755 00000 n 0000199814 00000 n 0000199870 00000 n 0000199922 00000 n 0000199972 00000 n 0000200023 00000 n 0000200075 00000 n 0000200127 00000 n 0000200181 00000 n 0000200235 00000 n 0000200285 00000 n 0000200339 00000 n 0000200391 00000 n 0000200443 00000 n 0000200505 00000 n 0000200556 00000 n 0000200608 00000 n 0000200660 00000 n 0000200712 00000 n 0000200764 00000 n 0000200816 00000 n 0000200868 00000 n 0000200920 00000 n 0000200973 00000 n 0000201023 00000 n 0000201080 00000 n 0000201136 00000 n 0000201268 00000 n 0000201318 00000 n 0000201423 00000 n 0000201474 00000 n 0000201577 00000 n 0000201628 00000 n 0000201748 00000 n 0000201799 00000 n 0000201941 00000 n 0000202028 00000 n 0000202079 00000 n 0000202170 00000 n 0000202275 00000 n 0000202326 00000 n 0000202439 00000 n 0000202490 00000 n 0000202627 00000 n 0000202678 00000 n 0000202788 00000 n 0000202839 00000 n 0000202961 00000 n 0000203012 00000 n 0000203126 00000 n 0000203177 00000 n 0000203233 00000 n 0000203289 00000 n 0000203345 00000 n 0000203401 00000 n 0000203457 00000 n 0000203513 00000 n 0000203564 00000 n 0000203666 00000 n 0000203717 00000 n 0000203822 00000 n 0000203873 00000 n 0000203929 00000 n 0000203985 00000 n 0000204041 00000 n 0000204097 00000 n 0000204148 00000 n 0000204204 00000 n 0000204260 00000 n 0000204316 00000 n 0000204372 00000 n 0000204428 00000 n 0000204478 00000 n 0000030496 00000 n trailer <<8C71C6FADC041242B178FBA779C5DC4B>]>> startxref 0 %%EOF 2895 0 obj<>stream xÚì\yt[ՙzŽ/XÙH$Ž^´ËÂ"’[$=ɒ ‘q’lٖ%ÛqÇ!‰@Y K€RàЖ¥$¡ (ph¡-´ a @ËÌ43ôtÎœù¾{ï{ï>YíLÿ¬ONlÝw¿ï~ËïÛîó± ¢ lJÁp£0]…2a’Pö›7¹ê2Q ÿu4+?ÑÿªdA÷%²ïÕúlm’!·C¿g跈ãX)´UÜOt_Cˀ3²ÊÑ£ËÃN"<5Lb²œÍ¤b«€ö¾—ï«¿Xáþ#÷øiçéJ·øFþIÁúý©Wˆÿœv¯ûÝig•t ïvU~PôäGª_\¶W4țó–O§DĦÜh䳬R|#÷Ýji¤¬B¼K>Xeªžr—xgþæê@xêÑ&oæ/ŸòKñZù‰SÙä¤á#aÓ ×ƒe»Åeù}UæÕóĈp0·èwe_Šm¹õ{]cåï‰!y«pÁƒâ[ùÛ:–lª4‰¡üÂÂê²W ÿ-圚r½¸0¿á”uRå}†gr—åÏ=%¾&Ï]øº´¢ìyᅜyï¼Üä{…Oò±ü…w—ˆ³„íCŽ›º_ì’?’þX¾_ü ÷£Ž;Ϟ'Î6½¾¸£Bœ;t¸úŽ²~ñ&áÞS½eƒ¢YxôpufÊýâ¦Ü£+ì§+ËJ¬¹7÷JS˪Åëäo䗾UÞ$¾˜ìtuwًâs¹‡ªÙʖˆ×åo­µ¯¨·å®;m}mZ¹ÊÝRåšYQ.~3ûáÚ¡ÊÝâËùŸ®±• ^)è¨ÞZ~¡xHHʋž)‹ˆ‡sñêæîÊóń|Hž¼X0ˆ{…#Ֆw+vˆ[rßy]ò–Ïï6VÙ_©˜#.Ïßsx² ö¬vwH{¦~$6 cŽL­,™&ßvzþ[å(Y"ßùºÓVñ™ømaWÞù»ŠjñDþþ½æ¡ò-â Óá³ÎŸÈÝ/˜”·”,•o­²l­´ˆ—®ù´Â'–ËGöZÝ又rò¦=•_ˆ/Ëû[‡*Î*©•ï“mÂÔ:aGN¨º`EÙ!1,§WØÂ嗉ocU–=Ó.qÈ7íugÊç ]y¡êüg&ýÈPžo:<ç©ÉU†X>-Ÿ.BBx(Ü

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated: 16/08/2023

Views: 6608

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.